Az óceán csodája: a jótékony Kombucha gomba
Singola Edit [cikkei] - 2008-06-30
Nem egy újabb csodaszerről van szó, ugyanis a Kombucha gomba legalább kétezer éve ismert és használt "gyógyszer".
A Kombucha nem más, mint többféle baktérium és egy speciális élesztőgomba szimbiózisa, amely állítólag az óceánból származik. Felhasználva a mikroorganizmusokat tea formájában juttattatjuk be a szervezetbe. A gomba érdekessége, hogy a teakészítés során megerjed, és édeskés borszerű innivaló jön létre. A neve is erre utal.
A Kombuchát használják Japánban, Kínában, hazánkban szintén elterjedt. Természetesen nem egy csodaszer, mindössze egy lehetőség az egészség fenntartása és megőrzése érdekében. Aki kipróbálta, pozitív tapasztalatról számol be, de persze vannak szkeptikusok is.
De miért jó? Szakemberek szerint meghosszabbítja az életkort, megelőzi a ráncok kialakulását, ugyanakkor támogatja a szabályos vérnyomás és koleszterinszint beállását. Jótékonyan hat az ízületekre, az immunrendszerre, az asztmára, allergiára, a szellemi és fizikai erőnlétre. Tisztítja a vért, méregtelenít, természetes antibiotikumként viselkedik. Meglepően jól hat a fejbőrre, a haj erősödik, gyorsabban nő tőle, visszaszínezi az ősz hajszálakat, és a körmök is erősebbek lesznek. Alkoholbetegek függőségét is orvosolhatjuk vele, de segít a másnaposság leküzdésében is.
Hogyan kell fogyasztani? Először is a legjobb, ha saját magunk készítjük el a teát. Nem bonyolult a folyamat. A mennyiséget mi magunk szabályozhatjuk. Felforraljuk a szükséges mennyiségű vizet, majd minden liter vízhez kb. öt evőkanálnyi cukrot keverünk, és ezzel leforrázunk egy-két teáskanálnyi fekete vagy zöld teát, negyedórát állni hagyjuk. Leszűrjük és lehűtjük, így adjuk hozzá a Kombucha-teát és a gombát, majd valamilyen természetes anyaggal letakarjuk, ami átengedi a levegőt. Ezután nincs más dolgunk, mit kb. tíz napot érleltetni 23-28 oC között. Ha elkészült, leszűrjük, a gombát kiemeljük, és készíthetünk újabb adagot, vagy pihentetjük a gombát és egy kévés lével légmentesen lezárt edényben a hűtőbe helyezzük. A teát is érdemes hűtőben tárolni. A készítés során arra kell ügyelni, hogy mindig tiszta eszközöket használjunk, és dohányfüst ne érje a mikroorganizmust, de dohányzó ember se nyúljon a gombához, mert a nikotin az ellensége. Ha megfelelően bánunk a gombával, akár generációk között is örökölhető lesz.
A következő lépés az adagolás. Nincs pontos mérték meghatározva, de az átlag napi három pohár tea. Nem ajánlott állandóan ezt inni, inkább kúraszerűen kell alkalmazni. Általános állapot erősítésére reggel egy-egy pohárral fogyasszunk három hétig, valamilyen betegség kiegészítő kezelésére napi három pohárral három-hat hónapon keresztül. A hatást úgyis mindenki maga érzi, és eldöntheti, meddig és hogyan alkalmazza.
Nemcsak italként fogyaszthatjuk, hanem használhatjuk borogatásként is, például fájó ízületekre, bőrproblémákra, sebekre. Fürdővízhez ugyancsak adhatjuk, de pakolásként a hajra, fejbőrre is rakhatjuk.
A Kombucha erejét annak köszönheti, hogy egy élő ital, úgy fejti ki hatását, mint egy erősítőszer, ezáltal növeli a szervezet energiáit. Alátámasztásul szolgáljon, hogy versenylovaknak is adják, mint energiaitalt.
A Kombuchát használják Japánban, Kínában, hazánkban szintén elterjedt. Természetesen nem egy csodaszer, mindössze egy lehetőség az egészség fenntartása és megőrzése érdekében. Aki kipróbálta, pozitív tapasztalatról számol be, de persze vannak szkeptikusok is.
De miért jó? Szakemberek szerint meghosszabbítja az életkort, megelőzi a ráncok kialakulását, ugyanakkor támogatja a szabályos vérnyomás és koleszterinszint beállását. Jótékonyan hat az ízületekre, az immunrendszerre, az asztmára, allergiára, a szellemi és fizikai erőnlétre. Tisztítja a vért, méregtelenít, természetes antibiotikumként viselkedik. Meglepően jól hat a fejbőrre, a haj erősödik, gyorsabban nő tőle, visszaszínezi az ősz hajszálakat, és a körmök is erősebbek lesznek. Alkoholbetegek függőségét is orvosolhatjuk vele, de segít a másnaposság leküzdésében is.
Hogyan kell fogyasztani? Először is a legjobb, ha saját magunk készítjük el a teát. Nem bonyolult a folyamat. A mennyiséget mi magunk szabályozhatjuk. Felforraljuk a szükséges mennyiségű vizet, majd minden liter vízhez kb. öt evőkanálnyi cukrot keverünk, és ezzel leforrázunk egy-két teáskanálnyi fekete vagy zöld teát, negyedórát állni hagyjuk. Leszűrjük és lehűtjük, így adjuk hozzá a Kombucha-teát és a gombát, majd valamilyen természetes anyaggal letakarjuk, ami átengedi a levegőt. Ezután nincs más dolgunk, mit kb. tíz napot érleltetni 23-28 oC között. Ha elkészült, leszűrjük, a gombát kiemeljük, és készíthetünk újabb adagot, vagy pihentetjük a gombát és egy kévés lével légmentesen lezárt edényben a hűtőbe helyezzük. A teát is érdemes hűtőben tárolni. A készítés során arra kell ügyelni, hogy mindig tiszta eszközöket használjunk, és dohányfüst ne érje a mikroorganizmust, de dohányzó ember se nyúljon a gombához, mert a nikotin az ellensége. Ha megfelelően bánunk a gombával, akár generációk között is örökölhető lesz.
A következő lépés az adagolás. Nincs pontos mérték meghatározva, de az átlag napi három pohár tea. Nem ajánlott állandóan ezt inni, inkább kúraszerűen kell alkalmazni. Általános állapot erősítésére reggel egy-egy pohárral fogyasszunk három hétig, valamilyen betegség kiegészítő kezelésére napi három pohárral három-hat hónapon keresztül. A hatást úgyis mindenki maga érzi, és eldöntheti, meddig és hogyan alkalmazza.
Nemcsak italként fogyaszthatjuk, hanem használhatjuk borogatásként is, például fájó ízületekre, bőrproblémákra, sebekre. Fürdővízhez ugyancsak adhatjuk, de pakolásként a hajra, fejbőrre is rakhatjuk.
A Kombucha erejét annak köszönheti, hogy egy élő ital, úgy fejti ki hatását, mint egy erősítőszer, ezáltal növeli a szervezet energiáit. Alátámasztásul szolgáljon, hogy versenylovaknak is adják, mint energiaitalt.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Kábítószer-ellenes Világnap - Június 26.
Következő hír
Milyen az egészség szempontjából ideális szék?
LEGOLVASOTTABB
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában
A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története
Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?
Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!
A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?
A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
Közösségi hozzászólások: