SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Halas receptek

Hidegh Sándor [cikkei] - 2010-03-18
Tanulékony eleink, a négy égtáj felől lenyúlták, azt, ami jó. Legyen az a kaisersmarn, gyuvecs, sztrapacska, puliszka és a jó isten tudja még miféle finomság, keverve a hazaival és már kész is a világhírű, utánozhatatlan, magyar konyha!
Halas receptek

Friss halkolbász (délszláv étel)

Hajdanán az al-dunai hajósok eledele közé tartozott. Az elkészítéséhez szükség volt egy szívlapátra, egy serpenyőre, tudniillik ezzel dugták be az ennivalót a gőzhajó kazánjába megsütni (mert az volt kéznél), majd kellőképen meglocsolva pálinkával, meggyújtva ették, kérdéses minek volt nagyobb hatása a halnak, vagy a meleg pálinkának?

Hozzávalók:

  • 1 kg kövérebb szálkamentes halhús,
  • 2 dkg zsír,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1-2 dl sligovica
  • só, paprika, őrölt bors, szegfűbors,
     

Elkészítése:
A nagylyukú tárcsán darált húst sózom‚ fűszerezem. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd az egészet jól összekeverem. Vékony kolbászbélbe töltöm, majd kizsírozott tepsibe téve sütőben megsütöm. Majd leöntöm sligovicával és ezzel flambírozom. Köretnek tört burgonya és párolt káposzta illik mellé.


Halfasírt (ha igaz, sváb eledel)

Duna menti halászcsárdákban ettem. Egészen kicsi, apró golyókat készítsünk és lefagyaszthatjuk. Felengedés nélkül forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük. Előételnek is kitűnő.

Hozzávalók:

  • 1 citrom
  • 20 dkg hal
  • 20 dkg zöldbab
  • 6 bazsalikomlevél
  • 16 salátalevél
  • 1 kávéskanál curry
  • 1 kávéskanál barna cukor
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 tojás,
  • őrölt bors, só

Hozzávalók a szószhoz:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál édes szósz

 
Elkészítése:
A szószhoz a zúzott fokhagymát olajban megfuttatjuk, majd belekeverjük a kétféle szószt, és félretesszük. A krokettekhez a citrom héját lereszeljük, a halat kis kockákra, a bazsalikomot apróra vágjuk. A zöldbabot sós vízben megfőzzük, és lecsöpögtetjük. A halat és babot finomra turmixoljuk, majd belekeverjük a citromhéjat, a curryt, a tojást, a borsot, a cukrot, és az olajban megsütjük. Papírtörlővel a zsiradékot leitatjuk. Minden golyót 1-1 salátalevélbe csomagolunk, és a szószba téve tálaljuk.


Rácponty

A régen lebontott Tabánban (1933), - amit a magyar „Montmartének” is neveztek - az ott lakók emlékét a még létező Ráczfűrdö idézi. A gíibe-gúrba utcákban egymást érő kiskocsmák étlapján kedvenc fogás a városnegyed lakóiról elnevezett „rácponty” volt.

Hozzávalók:

  • 3 kg ponty,
  • 2 kg burgonya,
  • 8 dl tejföl,
  • 20 dkg füstölt szalonna,
  • 15 dkg zsír,
  • 3 dkg fűszerpaprika,
  • 30 dkg zöldpaprika,
  • 15 dkg paradicsom, vagy 30 dkg lecsó,
  • 3 dkg só,
  • 30 dkg vöröshagyma,
  • 8 dkg liszt 


Elkészítése:
Az előkészített pontyot kifilézzük, majd sűrűn beirdaljuk. A beirdalt pontyfilét kb. 3cm széles szeletekre daraboljuk. Ezután a füstölt szalonnából vágott csíkokkal gazdagon megtűzdeljük, majd besózzuk, és állni hagyjuk. Ezután a tűzdelt pontyszeleteket lisztbe forgatjuk, és egy kevés zsírban elősütjük mindkét oldalukat, hogy szép piros legyen. A ponty előkészítése és filézése alkalmával nyert csontokból tartalmas hal-alaplét készítünk, melyet leszűrünk. A felszínén összegyűlt halzsírra óvatosan ráhintjük a jó minőségű, tűzpiros fűszerpaprikát. Miután meggyőződtünk róla, hogy a fűszerpaprika szín- és ízanyagai maradéktalanul feloldódtak, tejfölös habarással sűrítjük. Az így kapott tejfölös-paprikás mártást habverővel állandóan kevergetve kiforraljuk, közben ízlés szerint sóval ízesítjük. A szeletekre vágott vöröshagymát zsírban megpirítjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, majd egy kevés zsírban megpirítjuk. Karikákra vágjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. Ennek hiányában a lecsót leszűrjük a levétől és a paprikadarabokat metéltre vágjuk. Kakastaréjt készítünk a maradék füstölt szalonnából. (A szalonnából a bőrével együtt kb. 0,5 cm vastag és 5-6 cm hosszú szeleteket vágunk. A szalonnát ezután 1 cm távolságban a bőréig bevágjuk.)

