SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Adjunk esélyt az ételnek!

Családinet [cikkei] - 2012-03-21
 [X]

Egymilliárd alultáplált jóllakhatna az USA-ban és Európában kidobott élelmiszer negyedéből. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tájékoztató kampányt folytat az élelmiszerpazarlás megszüntetése érdekében.

esely_az_etelnekA világon csaknem minden hetedik (összesen körülbelül egymilliárd) ember alultáplált, miközben évente körülbelül 1,3 milliárd tonna élelmiszer, a megtermelt ennivaló egyharmada kárba vész. Az el nem fogyasztott élelmiszerrel együtt pedig veszendőbe megy mindaz az energia, víz és munka, ami a megtermeléséhez kellett. Az élelmiszerszegénység, a növekvő élelmiszerárak és a vízhiány ellenére a Földön fejenként és naponta betakarított 4600 kilokalória ennivalóból mindössze 2000 kilokalóriányit fogyasztunk el. A Magyar Élelmiszerbank Bank egyesület - felismerve a Magyarországon is egyre súlyosabban jelentkező problémát - tájékoztató kampányt indított az élelmiszerpazarlás megszüntetése érdekében.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elindította „Esélyt az ételnek” akcióját, amelynek célja az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése. A www.eselytazetelnek.hu weboldalon az élelmiszerpazarlás okairól és következményeiről, illetve az élelmiszerhulladék mennyisége csökkentésének módjáról egyaránt bőséges információ található.

Míg a világ szegényebb országainak lakói az élelmiszer- és vízhiánytól szenvednek, a fejlett országokban az élelmiszerpazarlás jelent problémát. Ha a fejlett országokban kidobott élelmiszer eljuthatna azokhoz, akik nem ehetnek eleget, a felesleges mennyiség többszörösen fedezné szükségleteiket. Az élelmiszerek kidobása azonban tovább súlyosbítja a meglevő problémákat: jelentős anyagi veszteséget jelent mindenkinek, tovább növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket és fokozza a környezeti ártalmakat.

Élelmiszerszegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek:

A kidobott élelmiszer csökkenti a rendelkezésre álló készleteket, a szükségesnél nagyobb mennyiségű élelmiszer megvásárlása növeli a keresletet, ezáltal az árak emelkednek. Az egyre magasabb áron kínált élelmiszer egyre kevésbé lesz elérhető a szegény és alultáplált emberek számára. Ezáltal míg a jómódban élők élelmiszert pazarolnak, a szegényebbeknek egyre kevesebbel kell beérni. Az élelmiszerhulladék csökkentése viszont hozzájárul az élelmiszerárak csökkenéséhez, így a nehezebb helyzetben levők számára is könnyebben elérhetővé válnak az alapvető élelmiszerek, és csökken az élelmiszer-szegénység.

Környezeti ártalmak, klímaváltozás:

Az élelmiszerpazarlás jelentős környezeti hatásokkal jár, amelyeket kisebb részben maga a hulladék, nagyobb részben pedig a hulladékká vált élelmiszer gyártásához felhasznált erőforrások elvesztegetése okozza. Az élelmiszerek előállítása rengeteg vizet, energiát, emberi munkát és alapanyagokat igényel - 1 kg sertéshús előállításához például 6000 liter vízre van szükség. A kidobott élelmiszer termeléséhez felhasznált öntözővíz elegendő lenne 9 milliárd ember teljes háztartási vízigényének fedezésére. Egyes számítások szerint az élelmiszerpazarlással fejenként évente kb. 290 liter vizet vesztegetünk el - ez a háztartási vízfogyasztás másfélszerese.

Az Európai Unióban az élelmiszerpazarlás évente 170 millió tonna CO2 feleslegeskibocsátását okozza, a fejlett országokban a kidobott élelmiszernek köszönhető a teljes CO2-kibocsátás 10%-a (1 kg sertéshús előállítása 12 kg CO2 kibocsátásával jár). Emellett a szemétlerakóba kerülő élelmiszerből metán szabadul fel, amelynek minden tonnája 4,5 tonnányi CO2-kibocsátást okoz.

Bár Magyarországon a kidobott élelmiszerre költött pénz nem éri el pl. a Nagy-Britanniában háztartásonként évente 150-250.000 Ft-ra becsült összeget, éves szinten itthon is akár több tízezer forintot lehetne megtakarítani az élelmiszerek tudatosabb vásárlásával és felhasználásával. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tájékoztató kampányával segítséget kíván nyújtani ebben, és emellett tevékenységével továbbra is közvetlenül hozzájárul az élelmiszerhulladék mennyiség csökkentéséhez. Az Élelmiszerbank együttműködik a legnagyobb magyarországi élelmiszergyártó és - forgalmazó vállalatokkal, összegyűjti a valamilyen okból (pl. csomagolási, esztétikai hiba) kereskedelmi forgalomba nem kerülő élelmiszert, és civil szervezeteken és önkormányzati partnerein keresztül eljuttatja azokat a rászorulókhoz.

Bővebb információ:
www.eselytazetelnek.hu
www.elelmiszerbank.hu

elelmiszerbank

uszt

szechenyi_terv


(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

A herecsavarodás okai, tünetei és kezelése - az újszülöttek és a kamaszok nagyobb veszélyben vannak

A herecsavarodás (heretorzió vagy torsio testis) egy ritka, de súlyos állapot, amely leginkább újszülötteknél és a serdülés korai szakaszában járó fiúknál fordul elő, de bármely életkorban kialakulhat. A probléma a herekocsány megcsavarodásával jár, amely a herék vérellátását gátolja. Ez kezelés nélkül a here elhalásához is vezethet.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja