SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Szőlős ínyencségek

Németh Ági [cikkei] - 2004-11-14
Szőlősaláta, lazac szőlőmártással, szőlős rétes

Szőlősaláta

 

Hozzávalók: 50 dkg nagy szemű szőlő * egy csokor újhagyma /lehet lilahagymával helyettesíteni / * egy csokor petrezselyem * só * bors * olívaolaj * egy evőkanál méz * 20dkg fetasajt * 4 szem paradicsom

 

Elkészítés: a szőlőt megmossuk, leszemezzük, kiszedjük a magokat, és tálba rakjuk. Az újhagymát, paradicsomot felkockázzuk, a petrezselymet felaprítjuk, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük. Egy kis olajat és mézet csepegtetünk rá. A sajtot apró kockákra vágjuk és óvatosan a szőlősalátába forgatjuk. Tálalásig hűtőbe rakjuk, hogy jól összeérjenek az ízek.

Különféle pecsenyékhez kínáljuk./ sült kacsa mellé nagyon finom/

 

Lazacfilé szőlőmártással

 

 Hozzávalók: 4 szelet lazacfilé * só * bors * citromlé * vaj a sütéshez * újhagyma * olaj * 70 dkg szőlő /nagy szemű/ * tejszín * kiskanál étkezési keményítő vagy liszt * 2 dl fehérbor * 3 dkg vaj

 

Elkészítés: a lazacot sózzuk, borsozzuk, és citromlevet csepegtetünk rá. A sütésig félre tesszük. A szőlőt leszemezzük és kimagozzuk. Az újhagymát felaprítjuk, az olajon megpirítjuk, majd megsózzuk. A bort a tejszínnel és a liszttel /vagy étkezési keményítővel / simára keverjük, és a hagymára öntjük. Addig forraljuk, míg besűrűsödik. A szőlőszemeket óvatosan a mártásba forgatjuk, és egy- két percet főzzük még.

A lazacot forró vajon mindkét oldalán megsütjük. Tálaláskor a lazacot a forró mártással leöntjük, köretnek rizst vagy krokettet kínálunk.

 

Szőlős rétes

 

Hozzávalók: egy csomag készen vásárolt réteslap * 1 kg szemezett kimagozott szőlő * olaj * zsemlemorzsa * 20 dkg porcukor * 15 dkg darált dió vagy mandula

 

Elkészítés: /a réteslap két rúd rétesre elég, a tölteléket felezzük/

A réteslapot egy konyharuhára kihajtogatjuk, és kenőtollal bekenjük olajjal, majd zsemlemorzsával megszórjuk. Ezt laponként tegyük meg, és helyezzük a lapokat egymásra. A tészta lapot szórjuk meg darált dióval, szőlővel és porcukorral. A konyharuha segítségével tekerjük fel. Óvatosan tegyük a tepsibe a rétest! A tetejét olajjal kenjük be.   /a tepsit béleljük ki alufóliával /. Előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük. Ha kihűlt felszeleteljük és megszórjuk porcukorral.

 

Anzsel

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Letartóztatták a holtan talált berekfürdői kisfiú anyját

Elrendelte a bíróság szerdán a holtan talált berekfürdői kisfiú német állampolgárságú anyjának letartóztatását - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség az MTI-vel.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

Tragédia az arizonai tavon: négy hónapos csecsemő hunyt el az extrém hőség miatt

Egy családi hajókirándulás tragédiába torkollott Arizonában, amikor a négy hónapos Tanna Rae Wroblewski életét vesztette a szélsőséges hőmérséklet következtében. Az eset rávilágít a hőség veszélyeire és a megelőzés fontosságára.

Kockázatot hordoznak az otthoni víztisztitók a Semmelweis Egyetem szakértője szerint

Magyarországon általában semmi nem indokolja, hogy tisztított ivóvizet igyunk. A Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője szerint a vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási berendezések ugyanakkor számos egészségügyi kockázatot hordoznak, és sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja