SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Házi pizza Bea módra

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-04-28
Azt hiszem, nyugodt szívvel mondhatom azt, hogy a pizza az egyik legkedveltebb gyors ételek egyike. Rengeteg helyről rendelhetünk, mindenféle feltéttel. Viszont miért fizetnénk több ezer forintot, egy olyan adagért, ami a fél fogunkra sem elég, amikor el is készíthetjük magunknak?

Bevallom sokat próbálkoztam a tökéletes pizza tészta kidolgozásán. Még mindig nem tökéletes, de a célnak megfelel, ezért szeretném megosztani veletek is.

Hozzávalók:

1 darab tepsi méretű pizzatésztához:

  • fél kg liszt,
  • 2 dl tej,
  • 3 dkg élesztő,
  • fél dl olaj,
  • 1-2 teáskanál só,
  • kevés fokhagyma granulátum,
  • kevés bazsalikom,
  • 1 teáskanál cukor.

Tojás nem kell bele, csak akkor, ha dupla adag tésztát csinálunk. Ahány kg liszt, annyi tojás.

A tésztagyúrás menetén van a lényeg. Nem szabad összedobni, ami bele való és bumm begyúrni, mert a tésztánk kemény és darabos lesz.

Először langyosítsuk meg a tejet és a felét öntsük egy tálkába. Ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, tegyünk hozzá egy csipet lisztet és egy teáskanál cukrot, majd hagyjuk felfutni -  de ne elfutni -. A lisztet borítsuk egy nagyobb tálba - amiben kényelmesen dagaszthatjuk - és tegyük hozzá a fűszereket (só, bazsalikom, fokhagyma). Azért jobb a fokhagyma granulát, vagy fokhagymasó, mert másabb az aromája, mint a nyersnek és ezáltal finomabb a tészta is. Miután az élesztőnk felfutott, öntsük a liszthez és kezdjük gyúrni. A maradék tejet szükség szerint adagoljuk hozzá, míg a tészta össze nem áll. Ne ijedjünk meg, ha ez nem történik meg egyből. A liszt minőségén is múlik a tészta állaga és előfordulhat, hogy több tejre van szükség. A végén öntsük rá az olajat és dolgozzuk bele. Akkor jó a tészta, ha nyújtható az állaga, nem ragad, de mégis puha. Amikor ezt elértük, tegyük 1 órára, vagy minimum fél órára pihenni, meleg helyre. Ezután ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki és mehet rá az alap, majd a feltét.

Hozzávalók a pizzakrémhez:

  1. Paradicsomos alap:

    4 evőkanál sűrített paradicsomba tegyünk sót, cukrot, majoránnát, oreganot bazsalikomot, pirospaprikakrémet, vagy port. Pizzafűszer keveréket is használhatunk, vagy ha nincs kedvünk keverni, kutyulni megvehetjük a már kész pizzakrémet is hozzá.
     
  2. Tejfölös alap:

    4 evőkanál tejfölbe tegyünk 1 préselt fokhagymagerezdet, sót, kevés szerecsendiót, kevés őrölt köményt.
     
  3. Besamel, vagy más néven fehér mártás alap:

    2 evőkanál vajon pirítsunk meg, egy fél fej apróra vágott hagymát, -  fokhagymát is tehetünk bele - majd 3 evőkanál liszt hozzáadásával csináljunk rántást belőle. Ezután öntsük fel 4 dl tejjel, sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele kevés szerecsendiót, majd állandó kavargatás mellett várjuk meg míg besűrűsödik - ha nem akar, akkor tegyünk még bele lisztet, vagy étkezési keményítőt, de óvatosan, mert míg hűl, sűrűsödhet -.

Hozzávalók a feltéthez:

Ez az a rész aminek csak a fantáziánk és persze a gyomrunk szabhat határt, hiszen rengeteg feltétből válogathatunk. Akár kedvenc ízeinket is keverhetjük, a gusztusosság határain belül. A képen látható pizzák magyaros és virslis feltéttel készültek, úgyhogy ezekhez írom le a hozzávalókat.

Magyaros feltét:

Paradicsomos alappal készült. A nyers pizzatésztát kenjünk be az alappal, majd elsőként helyezzünk rá, karikára vágott füstölt kolbászt, vagy paprikás szalámit, esetleg mindkettőt. Ezután vékony bacon szeleteket tegyünk, majd vékony hagyma karikákat, paradicsom és paprika karikákat - édeset és csípőset egyaránt - végül verjünk fel előre két tojást, kevés delikáttal és szép lassan csurgassuk a tetejére. Dugjuk a sütőbe és 200 fokon - közepes lángon - süssük meg, míg minden meg nem sül rajta, ezután szórjuk meg sajttal és süssük addig, míg az meg nem olvad. Ketchuppal, majonézzel, savanyúsággal tálalhatjuk.

Virslis feltét:

Ezt az egyszerű pizzát a kisfiamnak szántam, így fűszerszegény változatban készült. A paradicsomos alapba csak kevés sót, paprikát, delikátot és pici bazsalikomot tettem, ezt kentem a nyers tésztára. Először füstölt párizsi szeleteket tettem rá, majd rákarikáztam a virslit. Bedugtam a sütőbe szintén 200 fokon, míg meg nem sült és a végén ráolvasztottam a sajtot.

Ajánlom még figyelmetekbe a család másik nagy kedvenc feltétét a hawaii változatot, avagy paradicsomos alap, sonkával, ananásszal és sajttal.


2011 áprilisi pályázatra beküldött recept

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Ez egy csoda, hogy ő itt van" - Gryllus Dorka nem számított rá és észre sem vette, hogy 47 évesen újra babát vár

Gryllus Dorka, a népszerű színésznő őszintén mesélt családi életéről és váratlan terhességéről Kadarkai Endre "Nőszintén" című műsorában. A most 52 éves színésznő elárulta, hogy 47 évesen, amikor már lemondott a gyermekvállalás lehetőségéről, hatalmas meglepetésként érte, hogy ismét babát vár.

Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett

Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.

Tragédia Tatabányán: öngyilkos lett egy általános iskolás diák

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében nyomozást indított az ügy kivizsgálása érdekében.

Családi tragédia Győr közelében: karján a kisgyermekével lépett a vonat elé egy édesanya

Tragédia történt péntek este Győr-Ménfőcsanak közelében: egy édesanya, karján a gyermekével a vonat elé lépett. Az édesanya azonnal meghalt, a gyermek életéért a gyorsan kiérkező mentők küzdöttek, de nem tudták megmenteni – írja a MÁV-csoport Facebook-oldala.

Élelmiszerek, amelyek felerősíthetik a menopauza tüneteit

A táplálkozás nagy jelentőségű lehet a menopauza tüneteinek enyhítésében, a csontritkulás, a hízás és más negatív egészségi következmény mérséklésében. De nemcsak arra érdemes figyelni, mi legyen a tányéron, hanem arra is, mit érdemes elkerülni. Imre Noémi, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember Msc ez utóbbi témáról beszél.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja