4 ok, ami bizonyítja, hogy a kávé egészséges
Egy jó erős fekete, kapucsínó, esetleg szimpla tejeskávé - mindenki másra esküszik, de a Föld népességének jelentős része napi rendszerességgel fogyasztja a kesernyés, gőzölgő fekete levest.
Korábban sok szempontból kifejezetten károsnak tartották a rendszeres kávéfogyasztást, az évek során azonban egyre több kutatásból derült ki, hogy a kávécserje termése számos hasznos összetevőt tartalmaz. Ezeknek köszönhető, hogy a rendszeres kávéfogyasztás - bizonyos határokon belül - számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik.
Kedvező hatással van az agyműködésre
A koffeinnek köszönhetően gyorsabban pörög az agyunk, hatékonyabb a koncentráció, egyes tanulmányok szerint pedig a hosszú távú agyműködésre is jó hatással van a kávé.
A torontói Krembl Kutatóintézet tanulmánya szerint pedig a kávéfogyasztás csökkenti a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is. A Harvard Egyetem egyik kutatása szerint ráadásul 20%-kal csökkent a depresszió kockázata azoknál, akik napi négy kávét, vagyis mintegy 550 milligramm koffeint fogyasztottak.
Segít a cukorbetegség megelőzésében és a fogyásban
A diabétesz és a kávéfogyasztás összefüggéseit több kutatás is vizsgálta:
- ezekből egyértelműen kiderült, hogy 2-es típusú cukorbetegség esetében akár 30%-kal is csökken a betegség kialakulásának kockázata,
- az Archive of Internal Medicine című tudományos lapban publikált tanulmány szerint napi egy csésze kávé elfogyasztásával 7%-kal kisebb a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége,
- a Harvard Egyetem négy éven át tartó kutatása szerint a 2-es típusú diabétesz kialakulása 11%-kal mérséklődik azoknál, akik napi 1,5 csészével több kávét isznak a korábbi mennyiségénél.
Csökkenti a rák kockázatát
A daganatos betegségek megelőzése szempontjából a kávéban található polifenolok jutnak főszerephez. Ezek antioxidásként a száj-, méh- és prosztatarák kialakulásának esélyét csökkentik. Továbbá egyes kutatások szerint azoknál a nőknél, akik minimum három csésze kávét isznak naponta, 49%-kal csökken az emlőrák megismétlődésének, és 19%-kal az endometriális rák kialakulásának kockázata.
Egy 8500 fős mintán végzett izraeli kutatás szerint pedig 30%-kal csökkent a vastagbélrák kialakulásának valószínűsége azok körében, akik rendszeresen fogyasztottak kávét.
Teli van vitaminokkal és ásványi anyagokkal
A kávé jelentős mennyiségben tartalmaz magnéziumot és káliumot, de van benne B5-vitamin is. Sőt két csésze kávé a napi B2-vitaminszükséglet közel negyedét fedezheti. A vitaminok mellett további fontos ásványi anyagok, és nyomelemek (pl. kalcium, mangán stb.) is található a kávéban. A rendszeres, napi fogyasztással ezek bevitele is számottevő és pozitív hatással van a szervezet működésére.
A fenti felsorolásban néhány fontosabbat emeltünk ki a kávé előnyös tulajdonságai közül - de korántsem mindet. Ha részletesen is érdekli a téma, a Bestmixer iskola blogbejegyzésében részletesen is olvashat a kávé hatásáról a szervezetünkre. Ha pedig a koktélok vagy éppen a kitűnő kávék elkészítésének műhelytitkai érdeklik, ezeket is megismerheti a Bestmixer iskola jóvoltából.
Képek forrása: pixabay
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: