Királyi, vagyis bazsalikomos
Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-01
A tömlős sajt kiváló sűrítő - nem csak ehhez az olaszos finomsághoz, melynek elhagyhatatlan eleme a bazsalikom, ez a joggal közkedvelt fűszer.
A bazsalikomot több mint kétezer éve használjuk. Régen az eladó lányok bazsalikomlevelet hagytak az ablakpárkányukon, hogy felhívják magukra a fiatalemberek figyelmét.
Nevét a görög basileus szóból származtatják, melynek jelentése a király, királyi. Nevezték még a növények királyának is. A mentafélékkel áll rokonságban és valószínűleg Indiából származik. Az egykori görög és római orvosok úgy vélték, hogy ez a növény az ellenségeskedés és a téboly szimbóluma és azt hitték, csak akkor tudják termelni, ha magját szitkok közepette vetik el. Teljesen másképp vélekedtek szegény bazsalikomról a középkori Európa más területein. Úgy vélték, hogy a bazsalikomot csak gyönyörű nők ápolhatják. A romantikus szerelemnek is szimbóluma lett.
Nem csak fűszerként ismert és közkedvelt, hanem aromaterápiára is kiváló, frissítő, tonizáló hatással van a bőrre. Nyolc vízben főtt bazsalikomlevél állítólag enyhíti a belső fájdalmakat. Kongó központi részein a bazsalikomot gonosz szellemek elleni harcra használják. A bazsalikom mindezen túl mágikus hatással is rendelkezik, szerelmet és gazdagságot hoz. A fentieken kívül ördögűzésre is használják. Úgyhogy csak legyen belőle otthon mindig – tasakban vagy cserépben!
Capri saláta
A mediterrán konyhában nélkülözhetetlen. Édes és fűszeres illata különösen Olaszországban népszerű. A főzés során a bazsalikom pompás aromája nagyon hamar megsemmisül, ezért az apróra vágott bazsalikom leveleket gyakran a hideg, vagy meleg ételekre csak a felszolgálás előtt szórják rá. Híres az Insalata Caprese, azaz a Capri saláta. Paradicsom szeletekre halmozunk krémes, puha Mozarella-sajtot és apróra vágott bazsalikom leveleket, majd ízesítsük aceto balsamico (balzsamecet) és kiváló olívaolaj keverékével.
Az olasz konyhában a bazsalikomot gyakran a paradicsommal együtt használják, például olívabogyóval, kapribogyóval és fokhagymával, hogy ízletes paradicsomszószt készítsenek belőle. A paradicsomból, olívaolajból, vörösborecetből és bazsalikomból összeállított saláták nagyon egyszerűek, de nagyon ízletesek is. A bazsalikomot az olaszok ritkábban használják húsételekben, odavalónak az oregánót (vadmajoranna) tartják.
Érdemes tudni, hogy a frissen szedett bazsalikomnál nincs jobb, kevesebb is kell belőle, a szárított bazsalikom csak hat hónapig áll el, és az íze kevésbé intenzív, mint a friss növényé. Ha boltban vásárolunk szárított bazsalikomot, egyszerre csak kis mennyiséget vegyünk, hiszen nem tudhatjuk, mióta áll a polcon.
Bazsalikomos paradicsomos
8 cikk fokhagymát apróra vágunk, 1 dl olívaolajban megdinszteljük. Ezután beleborítunk egy doboz hámozott paradicsom konzervet (a paradicsomot feldaraboljuk). Kicsit fortyogtatjuk, majd belenyomunk 2 kempingsajtot, egy 3,3 dl-s főzőtejszínt, 1 evőkanál bazsalikomot (szárított is jó) és kevés ételízesítőt. Összefőzzük, és amikor kész, még egy evőkanál bazsalikomot belerakunk, majd levesszük a tűzről.
Közben megfőzzük a tésztát (bármilyen formájú alkalmas), amit beleforgatunk a raguba. Önállóan és hús mellé is finom. Különben a kempingsajt kiváló sűrítő – tejföl helyett is. De ez az étel bazsalikom nélkül mit sem ér!
Nevét a görög basileus szóból származtatják, melynek jelentése a király, királyi. Nevezték még a növények királyának is. A mentafélékkel áll rokonságban és valószínűleg Indiából származik. Az egykori görög és római orvosok úgy vélték, hogy ez a növény az ellenségeskedés és a téboly szimbóluma és azt hitték, csak akkor tudják termelni, ha magját szitkok közepette vetik el. Teljesen másképp vélekedtek szegény bazsalikomról a középkori Európa más területein. Úgy vélték, hogy a bazsalikomot csak gyönyörű nők ápolhatják. A romantikus szerelemnek is szimbóluma lett.
Nem csak fűszerként ismert és közkedvelt, hanem aromaterápiára is kiváló, frissítő, tonizáló hatással van a bőrre. Nyolc vízben főtt bazsalikomlevél állítólag enyhíti a belső fájdalmakat. Kongó központi részein a bazsalikomot gonosz szellemek elleni harcra használják. A bazsalikom mindezen túl mágikus hatással is rendelkezik, szerelmet és gazdagságot hoz. A fentieken kívül ördögűzésre is használják. Úgyhogy csak legyen belőle otthon mindig – tasakban vagy cserépben!
Capri saláta
A mediterrán konyhában nélkülözhetetlen. Édes és fűszeres illata különösen Olaszországban népszerű. A főzés során a bazsalikom pompás aromája nagyon hamar megsemmisül, ezért az apróra vágott bazsalikom leveleket gyakran a hideg, vagy meleg ételekre csak a felszolgálás előtt szórják rá. Híres az Insalata Caprese, azaz a Capri saláta. Paradicsom szeletekre halmozunk krémes, puha Mozarella-sajtot és apróra vágott bazsalikom leveleket, majd ízesítsük aceto balsamico (balzsamecet) és kiváló olívaolaj keverékével.
Az olasz konyhában a bazsalikomot gyakran a paradicsommal együtt használják, például olívabogyóval, kapribogyóval és fokhagymával, hogy ízletes paradicsomszószt készítsenek belőle. A paradicsomból, olívaolajból, vörösborecetből és bazsalikomból összeállított saláták nagyon egyszerűek, de nagyon ízletesek is. A bazsalikomot az olaszok ritkábban használják húsételekben, odavalónak az oregánót (vadmajoranna) tartják.
Érdemes tudni, hogy a frissen szedett bazsalikomnál nincs jobb, kevesebb is kell belőle, a szárított bazsalikom csak hat hónapig áll el, és az íze kevésbé intenzív, mint a friss növényé. Ha boltban vásárolunk szárított bazsalikomot, egyszerre csak kis mennyiséget vegyünk, hiszen nem tudhatjuk, mióta áll a polcon.
Bazsalikomos paradicsomos
8 cikk fokhagymát apróra vágunk, 1 dl olívaolajban megdinszteljük. Ezután beleborítunk egy doboz hámozott paradicsom konzervet (a paradicsomot feldaraboljuk). Kicsit fortyogtatjuk, majd belenyomunk 2 kempingsajtot, egy 3,3 dl-s főzőtejszínt, 1 evőkanál bazsalikomot (szárított is jó) és kevés ételízesítőt. Összefőzzük, és amikor kész, még egy evőkanál bazsalikomot belerakunk, majd levesszük a tűzről.
Közben megfőzzük a tésztát (bármilyen formájú alkalmas), amit beleforgatunk a raguba. Önállóan és hús mellé is finom. Különben a kempingsajt kiváló sűrítő – tejföl helyett is. De ez az étel bazsalikom nélkül mit sem ér!
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Fiatalból, vörösborral
Következő hír
A csőben sütéshez nem cső kell
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne
"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Közösségi hozzászólások: