A csőben sütéshez nem cső kell
Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-03
Sütőben sütés, méghozzá ropogósra sült sajt vagy zsemlemorzsa alatt, amik a puhára sülést eredményezik és megakadályozzák az étel kiszáradását. Tulajdonképpen ez a csőben sütés, a gratinírozás titka.
Ez a konyhatechnikai eljárás, melynek alapja a pirítás és a sajtos tejszínes, vagy tejes, tejfölös kéreg, francia eredetű.
A nyár kiváltképp alkalmas ezen sütési mód alkalmazására, mert a friss zöldségek gyorsan elkészülnek és könnyű vacsorát, egészséges ebédet jelentenek. Tulajdonképpen bármit lehet gratinírozni, halat, szárnyast, burgonyát, zöldséget, sőt még gyümölcsöt is. Hogy lerövidüljön a sütési idő, érdemes a hozzávalókat előpárolni, vagy apróra szeletelni. A felvágott hozzávalók félig fedjék egymást a tűzálló tálban, hogy minél nagyobb felületet kapjunk. Amikor az edényt megpakoltuk, locsoljuk meg tejszínnel vagy tejjel. Arra kerül a sok sajt, megszórjuk zsemlemorzsával és tehetünk rá még vajdarabkákat. Az előmelegített sütőben óvatosan emeljük a hőmérsékletet. Arra kell ügyelni, hogy a teteje ne égjen meg, hiszen az égett étel káros az egészségre. Ha barnulni kezdene, amire a sajt miatt hajlamos, inkább takarjuk le alufóliával. A csőben sütés praktikus, hiszen egyszerre készül el minden. Arról nem beszélve, hogy a forró sütőben a fehérjerészecskék és a keményítő illatos, zamatos, gusztusos kérget alkot az „alkotás” tetején.
Talán leggyorsabb elkészítési módja, ha forrásban levő vízben úgy negyedóráig főzzük, majd papírtörlővel letörölgetjük, kivajazott tűzálló tálba tesszük, szórunk köré, meg rá zsemlemorzsát, nyakon öntjük tejföllel, só bors fűszerként elég rá, majd kemény sajtot reszelünk a tetejére, és betesszük a sütőbe, ahol pirosra sütjük.
Fenséges tejfölös csirke
Hozzávalók:
· kb. 10 csirkecomb (alsó-felső comb vegyesen)
· 1 dl olaj (lehet olíva olaj is)
· 1 dl víz
· ízlés szerint fűszerek vagy fűszerkeverék
· 5 dl tejföl, jó sok sajt
A megtisztított, megmosott csirkecombokat megsózzuk, befűszerezzük ízlés szerint. Tepsibe teszzük, ráöntünk kevés vizet és olajat, majd alufóliával letakarva puhára pároljuk. Az alufóliát levesszük, a tejföllel bőségesen befedve sütjük tovább, amíg a tejföllel együtt átsül a hús. Rendkívül finom, könnyen elkészíthető. Nem szükséges hozzá garnírung, könnyű saláta is megteszi.
Hozzávalók:
· kb. 10 csirkecomb (alsó-felső comb vegyesen)
· 1 dl olaj (lehet olíva olaj is)
· 1 dl víz
· ízlés szerint fűszerek vagy fűszerkeverék
· 5 dl tejföl, jó sok sajt
A megtisztított, megmosott csirkecombokat megsózzuk, befűszerezzük ízlés szerint. Tepsibe teszzük, ráöntünk kevés vizet és olajat, majd alufóliával letakarva puhára pároljuk. Az alufóliát levesszük, a tejföllel bőségesen befedve sütjük tovább, amíg a tejföllel együtt átsül a hús. Rendkívül finom, könnyen elkészíthető. Nem szükséges hozzá garnírung, könnyű saláta is megteszi.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Királyi, vagyis bazsalikomos
Következő hír
Multikulti kuszkusz
LEGOLVASOTTABB
Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról
A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.
Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai
Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.
Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is
A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.
Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!
Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.
Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?
A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.
Közösségi hozzászólások: