Erőleves kicsit másként
Hozzávalók:
- 3 db sárgarépa,
- 3 db fehérrépa,
- 1 kis karalábé,
- 1 csomó petrezselyemzöld,
- 10 dkg gomba,
- 1 közepes hagyma,
- 1 tojás, 3 evők. zabpehely,
- só, bors, húsleveslé vagy leveskocka.
Elkészítés:
A zöldségekből és leveskockából erőlevest készítünk, korábbról maradt alaplé jobb, mert abban nincs ízfokozó, amelyre egyesek érzékenyek.
A vöröshagymát és a gombát nagyon finomra vágjuk, olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, majd összedolgozzuk a tojással és az apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk. Ha nem elég sűrű, lisztet adunk hozzá, galuskákat formázva beleszaggatjuk a levesbe.
Csirke raguleves
Hozzávalók:
- 3 db filézett csirkemell,
- 3 sárgarépa, 3 zöldség
- 30 dkg zöldborsó,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 evőkanál liszt,
- 1 dl tejföl, 1 dl tejszín,
- olaj, só, bors, babérlevél, tárkony
A csirkemellet vékony csíkokra, vagy kis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát finomra aprítjuk és olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, sóval, borssal megszórjuk, beletesszük a babérlevelet. Kevés vízzel felöntve lefedjük, és kis lángon 45 perc alatt puhára főzzük. Ha megpuhult, a fedőt levéve zsírjára sütjük majd hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és a
petrezselyemgyökeret, 3-4 percig pirítjuk. Ezután felöntjük vízzel, hozzáadjuk a borsót, majd körülbelül 20 percig főzzük még, amíg minden megpuhul.
A tejfölt és a tárkonyt a tejszínnel és liszttel simára keverjük, öntünk hozzá egy keveset a levesből, hogy nehogy összekapja a habarást a forró leves. Óvatosan beleöntjük a kis lángon fövő levesbe, 2-3 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
Karfiol krémleves
Hozzávalók:
- 1 nagy karfiol,
- 1 tojás sárgája,
- 1 evők. vaj, 1 evők. liszt,
- 2 dl tejszín vagy tejföl,
- 2 dl tej,
- só, fehérbors, szerecsendió
A karfiolt rózsáira szedve megfőzzük, ha puha, szűrőkanállal kiszedjük.
A vajból és lisztből fehér rántást készítünk, felengedjük a tejjel, és hozzáöntjük a főzőléhez. A karfiolt turmixszoljuk, és visszaöntjük a levesbe, sóval, fehérborssal és a szerecsendióval ízesítjük. Összeforraljuk, majd a tojássárgáját a tejszínnel elkeverve, lassan belecsorgatjuk, állandóan keverve. Megszórhatjuk a tetejét zöldfűszerrel, vagy pirított kenyérkockát adhatunk hozzá. A karfiolt más őszi vagy téli zöldséggel is helyettesíthetjük, pl zeller, burgonya, karalábé.
Csipkebogyó krémleves
Hozzávalók:
- 7-8 dkg szárított vagy friss csipkebogyó,
- 10 dkg cukor, 1 dl almalé,
- 2 evők. liszt, 1 evők. citromlé,
- késhegynyi só
A friss bogyókat hideg vízben megmossuk, és egy közepes fazékban feltesszük főni, miután levágtuk a száraz részeket. Ha szárított csipkebogyót használunk, 2-3 órán át langyos vízben áztassuk, majd a lével együtt tegyük fel főni.
Ha a csipkebogyó megpuhult, leszűrjük és pépesítjük, ezután visszatesszük a levesbe. A lisztet az almalével simára keverjük, és lassan belecsorgatva besűrítjük vele a levest.
Egyszer felforralva hozzáadjuk a cukrot és a citromlét, ha szükséges ízesítjük.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)