Erőleves kicsit másként
Hozzávalók:
- 3 db sárgarépa,
- 3 db fehérrépa,
- 1 kis karalábé,
- 1 csomó petrezselyemzöld,
- 10 dkg gomba,
- 1 közepes hagyma,
- 1 tojás, 3 evők. zabpehely,
- só, bors, húsleveslé vagy leveskocka.
Elkészítés:
A zöldségekből és leveskockából erőlevest készítünk, korábbról maradt alaplé jobb, mert abban nincs ízfokozó, amelyre egyesek érzékenyek.
A vöröshagymát és a gombát nagyon finomra vágjuk, olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, majd összedolgozzuk a tojással és az apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk. Ha nem elég sűrű, lisztet adunk hozzá, galuskákat formázva beleszaggatjuk a levesbe.
Csirke raguleves
Hozzávalók:
- 3 db filézett csirkemell,
- 3 sárgarépa, 3 zöldség
- 30 dkg zöldborsó,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 evőkanál liszt,
- 1 dl tejföl, 1 dl tejszín,
- olaj, só, bors, babérlevél, tárkony
A csirkemellet vékony csíkokra, vagy kis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát finomra aprítjuk és olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, sóval, borssal megszórjuk, beletesszük a babérlevelet. Kevés vízzel felöntve lefedjük, és kis lángon 45 perc alatt puhára főzzük. Ha megpuhult, a fedőt levéve zsírjára sütjük majd hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és a
petrezselyemgyökeret, 3-4 percig pirítjuk. Ezután felöntjük vízzel, hozzáadjuk a borsót, majd körülbelül 20 percig főzzük még, amíg minden megpuhul.
A tejfölt és a tárkonyt a tejszínnel és liszttel simára keverjük, öntünk hozzá egy keveset a levesből, hogy nehogy összekapja a habarást a forró leves. Óvatosan beleöntjük a kis lángon fövő levesbe, 2-3 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
Karfiol krémleves
Hozzávalók:
- 1 nagy karfiol,
- 1 tojás sárgája,
- 1 evők. vaj, 1 evők. liszt,
- 2 dl tejszín vagy tejföl,
- 2 dl tej,
- só, fehérbors, szerecsendió
A karfiolt rózsáira szedve megfőzzük, ha puha, szűrőkanállal kiszedjük.
A vajból és lisztből fehér rántást készítünk, felengedjük a tejjel, és hozzáöntjük a főzőléhez. A karfiolt turmixszoljuk, és visszaöntjük a levesbe, sóval, fehérborssal és a szerecsendióval ízesítjük. Összeforraljuk, majd a tojássárgáját a tejszínnel elkeverve, lassan belecsorgatjuk, állandóan keverve. Megszórhatjuk a tetejét zöldfűszerrel, vagy pirított kenyérkockát adhatunk hozzá. A karfiolt más őszi vagy téli zöldséggel is helyettesíthetjük, pl zeller, burgonya, karalábé.
Csipkebogyó krémleves
Hozzávalók:
- 7-8 dkg szárított vagy friss csipkebogyó,
- 10 dkg cukor, 1 dl almalé,
- 2 evők. liszt, 1 evők. citromlé,
- késhegynyi só
A friss bogyókat hideg vízben megmossuk, és egy közepes fazékban feltesszük főni, miután levágtuk a száraz részeket. Ha szárított csipkebogyót használunk, 2-3 órán át langyos vízben áztassuk, majd a lével együtt tegyük fel főni.
Ha a csipkebogyó megpuhult, leszűrjük és pépesítjük, ezután visszatesszük a levesbe. A lisztet az almalével simára keverjük, és lassan belecsorgatva besűrítjük vele a levest.
Egyszer felforralva hozzáadjuk a cukrot és a citromlét, ha szükséges ízesítjük.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)