A hipermarketek polcain már megjelent a szamóca, ám ez sajnos még nem az az “igazi”, amibe beleharapva érzed a napfény ízét és a nagymama kertjének illatát. Arról nem is beszélve, mennyi növényvédőszerrel van teletömve, hogy néhány héttel előbb kerülhessen a tányérodra, mint vegyszermentes társai.
Az Environmental Working Group - EWG - amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben közread egy “Piszkos 12” elnevezésű listát a peszticidekkel - azaz növényvédőszerekkel - leginkább fertőzött zöldségekről és gyümölcsökről, hazai viszonylatban is. A földieper hosszú éveken át vezette ezt a listát, az egyik “legpiszkosabb” gyümölcsünknek számít. A peszticidek magukba foglalják a rovarirtó, gombaölő, gyomirtó és talajfertőtlenítő szereket, amelyekből akár több tucat különböző szer maradványa is megtalálható egyetlen szem szamócán.
Az idei eperszezon kezdete a hűvös és kiszámíthatatlan időjárás miatt az ittaszezon.com kistermelői szerint május második hetére tolódott, ekkorra érnek majd be a hazai földeken, a szabad ég alatt vagy nyitott fóliasátrakban cseperedő földieperpalánták termései. Azok a szépnek látszó - ám gyakran ízben és állagban csalódást keltő - szamócák, amik már megjelentek az üzletek polcain, sajnos vagy külföldről érkező és többezer kilométert utazó gyümölcsök, vagy rengeteg vegyszert kaptak, hogy néhány héttel megelőzzék szezonális társaikat.
Ráadásul az utaztatott, üvegházban termelt gyümölcsök a bolygónk egészsége szempontjából sem kedveznek. A fenntartható étkezéssel foglalkozó Felelős Gasztrohős Alapítvány is a helyi és szezonális alapanyagok fogyasztására buzdít mindenkit. “A klímaválsággal járó időjárási viszontagságok egyre gyakoribbak hazánkban is, ami a hazai termelők munkáját is megnehezíti. A messziről utaztatott gyümölcsök-zöldségek szállítása, csomagolási hulladéka, termelési körülményei nagy terhet rónak a bolygónkra, ami hozzájárul a klímaváltozás okozta problémákhoz. Érdemes tehát a hazai és szezonális alapanyagokat előnyben részesíteni a saját és a bolygónk egészsége érdekében is.” - mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.
Az ittaSzezon.com epertermelői környezetkímélő gazdálkodást folytatnak, vagy éppen az ökológiai (bio) gazdálkodásra való átállás időszakában járnak, a gyümölcsök szabadföldön, fűtetlen fóliasátrakban nőnek.
“Azzal, hogy kistermelőktől és szezonális élelmiszereket vásárolunk, hazai családokat támogatunk és már tettünk egy lépést egy fenntarthatóbb életmód felé. Mi személyesen megismerkedünk a piacterünkön árusító gazdákkal, fantasztikus élettörténeteket és alázatos munkát ismerünk meg ...rengeteg részlet rejlik ezen falatok mögött, melyek egész egyszerűbben finomabbak és minden szempontból magas minőséget képviselnek” - árulta el Répássy Zsuzsanna, az ittaszezon.com kistermelői piactér egyik alapítója.
Kiktől érkezik az eper?
A Simon Gyümölcs egy generációkon átívelő családi gazdaság Sastelken, ahol jelenleg Szabolcs és Mátyás viszi a közel 30 évvel ezelőtt alapított vállalkozást. "Ez az első gyümölcs, amit közösen kezdtünk el termeszteni, a saját tudásunkat beleadva. Az volt a cél, hogy nagyon magas minőségű terméket állítsunk elő, ahol az íz- és illatélmény dominál, nem pedig mennyiségi tucatterméket. Olyan szamócát szeretnénk adni, ami visszahozza gyerekkorunk ízeit, amit a nagymamánk kertjében ettünk. Olyat, amire büszkék lehetünk és akár egy Michelin-csillagos étteremben is megállná a helyét” - meséli Szabolcs.
Az Aczél Farm alapítói, Viki és Miki, a fiatal pár Szabadbattyánban hozták létre álmaik birtokát lovakkal és bio kertészettel. "Fiatal gazdálkodóként elmondhatjuk magunkról, hogy a hobbink a munkánk. Persze ezért a hobbiért sokszor és sok áldozatot kell hoznunk. Vállaltuk, hogy időt és energiát nem kímélve organikus ízű és minőségű gyümölcsöket állítunk elő, csökkentve ezzel a környezetünk és saját egészségünk terhelését. A szamóca számunkra egy falat nyár! Édes, ugyanakkor diétás gyümölcsnek számít, így mindenkinek szívből ajánljuk. Szeretnénk örömet okozni mindenkinek, aki megkóstolja!"
ittaSzezon!
A már több, mint 3 éves társadalmi vállalkozás azon dolgozik, hogy a hazai kistermelők fantasztikus munkáját és ízeit minél többen megismerhessük. Olyanok, mint egy falusi rokon: szólnak, hogy mikor, kitől és mit érdemes vásárolni. Általuk jut el a legfrissebben a termőföldről az asztalodig a szezonális finomság ...a termékeknél megtalálható értékelések alapján kiváló minőségben, számodra pedig kényelmesen. Lehet egyszerű is a fenntartható élet - ha itt vásárolsz, az első lépést már meg is tetted, ráadásul így a családi, kisléptékű gazdaságokat támogatod.
Fotók: ittaSzezon!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)