Levendula tea, levendula szirup, levendulás muffin, levendulás rebarbara lekvár, levendulás cukor
Levendula tea
- 1 evőkanálnyi szárított levendula virágot 1 liter forró vízzel leforrázzuk,
- 15 percig lefedve állni hagyjuk, mézzel, citrommal ízesítve, esetleg behűtve tálaljuk, nyugtató hatású
Levendula szirup
- 4 dkg szárított levendula virágot, (csak a lila virágszirom kell bele) 1 kg cukorral és 1 liter vízzel felforraljuk 1 percig, majd lefedve 20 percig állni hagyjuk.
- Leszűrjük a főzetet és tiszta, kis üvegekbe töltve, hűtőben tároljuk.
- Fogyasztani lehet szörpnek, citrommal, vagy vanília fagylalton öntetként, avagy a közkedvelt macaron töltelékként, vajas krémben.
- A szirup felébe tehetünk zselatint, és a levendula zselé is jól mutat a fagylalton, de csirkemájpástétom, lilahagyma lekvárral és levendula zselével, barhesszel mindent visz!
Levendulás rebarbara lekvár
- 2 kg tisztított rebarbarát kis darabokba vágva, 3 db nagyobb almát, tisztítva, kockára vágva, 1 citrom levét, 30 – 35 dkg cukrot felfőzünk, rövid ideig forraljuk, majd a tűzről lehúzva beletesszük a kocsonyásító anyagot, elkeverjük, 1 dl-nyi levendula szirupot hozzáadva, melegen üvegbe tesszük, lezárjuk.
- Szárazdunsztban hagyjuk hűlni.
Levendulás muffin (12 db lesz belőle)
- 13 dkg finom lisztet 1 teáskanál sütőporral keverőtálba teszünk, hozzáadunk 13 dkg nagyon puha vajat, 13 dkg levendulás porcukrot, 2 egész tojást (szobahőmérsékletű legyen, ne a hűtőből), pici sót és robotgéppel keverjük össze simára, hogy folyós legyen, 5-6 evőkanál tejet is adjunk hozzá!
- Papírkapszlival bélelt muffin tepsiben tesszük és 200 C-fokra melegített sütőben (gáz 6-os fokozat kb.) 20 percig sütjük, ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- Rácsra rakott, kihűlt muffinokra 30 dkg átszitált porcukrot 1 evőkanál citromlével és kb. fél evőkanálnyi tojásfehérjével készített mázzal vonjuk be (de lehet, készen vett mázat is használni), és szórjunk rá szárított levendula szirmot, de csak egész keveset, vagy színezzük lilára a cukormázat és akkor hagyjuk el a szirmokat.
Mindenkinek egészségére!
Fotó: Limbo Poet - Lavender Blue
Kapcsolódó cikkek:
Itt az ideje kovászolni!
Szezonja van: a meggy!
A lekvárok lekvárja: a baracklekvár
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)