A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd rendszerint keserű. Felhasználás előtt ajánlatos besózni, majd rövid idő múlva lemosni, ekkor elveszti az esetleges keserű ízt.
Padlizsánrántotta
Hozzávalók:
3 közepes padlizsán,
6 tojás,
1 nagy vöröshagyma,
4 zöldpaprika,
4 paradicsom,
3 evőkanál olaj,
só, bors, pirospaprika
Elkészítés:
A padlizsánt ujjnyi széles szeletekre vágjuk, besózva fél órára félretesszük.
A hagymát karikára vágjuk a paprikával együtt. A paradicsomról lehúzzuk a héját, majd krumplinyomóval összetörve elkeverjük a tojással, habverővel felverjük.
A paprikát, hagymát, padlizsánt az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a felvert paradicsomos tojást, sóval és a borssal ízesítve jól átsütjük. A tetejére szórhatunk pirospaprikát, ízlés szerint.
Rántott padlizsán sajttal
Hozzávalók:
1 közepes padlizsán,
10 dkg füstölt sajt,
2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj,
só, bors
A padlizsánt meghámozva nagyon vékony szeletekre vágjuk. Lesózva 1 órán át állni hagyjuk, majd letörölve megborsozzuk.
Két padlizsán közé egy vékony szelet sajtot teszünk, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk.
Forró olajban kisütjük, burgonyapürével tálalhatjuk.
Őszi padlizsános vagdalt
Hozzávalók:
2 kisebb padlizsán,
1 nagy patisszon,
1 paradicsompaprika,
5 tojás, 2 gerezd fokhagyma,
25 dkg száraz kenyér,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
2 evőkanál napraforgómag,
3 evőkanál olaj, só, bors
A padlizsánt meghámozva, felszeletelve fél órát állni hagyjuk besózva. Megfőzzük a tojásokat, lehűtjük hogy a héját könnyen le tudjuk szedni.
A padlizsánról lemossuk a sót, felkockázzuk a patisszonnal együtt, és megfőzzük. Ha puhára főttek, villával összetörjük, belekeverjük a napraforgómagot és a kockára vágott paradicsompaprikát.
Hozzáadjuk az összetört fokhagymát, sót, borsot és belemorzsoljuk a kenyeret, jól eldolgozzuk.
Gyúródeszkára zsemlemorzsát hintünk, szétterítjük rajta a keveréket, majd középre tesszük a 4 tojást. Felgöngyöljük, majd egy hosszúkás sütőformába tesszük, előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
15 perc eltelte után megkenjük a tetejét olajjal, és ropogósra sütjük. Csak kihűlve szeletelhető.
Tepsis padlizsán
Hozzávalók:
4 közepes padlizsán,
5 evőkanál vaj,
5 evőkanál liszt, 5 dl tej,
20 dkg parmezán sajt,1 pohár tejföl,
szegfűszeg, só, bors
A padlizsánokat félbevágjuk, a magot kivesszük. 10 percig főzzük, majd hagyjuk megszáradni.
A vajból, lisztből rántást készítünk, amit a tejjel felengedünk.
A padlizsán húsát összetörve beletesszük a mártásba, hozzákeverjük a sajt háromnegyedét, fűszerezzük.
Egy sütőedénybe beletesszük a padlizsánokat, a krémet beletöltjük, a tetejüket megkenjük tejföllel. A maradék reszelt sajtot elosztjuk rajtuk, és előmelegített sütőben 10-15 percig óvatosan sütjük, amíg megpirul a teteje.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: