SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Királyi, vagyis bazsalikomos

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-01
A tömlős sajt kiváló sűrítő - nem csak ehhez az olaszos finomsághoz, melynek elhagyhatatlan eleme a bazsalikom, ez a joggal közkedvelt fűszer.
A bazsalikomot több mint kétezer éve használjuk. Régen az eladó lányok bazsalikomlevelet hagytak az ablakpárkányukon, hogy felhívják magukra a fiatalemberek figyelmét.
Nevét a görög basileus szóból származtatják, melynek jelentése a király, királyi. Nevezték még a növények királyának  is. A mentafélékkel áll rokonságban és valószínűleg Indiából származik. Az egykori görög és római orvosok úgy vélték, hogy ez a növény az ellenségeskedés és a téboly szimbóluma és azt hitték, csak akkor tudják termelni, ha magját szitkok közepette vetik el. Teljesen másképp vélekedtek szegény bazsalikomról a középkori Európa más területein. Úgy vélték, hogy a bazsalikomot csak gyönyörű nők ápolhatják. A romantikus szerelemnek is szimbóluma lett.
Nem csak fűszerként ismert és közkedvelt, hanem aromaterápiára is kiváló, frissítő, tonizáló hatással van a bőrre. Nyolc vízben főtt bazsalikomlevél állítólag enyhíti a belső fájdalmakat. Kongó központi részein a bazsalikomot gonosz szellemek elleni harcra használják. A bazsalikom mindezen túl mágikus hatással is rendelkezik, szerelmet és gazdagságot hoz. A fentieken kívül ördögűzésre is használják. Úgyhogy csak legyen belőle otthon mindig – tasakban vagy cserépben!

Capri saláta

A mediterrán konyhában nélkülözhetetlen. Édes és fűszeres illata különösen Olaszországban népszerű. A főzés során a bazsalikom pompás aromája nagyon hamar megsemmisül, ezért az apróra vágott bazsalikom leveleket gyakran a hideg, vagy meleg ételekre csak a felszolgálás előtt szórják rá. Híres az Insalata Caprese, azaz a  Capri saláta. Paradicsom szeletekre halmozunk krémes, puha Mozarella-sajtot és apróra vágott bazsalikom leveleket, majd ízesítsük aceto balsamico (balzsamecet) és kiváló olívaolaj keverékével.

Az olasz konyhában a bazsalikomot gyakran a paradicsommal együtt használják, például  olívabogyóval, kapribogyóval és fokhagymával, hogy ízletes paradicsomszószt készítsenek belőle. A paradicsomból, olívaolajból, vörösborecetből és bazsalikomból összeállított saláták nagyon egyszerűek, de nagyon ízletesek is. A bazsalikomot az olaszok ritkábban használják húsételekben, odavalónak az oregánót (vadmajoranna) tartják.
Érdemes tudni, hogy a frissen szedett bazsalikomnál nincs jobb, kevesebb is kell belőle, a szárított bazsalikom csak hat hónapig áll el, és az íze kevésbé intenzív, mint a friss növényé. Ha boltban vásárolunk szárított bazsalikomot, egyszerre csak kis mennyiséget vegyünk, hiszen nem tudhatjuk, mióta áll a polcon.

Bazsalikomos paradicsomos

8 cikk fokhagymát apróra vágunk, 1 dl olívaolajban megdinszteljük. Ezután beleborítunk egy doboz hámozott paradicsom konzervet  (a paradicsomot feldaraboljuk). Kicsit fortyogtatjuk, majd belenyomunk 2 kempingsajtot, egy 3,3 dl-s főzőtejszínt, 1 evőkanál bazsalikomot (szárított is jó) és kevés ételízesítőt. Összefőzzük, és amikor kész, még egy evőkanál bazsalikomot belerakunk, majd levesszük a tűzről.

Közben megfőzzük a tésztát (bármilyen formájú alkalmas), amit beleforgatunk a raguba. Önállóan és hús mellé is finom. Különben a kempingsajt kiváló sűrítő – tejföl helyett is. De ez az étel bazsalikom nélkül mit sem ér!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja