Töltött padlizsán
Hozzávalók: 2 db nagyobb padlizsán
1 fej hagyma
10 dkg füstölt szalonna
40 dkg darált hús
1 gerezd fokhagyma
kakukkfű, só, bors,
2 dl tejöl
olaj
1 tojás
2 db paradicsom felkockázva
Elkészítés: A padlizsánokat meghámozzuk, kettévágjuk, a közepét kikaparjuk, és állítva egy tálba rakjuk őket.
A vöröshagymát megdinszteljük egy kis olajon, és hozzáadjuk a darált húst, a tojást, a fokhagymát, a padlizsán kikapart részét, és összedogozzuk. Ízesítjük a sóval, borssal. Egy tűzálló tálban vagy tepsiben a szalonnát zsírjára olvasszuk. A padlizsánokat a kiolvasztott szalonnára fektetjük és megtöltjük a darálthús töltelékkel. A tetejét megszórjuk a felkockázott paradicsommal, és alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és a tejföllel meglocsoljuk. A kakukkfűvel megszórjuk a tetejét és még 10-20 percig, sütjük. Egymagában is fogyasztható, de adhatunk hozzá rizst vagy krokettet.
Rántott szezámmagos padlizsán
Hozzávalók: 4 db kisebb padlizsán
2 db tojás, zsemlemorzsa, liszt,
egy kanál tej
só, szezámmag
olaj a sütéshez
Elkészítés: A padlizsánokat meghámozzuk, felszeleteljük, megsózzuk, és egy tálba állítva 30 percig pihentetjük. Ezután jól kinyomkodjuk a levét. A tojást összekeverjük a tejjel és a szezámmaggal. A padlizsánszeleteket a lisztbe, tojásba és a zsemlemorzsába forgatjuk. Közepesen forró olajban szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük ki, hogy a felesleges olajat felszívja. Kínálhatunk hozzá majonézt és hasábburgonyát.
Padlizsán saláta
Hozzávalók:2 db közepes padlizsán
1 db lilahagyma
5 db paradicsom
1 csomag retek
só, olaj/ ha lehet olíva/, ecet cukor, bazsalikom
2 dl joghurt
saláta
Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, és felszeleteljük, a levét lecsurgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és pár kanál olajon megsütjük. Papírtörlőre szedjük ki. A salátát megmossuk, felaprítjuk, a lilahagymát felaprítjuk, a retket felszeleteljük, a paradicsomot felkockázzuk. A kihűlt padlizsánt felkockázzuk, és a többi zöldséggel óvatosan összekeverjük. A joghurthoz hozzáadjuk a cukrot, az ecetet, a zúzott fokhagymát, egy kis olívaolajt, és összekeverjük. A salátát hűtőbe rakjuk, és tálaláskor meglocsoljuk a joghurtos öntettel. Egymagában is fogyasztható, de kitűnő grillezett húsokhoz.
Tipp: A padlizsán szeleteket azért kell állítva rakni a tálba, hogy így kicsurogjon belőle a keserű lé.
A szeleteléskor kóstoljuk meg a padlizsánt nem keserű-e, mert akkor fogyaszthatatlan.
Anzsel