A sütőtök a II. világháború után egyfajta népeledelnek számított Magyarországon, valószínűleg ezért is veszített egy időben varázsából. Mostanában azonban ismét reneszánszát éli: szeptembertől már megtalálható a piacok standjain és egészen januárig bátran vásárolhatunk belőle. És miért ajánlott a fogyasztása? Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója most elmondja neked!
„A sütőtök nagyon sokféle problémára nyújthat megoldást. Serkenti a máj működését, így kitűnő máj- és vesebetegségek esetén, remek hashajtó és béltisztító, ezért a böjtölés és méregtelenítő kúrák során is érdemes alkalmazni. Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően az egyik legjobb megoldás az immunrendszer erősítésére. A legjobb ellenszere a megfázásos megbetegedéseknek, gyulladáscsökkentő és rák-megelőző hatása is van” - mondta Borbényi Erika.
A sütőtöknek rengeteg felhasználási módja van az italtól a köreten keresztül a levesig: sós és édes ételek egyaránt készülhetnek belőle. A megfelelő tök kiválasztása nagyon egyszerű: csak olyat szabad választani, aminek a héja teljesen ép, ez garantálja a belső értékeket is. A szüretelés után hűvös helyen nagyon sokáig eláll, azonban a szeletelést követően ajánlott inkább pépként lefagyasztani. Most bemutatunk néhány egyszerű, egészséges és finom receptet, hogy te is megmelengethesd a lelked a hideg téli napokon.
Sütőtöklé almával
Hozzávalók: 1 közepes sütőtök, 1 egész citrom, 2 közepes alma, 1 lédús narancs, 1 grapefruit, méz
Mosd meg és vágd ketté a tököt, magvait távolítsd el, majd kockázd fel és tedd főzővízbe. Közben vágd fel az alaposan megmosott almát, és amikor a tök elkezd puhulni, add hozzá az almát és így főzd tovább, amíg minden meg nem puhul. Ha elkészült, egyszerűen turmixold össze, és a péphez öntsd hozzá a kifacsart citrom, narancs és grapefruit levét, és ha szükséges, édesítsd mézzel.
Sütőtökleves pirított tökmaggal
Hozzávalók: kb. 1 db közepes sütőtök, 1 szál sárgarépa, 1 kisebb zeller, 1 közepes burgonya, 1 fej vöröshagyma, hántolt tökmag, só, bors
A zöldségeket pucold és mosd meg, majd kockázd fel. Egy főzőedénybe téve tegyél hozzájuk annyi vizet, amennyi éppen ellepi, majd add hozzá a fűszereket, és főzd, amíg teljesen megpuhul. Miután egy kicsit lehűlt, turmixold össze, és kész is az ízletes krémleves. A tökmagot egy serpenyőben pirítsd meg, és tálaláskor szórd a levesbe.
Rendhagyó recept a töklámpás elkészítéséhez
Hozzávalók: egy szimpatikus tök; filctoll; kés; kanál; teamécses
Rajzoljunk arcot a tökre, majd húzzuk meg körbe a tök kalapját is, amit a faragás végén visszahelyezzük a tetejére, ezért mindenképpen őrizzük meg. Vágjuk ki a tök kalapját, úgy, hogy a kezünk beférjen, mivel belsejét ki kell kaparnunk egy kanállal. Végül vágjuk körbe a szemeket és a szájat is. A lámpás kifaragása után érdemes hajlakkal lefújni a remekművünket, hogy tartósabb legyen. Sötétedéskor tegyük a lámpást jól látható helyre, és a belsejébe helyezzünk égő mécsest.
Forrás: www.morpho.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)