A boltok polcain is számtalan ízesítésű keksszel találkozhatunk, a házi készítésűek azonban különleges varázzsal rendelkeznek.
Vaníliás diós keksz
Hozzávalók:
ˇ 3 tojás,
ˇ 25 dkg cukor,
ˇ 10 dkg zsír,
ˇ 1 szalalkáli,
ˇ citromhéj,
ˇ vaníliás cukor,
ˇ 75 dkg liszt,
ˇ dió
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd rövid ideig pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk 5 mm vastagságúra, majd tetszőleges formákat készítünk belőle. Tepsibe helyezzük, megkenjük tojásfehérjével, majd megszórjuk kristálycukorral és darált dióval. Halvány barnára sütjük.
Sajtos keksz
Hozzávalók:
ˇ 25 dkg reszelt sajt
ˇ 30 dkg kukoricaliszt
ˇ 2 db tojás
ˇ csipetnyi só
ˇ szükség szerint tej
ˇ zsír
ˇ köménymag
ˇ reszelt sajtA cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A hozzávalókból kemény állagú tésztát gyúrunk, szükség esetén tejjel lazítjuk. Vékonyra gyúrjuk, majd formák segítségével alakzatokat vágunk belőle. Kivajazott tepsiben halvány barnára sütjük.
Túrós keksz
Hozzávalók:
ˇ 1 dkg élesztő
ˇ 3 kanál langyos tej
ˇ 30 dkg liszt
ˇ 15 dkg vaj
ˇ 10 dkg juhtúró vagy reszelt sajt
Az élesztőt a langyos tejben megkelesztjük. A lisztet és a vajat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a sajtot vagy túrót. Összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd formákra vágjuk. Kivajazott tepsiben megsütjük.
Pilóta keksz
Hozzávalók:
ˇ 50 dkg liszt
ˇ 25 dkg cukor
ˇ 15 dkg margarin
ˇ 2 tojás
ˇ 1 dkg szalakáli
ˇ kis tej
A margarint kissé megolvasztjuk. A lisztben alaposan elkeverjük a szalakálit, majd hozzáadjuk a margarint, a cukrot, tojást. Annyi tejet adunk a keverékhez, hogy könnyen gyúrható legyen. Pogácsaszaggatóval kis köröket készítünk a tésztából, és sütőben halvány színűre sütjük.