SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi legyen a megmaradt húsvéti sonkával?

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-04-06
Vége a húsvétnak, és tele a hűtőd sonkával? Csak semmi pánik, számtalan lehetőség van a maradékok átváltoztatására, kreatív felhasználására.

 

A főtt füstölt sonka, tarja sokáig eltartható a hűtőben, ha ügyesen tároljuk, hetekig nem lesz semmi baja. De persze érthető, ha három nap szüntelen sonkaevés után most ránézni sem bírunk, ám mivel remekül fagyasztható, így a húsvéti maradékokból akár hónapok múlva is remek ebédet-vacsorát készíthetünk. Íme néhány ötlet.

Húsvét utáni sonkás receptek

Füstölt sonkával töltött rántott palacsinta

Hozzávalók:

  • 12 db ún. sós palacsinta (a palacsinta tésztájába ne tegyünk cukrot)
  • 20-25 dkg főtt, füstölt tarja
  • néhány evőkanál tejföl
  • só, bors
  • és a panírozás kellékei: liszt, tojás, zsemlemorzsa

Elkészítés:

Megsütjük a vékony palacsintákat. Előtte ledaráljuk a füstölt tarját, és tejföllel, borssal krémet alkotunk belőle. Méghozzá olyan krémet, ami nem folyós, ugyanakkor könnyedén kenhető. Ezzel a krémmel megkenjük a palacsintákat, majd kétoldalt behajtjuk, majd feltekerjük őket. Akkor jó, ha a tekercsek jó szorosak, nem folyik ki belőlük a töltelék.
A szokásos módon panírozunk, majd bő, forró olajban szép barnára sütjük a hengerkéket. Remek köret hozzá bármilyen saláta, például a maradék keménytojásokból készült majonézes tojás.
 

Kukoricás-sonkás farfalle

Hozzávalók:

  • 50 dkg tészta (spagetti, farfalle,  tagliatelle, fussili)
  • 10 dkg apróra vágott főtt sonka
  • 20 dkg parmezán
  • 1 doboz kukoricakonzerv
  • 125 gr Philadelphia krémsajt
  • 3 dl tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kis fej brokkoli
  • bors
  • őrölt rozmaring, oregano és bazsalikom

 
Elkészítés:

A tésztát a csomagoláson található ideig főzzük, egy másik edényben megpároljuk a brokkolit úgy, hogy még roppanós maradjon. Közben olívaolajon megpirítjuk kissé a csíkokra vágott sonkát, hozzáadjuk a fűszereket, a kukoricát, amikor átforrósodott, belekanalazzuk a krémsajtot, olvadásig kevergetjük, majd felöntjük annyi tejszínnel, hogy kellemes állagú szószt kapjunk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A reszelt parmezánból tehetünk a szószba egy keveset, a többit majd a tészta tetejére szórjuk tálaláskor. A brokkoli rózsákat utoljára tegyük a mártásba, nehogy összetörjenek. Ekkor kerül sor az összevagdalt petrezselyemre is, ami nemcsak színt, de kellemes ízt is ad a tésztának. A forró mártást összeforgatjuk a kifőtt tésztával, és már lehet is tálalni, az egész nem több 15 percnél.
 

Calzonetti

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 25 ml langyos víz
  • 1 csipet só
  • 1 közepes méretű tojás a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg tehéntúró
  • 5 dkg reszelt parmezán vagy ementáli
  • 1 közepes méretű tojás
  • 1 evőkanál összevagdalt zöldfűszer, ízlés és lehetőség szerint (bazsalikom jó, ha van)
  • 20 dkg apróra vágott sonka
  • 5 dkg apróra vágott bacon
  • bors

Elkészítés:

A tésztához valókat összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. A töltelékhez valókat összekeverjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval - vagy egy méretes pohárral - 10-12 cm átmérőjű korongokat szaggatunk. Teáskanálnyi kupacokat teszünk a töltelékből a tésztakorongokra, kicsit elegyengetjük az egyik felén a tölteléket, a másik oldalát a korongnak ráhajtjuk, a széleket összenyomkodjuk. Az elkészült calzonettiket tepsibe tesszük, tetejüket tojással kenjük meg. Előmelegített sütőben 200 fokon (légkeveréssel 180 fok) 15-20 percig sütjük.
 

Sonkás tartlet

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 25 dkg összeaprított főtt sonka
  • 1 kisebb póréhagyma
  • 1 tojás
  • 0,5 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • bors
  • olívaolaj
  • snidling

Elkészítés:

A leveles tésztából vágjunk ki egy akkora kört, amivel kibélelhetünk egy 20 cm-es tortaformát úgy, hogy az oldalakra is jusson a tésztából. Villával sűrűn szurkáljuk meg a tészta alját. Az olívaolajon nagyon kevés só és valamivel több bors társaságában pároljuk meg a karikákra vágott póréhagymát, majd a kanalazzuk a tésztára. Ezután jöhet az apróra vágott, vagy ledarált sonka. A tejszínt, tejfölt és tojást keverjük el alaposan, öntsük a sonkára, és 180 fokos sütőben süssük a lepényt addig, míg a massza meg nem kocsonyásodik a tetején. Zöldsalátával kínáljuk.

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Mit tehetünk, ha folyamatosan romlik a gyermekünk szeme?

A gyermekek látása világszerte egyre rosszabb, és ennek egyik egyértelmű oka a képernyő előtt töltött idő növekedése. Egy globális tanulmány szerint az utóbbi években egyre több gyermeknél jelentkezik miópia, más néven rövidlátás.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja