Eperhab
Hozzávalók. 50 dkg eper
5 tojás fehérje
20 dkg porcukor
tejszínhab
pár szem epret meghagyunk díszítésre
Elkészítés: Az epret jól megmossuk, és apró darabkákra felszeleteljük. A többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük, és kemény habbá dolgozzuk. Talpas poharakba rakjuk, és tejszínhabot teszünk rá. A tetejét eperdarabkákkal díszítjük.
Epres túrós
Hozzávalók: 50 dkg eper
4 dl tejföl
15 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
tejszínhab
20 dkg tehéntúró
pár szem eper a díszítéshez
Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, és kis darabkákra felszeleteljük. A túrót a tejföllel, a porcukorral kikeverjük, és a citromlével meg a citrom reszelt héjával ízesítjük. Mély tálakba tesszük, rétegesen. Először a túrókrémet, rá az epret, és újra túrókrémet. A tálalásig hűtőbe tesszük, mielőtt kínálnánk, tejszínhabbal és a maradék eperrel díszítjük.
Epres kocka
Hozzávalók: 4 tojás
20 dkg cukor
2 zacskó vanillin cukor
5 dkg étkezési keményítő
10 dkg liszt
késhegynyi szódabikarbóna és sütőpor
6 lap zselatin
5 dl tejföl
fél citrom leve
50 dkg eper
2,5 dl tejszínhab
5 dkg porcukor
Elkészítés
Tészta:
A tojásfehérjét 10 dkg cukorral és 1 vanillin cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és rászitáljuk a lisztet/ sütőporral, szódabikarbónával és az étkezési keményítővel kell előtte el keverni/ . Óvatosan összedolgozzuk. Előmelegített sütőbe 200 fokon megsütjük.
/ mielőtt a tésztát a tepsibe tesszük, béleljük ki alufóliával, nem ragad le/
Krém
A zselatint beáztatjuk, a tejfölt a maradék cukorral, citrom lével és a vanillin cukorral elkeverjük. A zselatint alacsony hőfokon feloldjuk kevés tejfölös krémmel, elkeverjük, majd beletesszük a maradék krémbe. Egy negyedórára hűtőbe tesszük, és hagyjuk megdermedni.
Az epret megmossuk, a tejszínt keményhabbá verjük és a tejfölös krémhez adjuk, óvatosan összekeverjük, majd hozzáadjuk az epret.
A kész tésztát, ha kihűlt, kettévágjuk. Az egyik lapot megkenjük a krémmel és a másik lapot ráborítjuk. Egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ha kivettük, a tészta tetejét megszórjuk porcukorral, és kockára vágjuk . Ha maradt egy kis krém, díszíthetjük krém rózsával a kockák tetejét, és egy kis eper darabkát tehetünk a krém tetejére.