A fejes saláta a tavasz hírnökei közé tartozik, üde friss zöld levelei étvágygerjesztően hatnak az emberre.
A salátát már a régi görögök is ismerték, zöld leveleknek nevezték, és az istenek eledelének tartották. Tartósították sóval és fűszerezték ecettel, sóval, tejjel, olajjal és borral. Hippokratész (Kr. e. 460-370) is megemlíti a salátát mint az egészséges táplálkozás egyik elemét, és dicséri egészségjavító hatását. Diocletianus feljegyzései szerint Rómában a főétkezésnél nem hiányozhatott az asztalról, és elengedhetetlen volt a fogyasztása. Közkedvelt étel volt a Római Birodalomban a salátából készült insalata nevű saláta: a salátát összekeverték babbal és más egyéb zöldségekkel, valamint olajjal, ecettel és fűszerfélékkel.
A saláta a szervezet számára fontos vitaminokat és ásványi sókat tartalmaz. Rostanyaguk szükséges a gyomor, a bélműködés és az emésztés számára. A salátában található: kalcium, magnézium, K vitamin, B vitaminok.
Többféle salátafajta ismeretes, és sokféle képpen készíthetjük el őket.
- salátát, amely a savanyúságot pótolja
- köretet is készíthetünk, ami a főétkezést pótolja
- húsételekkel együtt is fogyaszthatjuk
- készíthetünk főzeléket (főzés közben veszít az értékes vitaminokból)
- használhatjuk hidegtálak díszítésére
Receptek
Klasszikus fejes saláta
Hozzávalók: 1 fej saláta * ételecet * csipet só * cukor
Elkészítés: a salátát alaposan mossuk meg, csepegtessük le a vizet, vágjuk fel laskára (vékony szeletekre), és tegyük egy nagyobb tálba. Készítsük el a saláta öntetet: 5 dl vízbe tegyünk ízlés szerint cukrot és ecetet (egészségesebb a citromlé, mert nem puffaszt), keverjük össze, majd öntsük a salátára. Tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Rokfortos saláta
Hozzávalók: 1 fej saláta * 1 csomó retek * 1 csomó új hagyma * 1 pohár joghurt * 5-10 dkg rokfort * 2 főt tojás * 10 dkg gépsonka * só * őrölt bors
Elkészítés: a fejes salátát alaposan mossuk meg, csepegtessük le a vizet róla és tépkedjük apró darabokra. A retket és az újhagymát mossuk meg és szeleteljük fel, a tojást tisztítsuk meg, és vágjuk cikkekre, a sonkát metéljük fel. Tegyük egy tálba az előkészített hozzávalókat és készítsük el hozzá az öntetet: a rokfortot keverjük össze a joghurttal, sóval és a borssal. A dresszinget öntsük a salátára, óvatosan keverjük össze, és tálalásig tegyük a hűtőbe.
Mandulás saláta
Hozzávalók: 1 fej saláta * 10 dkg márványsajt * kb. 5-10 dkg majonéz * 1 dl tejföl * 1 csomó snidling * 5-10 dkg tisztított mandula * só * bors * mustár * ketchup
Elkészítés: a fejes salátát alaposan mossuk meg, csepegtessük le a vizet róla, és tépkedjük apró darabokra, a mandulát vágjuk össze apróra. A sajtot összekeverjük a finomra vágott snidlinggel, majonézzel, tejföllel: ízesítjük a fűszerekkel. A salátára öntjük a fűszeres öntetet. Hűtőszekrénybe rakjuk, és tálaláskor megszórjuk az apróra vágott mandulával.
Tipp: a saláta 3-4 napig is friss marad a hűtőszekrényben, ha nejlonzacskóba tesszük.
Indexkép: www.publicdomainpictures.net
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)