SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

3 izgalmas libás recept Márton-napra

Németh Ági [cikkei] - 2004-11-01
November 11-e Márton napja, egy magyar szent, Szent Márton ünnepe. A libaevés az Ő tiszteletére lett szokás.

3 izgalmas libás recept Márton-napra

November 11-e Márton napja. Ezen a napon történt a római korban, hogy Szent Mártont, aki a pannóniai Saváriában /Szombathelyen / született, a pápa püspökké akarta szentelni. A legenda szerint, amikor a tudomására jutott a nagy megtiszteltetés, zavarában elbújt egy liba ólban. Az oktalan állatok azonban elárulták a gágogásukkal, hogy ott rejtőzködik. Az Ő tiszteletére vált szokássá a libaevés ezen a napon. i.e. 2800-as években már az egyiptomiak már hizlaltak libát, és komoly hagyományokra tettek szert a konyhában, a  libakészítés tudományára.

Izgalmas libás receptek Márton-napra


Liba sült, párolt káposztával

Hozzávalók: 

  • 4 db libacomb
  • majoránna 
  • alma
  • ½ dl tej

Párolt káposztához: 

  • 50 dkg fehér és 50 dkg lilakáposzta
  • cukor
  • ecet
  • olaj
  • kávéskanál köménymag
  • 2 szem szegfűszeg és bors
  • 1/2dl vörösbor vagy pezsgő

Elkészítés: a libacombokat megmossuk, sózzuk és bedörzsöljük majoránnával. Lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy a húsokat két ujjnyira betakarja. Az almát felszeleteljük, és a combok mellé rakjuk a lábasba. Közepes hőmérsékleten puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, tepsibe rakjuk, és a pároló lé egy részét rászűrjük /amennyit a sütéshez kell/, előmelegített sütőbe tesszük. Sütés közben a saját levével és tejjel locsolgatjuk. Szép ropogósra sütjük.

Párolt káposzta készítés: a káposztát laskára felszeleteljük, lábasba rakjuk, megsózzuk, rászórjuk a köménymagot, szegfűborsot és szegfűszeget, és egy kis olajat öntünk rá. Összekeverjük,  és puhára pároljuk. Cukorral, ecettel, és borral vagy pezsgővel ízesítjük.

Burgonyapürét kínálunk mellé.


Libamáj

Hozzávalók: 

  • 1 kg libaháj
  • 50 dkg libamáj
  • tej a máj áztatásához
  • 1/2dl tej külön

Elkészítés: A libamájat egy tálba rakjuk, és annyi tejet öntünk rá, amennyi ellepi és a háj sütéséig bennehagyjuk. A libahájat megmossuk, felkockázzuk, és egy lábasba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy a hájat két ujjnyi víz ellepje. Közepes hőmérsékleten kisütjük. Ha szép aranysárga a tepertő, akkor egy kis tejet öntünk rá. Vigyázzunk, nehogy leégjen! A zsírnak szép sárgának kell lenni. A zsírt leszűrjük egy lábasba, és pici vizet öntünk hozzá. A májat kivesszük tejből, és óvatosan beletesszük a zsírba. A májat közepes hőmérsékleten sütjük. Az első 15 percben fedő alatt, majd megfordítjuk a májat, és még 15 percig sütjük, de fedő nélkül. Mielőtt elkészülne, egy kanál tejet adunk hozzá. Ha a máj mind a két oldalán szép pirosra megsült, akkor kész./ körülbelül 30-40 perc, a máj nagyságától függ/. A májnak vajpuhának kell lenni. A májat kivesszük, és egy tálba rakjuk és felöntjük a zsírral úgy, hogy az ellepje. Ha már majdnem kihűlt, egy csipet sót szórunk rá. Ha kihűlt hűtőbe rakjuk, hogy megfagyjon. Hidegen tálaljuk, de melegen is kínálhatjuk. Igazi csemege!


Töltött libamell

Hozzávalók: 

  • egy nagyobb libamell
  • 20 dkg gomba
  • egy csokor újhagyma
  • 10dkg libamáj vagy csirkemáj
  • só, bors, majoránna
  • 1 tojás
  • egy csokor petrezselyem
  • egy zsemle
  • tej
  • olaj
  • sütőzacskó vagy alufólia
  • alma
  • 15 dkg rámamargarin

Elkészítés: az újhagymát felaprítjuk, a gombát laskára vágjuk, és lábasba tesszük. Egy kis olajat öntünk rá, és megdinszteljük. A zsemlét tejben megáztatjuk. Ha kihűlt a gomba, hozzáadjuk a zsemlét, a májat, /a májat lekaparjuk/ a felaprított petrezselymet, a tojást, sót, borsot és összedolgozzuk. A libamellet megmossuk, és óvatosan lefejtjük róla a bőrét. A mellet betakarjuk a töltelékkel, és ráhelyezzük a bőrét. /fogpiszkálóval, hústűvel rá rögzítjük, vagy körbevarrjuk a bőrét/. A sütőzacskóba beletesszük az almát felkarikázva és a ráma margarint. A megtöltött libamellet besózzuk, és majoránnával bedörzsöljük, és a zacskóba rakjuk. A zacskót tepsibe rakjuk, és közepes hőmérsékleten megsütjük a húst. Ha megpuhult a libamell, kivesszük a zacskóból és visszatesszük a sütőbe. A párolólét ráöntjük, és adunk hozzá ha kell, libazsírt. Sütés közben a saját levével, és tejjel locsolgatjuk, amíg szép pirosra megsül.

Burgonyakrokettet, és körtebefőttet kínáljunk mellé./ a párolt káposzta is illik hozzá/

Kép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.

A szerkesztő ajánlja