Ekkor következik a rácponty összeállítása, rétegezése. Magas peremű tepsit vagy tűzálló lábast zsírral kikenjük. Belerakjuk az előkészített burgonyát, a vöröshagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot vagy lecsót, egymásra rétegezve, majd az előkészített pontyszeleteket. Ezután ráöntjük a hal alap léből főzött tartalmas, tejfölös paprikás mártást, meglocsoljuk tejföllel. Végül elhelyezzük a tetején a kakastaréjokat. A rétegzett rácpontyot közép-meleg sütőbe helyezzük, és lassan készre sütjük. A rácpontyot lapátkanállal tálaljuk előmelegített halas-tálra. Ennek során arra kell ügyelni, hogy minden adagba arányosan jusson a pontyszeletekből és a hozzávalókból, tetejére pedig kakastaréj kerüljön. A rácpontyot díszítjük karikákra vágott zöldpaprikával, paradicsommal, majd meglocsoljuk tejföllel, paprikaszínnel. A kakastaréjt ízlés szerint fűszerpaprikába mártva tehetjük az étel tetejére. A rácponty készítésével kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy többféle készítési módja ismert és elfogadott. Gyakran "mártás" nélkül, minden réteget gazdagon meglocsolva tejföllel és kész lecsóval készítik a rácpontyot. Ebben az esetben minden réteget külön meg kell sózni. Készíthető úgy is a rácponty, hogy a pontyszeleteket a rétegek közé helyezik el.


Dorozsmai molnárponty

Hozzávalók (4 személyre):

  • 70-80 dkg ponty
  • 10 dkg füstölt-szalonna
  • 12 dkg gomba
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 10 dkg zöldpaprika
  • 6 dkg paradicsom
  • 8 dkg vöröshagyma
  • 3 dkg zsír
  • Fűszer paprika, só, liszt
  • 30 dkg csuszatészta


Elkészítése:
A kifilézett halat sűrűn irdald be, s vágd másfél-két ujjnyi szeletekre. A filézésből visszamaradt csontokból pedig készíts hal-alaplét.
A pontydarabokat tűzdeld meg szalonnacsíkokkal, sózd be, s tedd félre 10-15 percre. Majd forgasd meg lisztben, s kevés forró zsiradékon végezd el az elősütést. A sütésből visszamaradt zsírban párold meg az apróra vágott vöröshagymát. Húzd le a tűzről, sózd, szórd meg pirospaprikával, s keverd, amíg az feloldódik. Majd tedd vissza a tűzre, párold meg benne a felszeletelt gombát, az apróra vágott zöldpaprikát és a paradicsomot. (A párolás során a folyadékot hal-alaplé hozzáadásával pótold.) Ha a gomba már puha, lisztből és tejfölből készített habarással kicsit sűrítsd be a levét. Add hozzá a haldarabokat, s időnként rázogatva (hogy a hús ne törjön), párold tovább, míg a hal is megpuhul.
Közben főzd ki a csuszatésztát.
A gombás mártásból vedd ki a halat, s a mártást keverd össze a csuszatésztával. Ezt helyezd egy tűzálló tálba, tedd rá a haldarabokat, s az egészet forrósítsd át egy sütőben.
Tálalás előtt még meglocsolhatod tejföllel, valamint díszítheted paradicsom- és paprikakarikákkal.


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha azt gyanítjuk, hogy bántalmazás, zaklatás áldozata lett?

Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha azt gyanítjuk, hogy bántalmazás, zaklatás áldozata lett?

A szülő egyszer csak elkezdi érezni, hogy valami nincs rendben. A gyerek minden nap úgy indul el az iskolába, mint aki poklot készül járni. Rémálmai vannak, reggel karikás szemekkel ébred, fejfájásra, hasfájásra panaszkodik. Több pénzt kér tízóraira, mégis alig eszik, veszít a súlyából, tolltartója, személyes tárgyai rendre eltűnnek. Biciklije tele van sérülésnyomokkal, jegyei romlanak, hosszú ujjú pulóverét a csuklójára húzza, kapucniját pedig a fejére. Amikor saját magáról, mint értéktelen és semmire való emberről nyilatkozik meg, a szülő már biztos benne: valaki zaklatja, bántalmazza őt az iskolában. A fenti példák már súlyos abúzusra utalnak, melyben azonnal segítséget kell kérni.
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A szerkesztő ajánlja