A színpompás ősz - csupa kémia
Szőke Judit [cikkei] - 2008-11-05
Olyan szépek a legendák! És milyen kifejezőek! Egy indián legenda szerint az égi vadászok megöltek egy medvét. Az állat vére az őszi égből az erdő fáira hullott. Ezért válik ősszel sok növény levele pirossá ősszel, míg mások sárgák lesznek, mert az égi lakoma során a medvehúsból lecsöpögő zsír sárgára festi őket.
Nehéz ezzel versenyezni, de jobb, ha tisztázzuk: az ősz esztétikuma csupa kémia. A színváltozást a levelek pigmentjeinek változása idézi elő, így készülnek fel a fák a télre.
A levelek zöldje, pigmentje a klorofilltól van. Ha sok a fény, a klorofill vörös és kék fényt nyel el a növényre eső napfényből. A levelekről visszaverődő fényben kevesebb a vörös és a kék, így a leveleket zöldnek látjuk. A klorofill-molekula nagy méretű. Nem oldódik a növényi sejteket megtöltő vizes oldatban. Emlékszünk a fotoszintézisre? Annak során a fényenergia kémiai energiává alakul át. A klorofillban elnyelt fény szolgáltatja az energiát ahhoz, hogy a növény a szén-dioxidot és a vizet oxigénné és szénhidrátokká alakítsa át.
A különös klorofill
Ebben a folyamatban alakul át a klorofill által elnyelt fény energiája a szénhidrátokban (cukrokban és keményítőkben) tárolt kémiai energiává. A klorofill az erős napfény hatására elbomlik. Az elbomló klorofillt a növények folyamatosan pótolják. A klorofill előállításához napfényre és melegre van szükség. Nyáron tehát a klorofill rendszeresen elbomlik és újratermelődik a levelekben.
Sok növény leveleiben van egy másik pigment is, a karotin. Ez a vegyület a zöldeskék és a kék fényt nyeli el, ezért a karotinról visszavert fény sárgának látszik. Bonyolult folyamat játszódik le, melynek végén a karotin, mely kevésbé bomlékony a klorofillnál, még akkor is a levélben marad, ha a klorofill már eltűnt. Ilyenkor a levelet sárgának látjuk.
A levelekben olyan pigmentek is előfordulhatnak, amelyek az antocianinok közé tartoznak. Az antocianinokat tartalmazó levelek vörösnek látszanak. Az érett alma piros és a szőlő lilás színe az antocianinoknak köszönhető. Az antocianinok a sejtekben található cukrok és bizonyos fehérjemolekulák közötti reakció termékei. Ez a reakció nem zajlik le addig, amíg a sejtnedv cukorkoncentrációja nem elég nagy. A reakcióhoz fény is szükséges. Ezért fordul elő gyakran, hogy az alma egyik fele piros, a másik, árnyékban növekvő fele sárga. Azokban a falevelekben, amelyekben sok a cukor, antocianinok képződnek, mit például a vadszőlőben: ezek festik pirosra a leveleket.
Tartósítsunk leveleket!
Nincs is szebb az őszi leveleknél. Lehet őket tartósítani. Gyűjtsünk különböző formájú, színes leveleket. Óvatosan mossuk le és szárítsuk meg őket. Ezt követően különbözőképpen tartósíthatjuk őket. A tartósított levelekből mozaik képeket készíthetünk, száraz csokrokat díszíthetünk.
A legrégibb módja, hogy hosszabb ideig gyönyörködjünk a szép formájú színes őszi levelek szépségében, ha lepréseljük őket. Bár így törékeny leveleket kapunk.
Lehet tartósítani glicerinnel is. Keverjünk össze egy rész glicerint két rész vízzel! Öntsük a keveréket lapos edénybe! Merítsük bele a levelet csipesz segítségével – a teljes felület érintkezzék a keverékkel, és ne jöjjenek fel a levelek a felszínre. Hagyjuk a leveleket az edényben állni néhány napig, majd vegyük ki, csöpögtessük le, és itassuk le a fölösleges folyadékot. Ezzel a módszerrel a levél rugalmas, hajlékony marad.
A különös klorofill
Ebben a folyamatban alakul át a klorofill által elnyelt fény energiája a szénhidrátokban (cukrokban és keményítőkben) tárolt kémiai energiává. A klorofill az erős napfény hatására elbomlik. Az elbomló klorofillt a növények folyamatosan pótolják. A klorofill előállításához napfényre és melegre van szükség. Nyáron tehát a klorofill rendszeresen elbomlik és újratermelődik a levelekben.
Sok növény leveleiben van egy másik pigment is, a karotin. Ez a vegyület a zöldeskék és a kék fényt nyeli el, ezért a karotinról visszavert fény sárgának látszik. Bonyolult folyamat játszódik le, melynek végén a karotin, mely kevésbé bomlékony a klorofillnál, még akkor is a levélben marad, ha a klorofill már eltűnt. Ilyenkor a levelet sárgának látjuk.
A levelekben olyan pigmentek is előfordulhatnak, amelyek az antocianinok közé tartoznak. Az antocianinokat tartalmazó levelek vörösnek látszanak. Az érett alma piros és a szőlő lilás színe az antocianinoknak köszönhető. Az antocianinok a sejtekben található cukrok és bizonyos fehérjemolekulák közötti reakció termékei. Ez a reakció nem zajlik le addig, amíg a sejtnedv cukorkoncentrációja nem elég nagy. A reakcióhoz fény is szükséges. Ezért fordul elő gyakran, hogy az alma egyik fele piros, a másik, árnyékban növekvő fele sárga. Azokban a falevelekben, amelyekben sok a cukor, antocianinok képződnek, mit például a vadszőlőben: ezek festik pirosra a leveleket.
Tartósítsunk leveleket!
Nincs is szebb az őszi leveleknél. Lehet őket tartósítani. Gyűjtsünk különböző formájú, színes leveleket. Óvatosan mossuk le és szárítsuk meg őket. Ezt követően különbözőképpen tartósíthatjuk őket. A tartósított levelekből mozaik képeket készíthetünk, száraz csokrokat díszíthetünk.
A legrégibb módja, hogy hosszabb ideig gyönyörködjünk a szép formájú színes őszi levelek szépségében, ha lepréseljük őket. Bár így törékeny leveleket kapunk.
Lehet tartósítani glicerinnel is. Keverjünk össze egy rész glicerint két rész vízzel! Öntsük a keveréket lapos edénybe! Merítsük bele a levelet csipesz segítségével – a teljes felület érintkezzék a keverékkel, és ne jöjjenek fel a levelek a felszínre. Hagyjuk a leveleket az edényben állni néhány napig, majd vegyük ki, csöpögtessük le, és itassuk le a fölösleges folyadékot. Ezzel a módszerrel a levél rugalmas, hajlékony marad.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Illatos gyertyák házilag
Következő hír
Rendezzünk Halloween-partyt!
LEGOLVASOTTABB
Kockázatot hordoznak az otthoni víztisztitók a Semmelweis Egyetem szakértője szerint
Magyarországon általában semmi nem indokolja, hogy tisztított ivóvizet igyunk. A Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője szerint a vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási berendezések ugyanakkor számos egészségügyi kockázatot hordoznak, és sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét.
Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat
Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.
A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága
A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.
A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia
Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.
Azt mondták neki, sosem lehet anya - Egy nő, aki dacolt minden előítélettel
Tonje Grønbeck története inspiráló bizonyítéka annak, hogy az igazi szeretet és kitartás felülírhat minden akadályt. A spinalis muszkuláris atrófiával (SMA) élő nőnek orvosai azt mondták, sosem lehet anya. De ő és párja, Morten, nem hagyták, hogy mások véleménye befolyásolja az életüket. Ma pedig két gyönyörű lány boldog édesanyja.
Közösségi hozzászólások: