Egy kis odafigyeléssel, megszabadulhatsz a fölösleges kilóidtól, kiegyensúlyozottabbá válhatsz. Miben rejlik a titok?
A nyugati világban az elmúlt években egyre többen ismerik és használják külső-belső harmóniájuk megtalálásához a Tao tanításait. Kevesen tudják, hogy a módszert lelkünk ápolására ugyanúgy használhatjuk, mint az étkezésünkben, életmódunkban.
A konyha kiemelt terület: nem mindegy, mit főzünk, milyen alapanyagokat használunk, és hogyan fűszerezünk, de az sem mindegy milyenek az ételek formája, íze és színe.
A kínai mesterek tudják, hogy sok nyugati fogyókúra hosszútávon nem hatásos, mert nem veszik figyelembe a jin és jang erők egyensúlyát az étkezésben sem. Mi emberek is magunkban hordozzuk ezeket a minőségeket, ami meghatározza, hogy milyen ételek hatnak jótékonyan testi-lelki egészségünkre.
Erre ösztönösen is ráérezhetünk, ami bizonyos ételek elutasításában, mások megkívánásában nyilvánulhat meg, főleg a gyerekeknél fontos, akik még pontosan tudják, mire van szükségük – míg el nem rontjuk őket, hogy mit adunk nekik.
Egy felkészült szakember születési adatainkból megállapítja, melyik típusba tartozunk. De addig is, míg ennek utána járunk, néhány jó tanács.
-
Először is figyelembe kell vennünk, hogy milyen évszak van
a legjobb az idénynek megfelelő élelmiszereket fogyasztani, olyanokat, amik ott teremnek, ahol élünk – így elkerülhetjük, hogy manipulált, vegyszerekkel kezelt, konzervált élelmiszereket együnk. - Az ételek elkészítése, a feng shuiban fontos szerepet betöltő, öt elem tanára épít: a főzés során ügyeljünk ezek harmonikus arányára.
Egy kis segítség a harmonikus étrend összeállításához:
Fa elem – savanyú íz: fanyar gyümölcsök, eper, málna, ribizli, paradicsom, rebarbara, ecet, száraz fehérbor, savanyú tejtermékek, gyümölcsteák nagy része, búza, tönkölybúza, szárnyasok
Tűz elem – keserű íz: leveles saláták, uborka, articsóka, grépfrút, bárány-és birkahús, birkatejből készült termékek, mediterrán zöldfűszerek, paprika, kurkuma, vörösbor, sör, fekete-és zöld tea, forró víz
Föld elem – édes íz: legtöbb zöldség, olajos magvak, szárított gyümölcsök, mazsola, alma, körte, cukor szirupok, árpa, borsó, kukorica, olajok
Fém elem – erős, csípős íz: fűszerek, mustár, hagyma, póréhagyma, fokhagyma, fehér gyökérzöldségek, rügyek, hajtások, vadhúsok, penésszel oltott sajtok, égetett szeszesitalok
Víz elem – sós íz: erősen pirított és füstölt húsfélék, halak, szalámi, a tenger gyümölcsei, hüvelyesek, sós sajtok (feta, parmezán), só, víz
Míg bele nem jövünk, érdemes az elemek színével megjelölni a tároló edényeket.
A tűz piros, a föld sárga, a fém fehér, a víz kék, míg a fa zöld.
A kísérletezés hamar meghozza az eredményét, fáradság nélkül tűnnek el a kilók, miközben energikusabbá, kiegyensúlyozottabbá válunk.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)