Az indiai konyha remekeiből válogattunk, melyek nem sokban különböznek az átlagos ételektől, mégis, akár egy-egy baráti összejövetel alkalmával dicsőséget hozhatnak a háziasszonynak. Az összetevők többsége beszerezhető bármely áruházban, de a ritkábbakat is beszerezhetjük indiai boltokban.
Aludttejes kalács
Hozzávalók:
-
8 db kalács
-
1 teáskanál cukor
-
1/2 csésze sűrű aludttej
-
1 mokkáskanál só
-
2 dkg friss élesztő
-
2 púpozott csésze fehér liszt
-
2 evőkanál ghí vagy vaj
A cukrot feloldjuk a kézmeleg aludttejben, majd a sót és az élesztőt összekeverjük a liszttel. A cukros aludttejjel puha tésztát készítünk. Ha sűrű, langyos vízzel puhíthatjuk. A tésztát dolgozzuk el a vajjal. A tésztát tegyük egy olajozott edénybe, és kelesszük a kétszeresére. Gyúrjuk meg ismét, és osszuk nyolcfelé. Sütőlemezen kelesszük a duplájára, majd hevítsük fel a sűtőt 250 C°-ra. Süssük a kalácsokat 15-20 percig, mig a tetejük aranyszínű lesz.
Fokhagymás kenyér
Hozzávalók:
-
1 csapott teáskanál cukor
-
1 csapott mokkáskanál só
-
1/2 csésze+3 evőkanál kézmeleg víz
-
2 dkg friss élesztő
-
2 púpozott csésze fehér liszt
-
1 teáskanál vaj
-
6 gerezd összezúzott fokhagyma
-
ghí vagy vaj a fényezéshez
A cukrot és a sót keverjük el kézmeleg vízben. A liszttel, élesztővel, vízzel készítsünk puha tésztát. Gyúrjuk a tésztát néhány percig, majd tegyük egy olajozott edénybe. Takarjuk le egy nedves ruhával és pihentessük másfél órát, amíg a kétszeresére növekszik. A megkelt tésztát gyúrjuk össze a vajjal és a fokhagymával. Készítsünk a tésztából egy ovális alakú kenyeret és tegyük bekent sűtőtálcára. Takarjuk le nedves ruhával és várjunk míg ismét a kétszeresére kel. A sűtőt 250 C°-ra melegítsük fel és süssük a kenyeret 20-25 percig, mig a teteje világosbarna lesz. Vegyük ki a sütőből és tegyük egy fémrácsra.
Sajtos zöldségleves
Hozzávalók:
-
6 bögre víz
-
4 kisebb burgonya
-
2 közepes nagyságú hagyma
-
2 sárgarépa
-
4 evőkanál zöldbab
-
3 nagy hámozott
-
kockára vágott paradicsom
-
1 szegfűszeg
-
só
-
2 evőkanál vaj (margarin)
-
4 teáskanál reszelt sajt
-
4 csapott teáskanál liszt
-
késhegynyi fehér bors
Vágjuk kockára a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a héjától megszabadított paradicsomot, szeleteljük fel a zöldbabot. A liszt, a vaj és a sajt kivételével keverjük össze az alkotórészeket és egy lefedett edényben lassú tűzön főzzük, míg megpuhul. Ezután szűrjük le vagy turmixoljuk le. Hevítsünk a vajat és néhány percig süssük a lisztet, anélkül azonban, hogy megbarnulna, majd adjuk hozzá a megszűrt levest és kavargassuk öt percig. Szórjuk meg reszelt sajttal. Forrón tálaljuk.