A szüretet követően itt a boros ételek és italok szezonja. A hűvösebb napok melegítő itala, a forralt bor, s a finom nedűvel készített ételek mind főszerepet játszhatnak az őszi menüben.
Forralt bor
Hozzávalók:
ˇ 3 dl vörösbor
ˇ 3 dl fehérbor
ˇ 3 dl víz
ˇ 10 dkg cukor
ˇ fahéj
ˇ szegfűszeg
ˇ 1/2 citrom
A bort és a hozzávalókat egy lábasba helyezzük. Hozzáadjuk a citrom héját és az egészet összeforraljuk. Leszűrve, forrón fogyasztjuk.
Boros csirke
Hozzávalók:
ˇ 2 csirkemell
ˇ 4 comb
ˇ 25 dkg kolozsvári szalonna
ˇ 1/2 liter száraz fehér bor
ˇ 1/2 pohár tejföl
ˇ rizs
Kifilézzük a csirkemellet, majd a combokról eltávolítjuk a bőrt. A szalonnát tepsibe fektetjük, ráhelyezzük a csirkehúst, majd ismét szalonnát teszünk rá. Negyed óra alatt üvegesre sütjük, magas hőfokon, majd hozzáadjuk a bort és letakarva pároljuk. Ha megpuhult a tetejére kenjük a tejfölt, majd rápirítjuk.
Boros tekercs
Hozzávalók:
ˇ 80 dkg sertéskarajA cikk a hirdetés alatt folytatódik.
ˇ 50 dkg sertésdagadó
ˇ orölt bors ízlés szerint
ˇ 1 tk pirospaprika
ˇ 1,5 dl száraz fehérbor
ˇ liszt
ˇ só
ˇ étolaj
A karajt szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. A ledarált dagadót sóval, borssal, paprikával ízesítjük, majd hozzáadjuk a fehérbort. A karajszeleteken elterítjük az elkészült húsos tölteléket, majd feltkerjük, hústűvel rögzítjük. Paprikás lisztbe forgatjuk, és kisütjük.
Borhab
Hozzávalók:
ˇ 1 egész tojás
ˇ 1 teáskanál vaníliás cukor
ˇ 1,5 dl savanykás fehérbor
ˇ ízlés szerint porcukor
ˇ fahéj vagy kakaópor
A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és 2-3 percig turmixoljuk. Poharakba töltjük, és a tetejét fahéjas porcukorral díszítjük.
Narancsos bor
Hozzávalók:
ˇ 4 darab lédús narancs
ˇ 25 darab kockacukor
ˇ 1 narancs héja
ˇ 1 liter vörösbor
ˇ 1 pohárka tiszta alkohol
A narancsot meghámozzuk, daraboljuk. A borral együtt egy nagy befőttes üvegbe töltjük, és 10 napig állni hagyjuk. Minden nap megkeverjük, s az utolsó napon hozzáadjuk a narancs lereszelt héját. Szűrjük le, majd adjuk hozzá a kockacukrot és az alkoholt is.