SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Illatos gyertyák házilag

Családinet [cikkei] - 2008-11-26
Készítsünk illatos gyertyákat. Különösen azoknak ajánlott, akik az ünnepi hangulatot aromaterápiával párosítanák. Hiszen a készen vásárolt illatos gyertyák mesterséges aromákat tartalmaznak.
Illatos gyertyák házilag
Ne feledjük, nem csak karácsonykor, hanem bármilyen esemény, ünnep vagy egy kiadós vendégeskedés idején fokozhatjuk a hangulatot illatos gyertyák égetésével. A gyertyaöntés teret nyit a kreativitásnak. Hiszen se szeri, se száma a formáknak, méretnek, színeknek. Még ezer és egy okot lehet felsorolni, hogy miért készítsünk gyertyát mi magunk. Például, mert kellemes időtöltés, mert elajándékozhatjuk, sőt az ügyesebbek el is adhatják a terméket. 
Mielőtt belekezdenénk a gyertyagyártásba, válasszunk megfelelő helyszínt a tűzveszélyes művelethez. 


Paraffin vagy méhviasz?

Aki spórolni akar, használja fel a sublótba rejtett félig leégett gyertyákat, csonkokat. A legjobb, ha késsel apróra vágjuk, kivesszük a kanócot és így olvasztjuk fel. A gyertyaöntéshez nem csak hobbiboltban kapható (esetenként 10-20% sztearinnal kevert) paraffin granulátumot, hanem méhviaszt is használhatunk. Ha méhviaszt használunk, biztos, hogy nem kerül toxikus anyag a levegőbe! A méhviaszgyertya lassabban fogy el, és kellemes, mézillatú. Hátránya, hogy drága. Sokan csak hozzákeverik a paraffinhoz, hogy javítsák a gyertya minőségét, természetes úton mézszínűre megszínezzék. A méhviasz gyertyához nem ajánlott további illatot keverni. Így is illatos. A méhviasz lapokban kapható. Ilyenkor, a megfelelő méretre vágva, nem kell mást tenni, mint hajszárítóval megpuhítani annyira, hogy fel lehessen tekerni. A felénk közelebb eső oldalához fektessük a kanócot, tekerjük fel magunktól elfelé, enyhén csigavonalban úgy, hogy a kanócos közepe álljon ki a legjobban. A rétegeket a tekerés közben kissé nyomjuk össze. Az alját a kezünkkel simítsuk egyenesre, hogy megálljon a "talpán".

A kanóc

A kanóc égést segítő anyaggal átitatott, összefont pamut. A kanóc szintén beszerezhető, de felhasználhatjuk a régi, esetleg sérült vagy más okból nem használt gyertya kanócát is. Mielőtt a viasz megszilárdul, közepébe tűzzük a kanócot. Különböző vastagságú kanócot használhatunk, hogy az eltérő átmérőjű gyertyák megfelelően égjenek. Ezért a kanóc kiválasztásánál figyelemmel kell lennünk arra, mekkora pohárba, öntőformába akarjuk majd önteni a gyertyát.

Hogy kerül a kanóc a leendő gyertyába?

A kanócot olyan méretre vágiuk le, hogy kb. 15 cm-rel hosszabb legyen, mint a pohár vagy a forma. A kanóc egyik végét kössük egy csavaranyához, másik végét tekerjük fel pálcikára, és kössük meg. Olvasszuk fel a gyertya granulátumot közepes hőmérsékleten egy kis edényben. A megolvadt viaszt kb. 2 cm magasan öntsük a pohárba. Lógassuk bele a kanócot úgy, hogy a kanóctartó pálcát helyezzük keresztben a pohár szájára. Majd a poharat töltsük föl viasszal. A kanócot vágjuk le a pálcikáról úgy, hogy kb. 2 cm hosszan álljon ki a viaszból.

Öntőforma vagy gyertyatartó? 

Legegyszerűbb, ha kisebb-nagyobb üvegedénybe, pohárba öntünk. Még véletlenül se folyamodjunk a nagymama kristálypoharaihoz! Használjunk például dzsemes, lekváros üveget. A gyertyát nem kell kivenni az üvegből. Így is mutatós gyertyánk, sőt gyertyatartónk is lesz.
Ha a pohárból ki akarjuk szedni a gyertyát, akkor a következőképpen járunk el: A gyertyát úgy tudjuk kivenni, ha a poharat forró víz alá tartjuk. Közben a kanóchoz erősített fapálcikánál fogva óvatosan kihúzzuk a gyertyát. Majd a kanócot vágjuk le a pálcikáról úgy, hogy kb. 2 cm hosszan álljon ki a viaszból.


Citrus- és fahéj illatú gyertya

Szárított citrusféléket magunk is készíthetünk. Vágjuk a gyümölcsöt kb. 1 cm vastag szeletekre, és zsinórra felfűzve akasszuk a fűtőtest fölé. Körülbelül egy hét múlva a szeletek teljesen megszáradnak. Ha már nincs egy-két hetünk, akkor a gyümölcsöt hagyományos vagy mikrohullámú sütőbe tesszük. A meg szárított grapefruit-, narancs- vagy citromszeleteket ollóval vágjuk félbe, majd harmadoljuk a darabokat. Öntsük ki egy vizespohár falát vékonyan a megolvasztott viasszal, és nyomjuk bele a gyümölcsdarabokat. Helyezzük a kanócot a pohárba, és töltsük fel viasszal. Ha az üveg alján lévő 2 cm-es lágy viaszba belenyomjunk a fahéjdarabokat, már kész is a fahéj illatú gyertya.

Forrás: www.kertpont.hu
Kép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja