Forró italok Advent hideg estéire
Régen volt szerencsénk igazi fehér karácsonyhoz, ami megnehezíti, hogy kellő hangulatban várjuk az ünnepeket, de néhány egyszerű és gyorsan elkészíthető karácsony illatú itallal átlendülhetsz a szürke téli esték nyomasztó hangulatán.
Forró kávé extra melegséget igér, ha hozzáadunk egy kis pluszt.
Ír kávé
-
20 ml felkevert tejszín
-
10 g (2 teáskanálnyi) barna cukor
-
30 ml ír (és nem skót) whiskey
-
Fél csésze főtt kávé
Főzzük le a kávét az általunk kívánt módon.
Fogjunk egy talpas poharat és hevítsük azt fel meleg vízzel, majd a vizet öntsük ki.
Öntsük a whiskey-t a pohárba, adjuk hozzá a kávét és keverjük őket össze. Hagyjunk kb. 1 cm helyet a pohár tetején, hogy legyen hely a tejszínnek.
Az italt addig kell kevergetni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik - a pohár alján nem maradhat üledék! Mindez azért fontos, mert az oldott cukor segít abban, hogy a tejszín a kávé tetején maradjon - anélkül az egyszerűen belesüppedne az italba.
Helyezzünk egy teáskanalat a kávé felszínének tetejére. Ezután óvatosan öntsük a tejszínt a kanálra, s így az a kávé tetején marad, attól jól elkülöníthető réteget alkotva. Aki szeretné extrázni, az ráönt némi öntetet is.
Hagyományos téli italunk, amit forrón szeretünk.
Forralt bor
- 3 dl víz
- 6 ek cukor
- 1 rúd fahéj
- 6 szem szegfűszeg
- 7,5 dl vörösbor
- 4 szelet citromkarika
- 6 ek cukor
Az összetevőket egy nagy lábasban össze hevítjük. Még forrás előtt levesszük a tűzről.
Tovább ízesíthetjük egy kanál gyömbérrel, facsart narancslével, mézzel.
Nem csak forró, de illatos ital, ami vendégvárónak is kiváló.
Karácsonyi puncs
- 1,2 liter almabor vagy almalé,
- 1 db fahéjrúd,
- negyed teáskanál őrölt szerecsendió,
- 0,5 dl méz,
- 3 evőkanál friss citromlé,
- 1 evőkanál reszelt citromhéj,
- 1 doboz (500 g) cukrozatlan ananászlé(4,5 dl),
- fahéjrudak
Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy fahéjrúddal, majd állítsuk takarékra a lángot. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük még öt percig. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a fahéjrudak kivételével, majd még további öt percig főzzük. Puncsos tálban kínáljuk A fahéjrudakat a poharakba tesszük szedés után.
Hagyományos karácsonyi ital, ami nem kell hogy forró legyen, mégis melegséggel tölt el.
Tojáslikőrös forró puncs
- 3 dl tojáslikőr
- 2,5 dl narancslé
- 2,5 dl fehérbor
- 1 csomag vaníliás cukor
A tojáslikőrt, a narancslét és a fehérbort egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és kevergetve felmelegítjük, de mielőtt felforrna, levesszük a tűzről.
Csészékbe vagy bögrékbe töltjük, azonnal kínáljuk.
Fotó: Olia Danilevich-től a pexels.com-on
Közösségi hozzászólások: