Forró italok Advent hideg estéire
Régen volt szerencsénk igazi fehér karácsonyhoz, ami megnehezíti, hogy kellő hangulatban várjuk az ünnepeket, de néhány egyszerű és gyorsan elkészíthető karácsony illatú itallal átlendülhetsz a szürke téli esték nyomasztó hangulatán.
Forró kávé extra melegséget igér, ha hozzáadunk egy kis pluszt.
Ír kávé
-
20 ml felkevert tejszín
-
10 g (2 teáskanálnyi) barna cukor
-
30 ml ír (és nem skót) whiskey
-
Fél csésze főtt kávé
Főzzük le a kávét az általunk kívánt módon.
Fogjunk egy talpas poharat és hevítsük azt fel meleg vízzel, majd a vizet öntsük ki.
Öntsük a whiskey-t a pohárba, adjuk hozzá a kávét és keverjük őket össze. Hagyjunk kb. 1 cm helyet a pohár tetején, hogy legyen hely a tejszínnek.
Az italt addig kell kevergetni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik - a pohár alján nem maradhat üledék! Mindez azért fontos, mert az oldott cukor segít abban, hogy a tejszín a kávé tetején maradjon - anélkül az egyszerűen belesüppedne az italba.
Helyezzünk egy teáskanalat a kávé felszínének tetejére. Ezután óvatosan öntsük a tejszínt a kanálra, s így az a kávé tetején marad, attól jól elkülöníthető réteget alkotva. Aki szeretné extrázni, az ráönt némi öntetet is.
Hagyományos téli italunk, amit forrón szeretünk.
Forralt bor
- 3 dl víz
- 6 ek cukor
- 1 rúd fahéj
- 6 szem szegfűszeg
- 7,5 dl vörösbor
- 4 szelet citromkarika
- 6 ek cukor
Az összetevőket egy nagy lábasban össze hevítjük. Még forrás előtt levesszük a tűzről.
Tovább ízesíthetjük egy kanál gyömbérrel, facsart narancslével, mézzel.
Nem csak forró, de illatos ital, ami vendégvárónak is kiváló.
Karácsonyi puncs
- 1,2 liter almabor vagy almalé,
- 1 db fahéjrúd,
- negyed teáskanál őrölt szerecsendió,
- 0,5 dl méz,
- 3 evőkanál friss citromlé,
- 1 evőkanál reszelt citromhéj,
- 1 doboz (500 g) cukrozatlan ananászlé(4,5 dl),
- fahéjrudak
Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy fahéjrúddal, majd állítsuk takarékra a lángot. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük még öt percig. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a fahéjrudak kivételével, majd még további öt percig főzzük. Puncsos tálban kínáljuk A fahéjrudakat a poharakba tesszük szedés után.
Hagyományos karácsonyi ital, ami nem kell hogy forró legyen, mégis melegséggel tölt el.
Tojáslikőrös forró puncs
- 3 dl tojáslikőr
- 2,5 dl narancslé
- 2,5 dl fehérbor
- 1 csomag vaníliás cukor
A tojáslikőrt, a narancslét és a fehérbort egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és kevergetve felmelegítjük, de mielőtt felforrna, levesszük a tűzről.
Csészékbe vagy bögrékbe töltjük, azonnal kínáljuk.
Fotó: Olia Danilevich-től a pexels.com-on
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: