SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Halas receptek

Hidegh Sándor [cikkei] - 2010-03-18
Tanulékony eleink, a négy égtáj felől lenyúlták, azt, ami jó. Legyen az a kaisersmarn, gyuvecs, sztrapacska, puliszka és a jó isten tudja még miféle finomság, keverve a hazaival és már kész is a világhírű, utánozhatatlan, magyar konyha!
Halas receptek

Friss halkolbász (délszláv étel)

Hajdanán az al-dunai hajósok eledele közé tartozott. Az elkészítéséhez szükség volt egy szívlapátra, egy serpenyőre, tudniillik ezzel dugták be az ennivalót a gőzhajó kazánjába megsütni (mert az volt kéznél), majd kellőképen meglocsolva pálinkával, meggyújtva ették, kérdéses minek volt nagyobb hatása a halnak, vagy a meleg pálinkának?

Hozzávalók:

  • 1 kg kövérebb szálkamentes halhús,
  • 2 dkg zsír,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1-2 dl sligovica
  • só, paprika, őrölt bors, szegfűbors,
     

Elkészítése:
A nagylyukú tárcsán darált húst sózom‚ fűszerezem. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd az egészet jól összekeverem. Vékony kolbászbélbe töltöm, majd kizsírozott tepsibe téve sütőben megsütöm. Majd leöntöm sligovicával és ezzel flambírozom. Köretnek tört burgonya és párolt káposzta illik mellé.


Halfasírt (ha igaz, sváb eledel)

Duna menti halászcsárdákban ettem. Egészen kicsi, apró golyókat készítsünk és lefagyaszthatjuk. Felengedés nélkül forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük. Előételnek is kitűnő.

Hozzávalók:

  • 1 citrom
  • 20 dkg hal
  • 20 dkg zöldbab
  • 6 bazsalikomlevél
  • 16 salátalevél
  • 1 kávéskanál curry
  • 1 kávéskanál barna cukor
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 tojás,
  • őrölt bors, só

Hozzávalók a szószhoz:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál édes szósz

 
Elkészítése:
A szószhoz a zúzott fokhagymát olajban megfuttatjuk, majd belekeverjük a kétféle szószt, és félretesszük. A krokettekhez a citrom héját lereszeljük, a halat kis kockákra, a bazsalikomot apróra vágjuk. A zöldbabot sós vízben megfőzzük, és lecsöpögtetjük. A halat és babot finomra turmixoljuk, majd belekeverjük a citromhéjat, a curryt, a tojást, a borsot, a cukrot, és az olajban megsütjük. Papírtörlővel a zsiradékot leitatjuk. Minden golyót 1-1 salátalevélbe csomagolunk, és a szószba téve tálaljuk.


Rácponty

A régen lebontott Tabánban (1933), - amit a magyar „Montmartének” is neveztek - az ott lakók emlékét a még létező Ráczfűrdö idézi. A gíibe-gúrba utcákban egymást érő kiskocsmák étlapján kedvenc fogás a városnegyed lakóiról elnevezett „rácponty” volt.

Hozzávalók:

  • 3 kg ponty,
  • 2 kg burgonya,
  • 8 dl tejföl,
  • 20 dkg füstölt szalonna,
  • 15 dkg zsír,
  • 3 dkg fűszerpaprika,
  • 30 dkg zöldpaprika,
  • 15 dkg paradicsom, vagy 30 dkg lecsó,
  • 3 dkg só,
  • 30 dkg vöröshagyma,
  • 8 dkg liszt 


Elkészítése:
Az előkészített pontyot kifilézzük, majd sűrűn beirdaljuk. A beirdalt pontyfilét kb. 3cm széles szeletekre daraboljuk. Ezután a füstölt szalonnából vágott csíkokkal gazdagon megtűzdeljük, majd besózzuk, és állni hagyjuk. Ezután a tűzdelt pontyszeleteket lisztbe forgatjuk, és egy kevés zsírban elősütjük mindkét oldalukat, hogy szép piros legyen. A ponty előkészítése és filézése alkalmával nyert csontokból tartalmas hal-alaplét készítünk, melyet leszűrünk. A felszínén összegyűlt halzsírra óvatosan ráhintjük a jó minőségű, tűzpiros fűszerpaprikát. Miután meggyőződtünk róla, hogy a fűszerpaprika szín- és ízanyagai maradéktalanul feloldódtak, tejfölös habarással sűrítjük. Az így kapott tejfölös-paprikás mártást habverővel állandóan kevergetve kiforraljuk, közben ízlés szerint sóval ízesítjük. A szeletekre vágott vöröshagymát zsírban megpirítjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, majd egy kevés zsírban megpirítjuk. Karikákra vágjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. Ennek hiányában a lecsót leszűrjük a levétől és a paprikadarabokat metéltre vágjuk. Kakastaréjt készítünk a maradék füstölt szalonnából. (A szalonnából a bőrével együtt kb. 0,5 cm vastag és 5-6 cm hosszú szeleteket vágunk. A szalonnát ezután 1 cm távolságban a bőréig bevágjuk.)

Ekkor következik a rácponty összeállítása, rétegezése. Magas peremű tepsit vagy tűzálló lábast zsírral kikenjük. Belerakjuk az előkészített burgonyát, a vöröshagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot vagy lecsót, egymásra rétegezve, majd az előkészített pontyszeleteket. Ezután ráöntjük a hal alap léből főzött tartalmas, tejfölös paprikás mártást, meglocsoljuk tejföllel. Végül elhelyezzük a tetején a kakastaréjokat. A rétegzett rácpontyot közép-meleg sütőbe helyezzük, és lassan készre sütjük. A rácpontyot lapátkanállal tálaljuk előmelegített halas-tálra. Ennek során arra kell ügyelni, hogy minden adagba arányosan jusson a pontyszeletekből és a hozzávalókból, tetejére pedig kakastaréj kerüljön. A rácpontyot díszítjük karikákra vágott zöldpaprikával, paradicsommal, majd meglocsoljuk tejföllel, paprikaszínnel. A kakastaréjt ízlés szerint fűszerpaprikába mártva tehetjük az étel tetejére. A rácponty készítésével kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy többféle készítési módja ismert és elfogadott. Gyakran "mártás" nélkül, minden réteget gazdagon meglocsolva tejföllel és kész lecsóval készítik a rácpontyot. Ebben az esetben minden réteget külön meg kell sózni. Készíthető úgy is a rácponty, hogy a pontyszeleteket a rétegek közé helyezik el.


Dorozsmai molnárponty

Hozzávalók (4 személyre):

  • 70-80 dkg ponty
  • 10 dkg füstölt-szalonna
  • 12 dkg gomba
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 10 dkg zöldpaprika
  • 6 dkg paradicsom
  • 8 dkg vöröshagyma
  • 3 dkg zsír
  • Fűszer paprika, só, liszt
  • 30 dkg csuszatészta


Elkészítése:
A kifilézett halat sűrűn irdald be, s vágd másfél-két ujjnyi szeletekre. A filézésből visszamaradt csontokból pedig készíts hal-alaplét.
A pontydarabokat tűzdeld meg szalonnacsíkokkal, sózd be, s tedd félre 10-15 percre. Majd forgasd meg lisztben, s kevés forró zsiradékon végezd el az elősütést. A sütésből visszamaradt zsírban párold meg az apróra vágott vöröshagymát. Húzd le a tűzről, sózd, szórd meg pirospaprikával, s keverd, amíg az feloldódik. Majd tedd vissza a tűzre, párold meg benne a felszeletelt gombát, az apróra vágott zöldpaprikát és a paradicsomot. (A párolás során a folyadékot hal-alaplé hozzáadásával pótold.) Ha a gomba már puha, lisztből és tejfölből készített habarással kicsit sűrítsd be a levét. Add hozzá a haldarabokat, s időnként rázogatva (hogy a hús ne törjön), párold tovább, míg a hal is megpuhul.
Közben főzd ki a csuszatésztát.
A gombás mártásból vedd ki a halat, s a mártást keverd össze a csuszatésztával. Ezt helyezd egy tűzálló tálba, tedd rá a haldarabokat, s az egészet forrósítsd át egy sütőben.
Tálalás előtt még meglocsolhatod tejföllel, valamint díszítheted paradicsom- és paprikakarikákkal.


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja