SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vissza az iskolába: Itt az ideje a gyermekünk szemvizsgálatának

Családinet [cikkei] - 2024-09-18
Miért szerepeljen a szemvizsgálat gyermekünk iskolakezdése körüli teendők között? Fontos, hogy bizonyos szemészeti fejlődési eltérések korán felismerésre kerüljenek, mivel egyes kezelések csak akkor működnek, amikor a gyermek még fiatal és a neurológiai érés nem zárult le.
Vissza az iskolába: Itt az ideje a gyermekünk szemvizsgálatának

A füzetek és egyéb iskolai eszközök vásárlásával járó felfordulás közepette könnyű figyelmen kívül hagyni az iskolaérettség egy lényeges szempontját: gyermekünk látását.

A látásfejlődés során fellépő problémák felismerése fontos a szem egészségének megőrzése szempontjából. Ez különösen kulcsfontosságú a kisgyermekeknél, hiszen ha bizonyos szemproblémákkal nem foglalkozunk időben, az hatással lehet az iskolai munkájukra és szociális fejlődésükre, valamint egy életre megfoszthatja őket a térlátás és az éleslátás képességétől. „A gyermekek első nyolc életévében az agy és a szem megtanul együtt dolgozni, miközben a látórendszer folyamatosan fejlődik" – kezdi Dr. Barcsay-Veres Amarilla, a Budai Szemészeti Központ gyermekszemésze. „Ebben az életszakaszban a szülőknek figyelni kell egyes típusos viselkedés mintákra, mert ezek lehetséges szemproblémákat is jelezhetnek."

A látásproblémára utaló tünetek közé tartozhatnak:

  • Gyakori fejfájás
  • Túlzott szemdörzsölés
  • Könyv, telefon vagy táblagép rendkívül közel vagy távol tartása
  • Az egyik szem becsukása olvasáskor
  • Az egyik szem kitér, nem párhuzamosan állnak a szemek
  • Hunyorgás
  • Viselkedési problémák vagy koncentrációra való képtelenség
  • Az iskolai jegyek romlása
  • A gyermek arra panaszkodik, hogy nehezen látja a táblát az iskolában

„A gyerekek nagyon sokáig képesek kompenzálni a kóros eltéréseket, nem panaszkodnak, hiszen nincs összehasonlítási alapjuk a jó látásról. Ezért is tanácsoljuk, hogyha semmi eltérést nem tapasztal a szülő, akkor is érdemes iskolakezdés előtt egy teljes szemészeti szűrővizsgálatra vinni a gyereket" – hangsúlyozza Dr. Barcsay-Veres Amarilla.

Miért olyan fontos a gyermekek szemészeti vizsgálata?

A látás kritikus fontosságú a gyermekek szinte minden iskolai tevékenységében a tanulástól kezdve a társas kapcsolatokon át a fizikai aktivitásig. Sok látásprobléma vagy szembetegség a szülő vagy a gyermek számára nem nyilvánvaló, és csak a szemvizsgálat során derülhet ki. Egyes kezelések csak akkor működnek, amikor a gyermek még fiatal, ezért minél korábban azonosítják a problémákat, annál hatékonyabban lehet korrigálni azokat.

Mikor kell a gyermekek szemét ellenőrizni?

Azoknál a gyerekeknél, akiknél a családban nem fordult elő szembetegség, és nincs közvetlen látásprobléma, 3-5 éves kor között, de legkésőbb az iskolába lépés előtt érdemes egy szemészeti vizsgálatot végeztetni.

Milyen látásproblémák gyakoriak a gyermekeknél?

A leggyakoribb problémák általában egy egyszerű szemüveggel orvosolhatók, beleértve a rövidlátást (távolra látási problémák mínuszos dioptria miatt), a távollátást (közelre látási problémák pluszos dioptria miatt) és az asztigmatizmust (homályos vagy torz látás minden távolságban cilinder dioptria miatt).

Komplexebb, de szintén gyakori probléma lehet a kancsalság, amikor nem párhuzamos a szemállás, valamint az amblyopia (lusta szem), amikor a szem és az agy nem működik jól együtt, és a gyermek csak az egyik szemet használja, a másik szem pedig lemarad a látásfejlődésben. Az első állapotot általában szemüveggel, esetleg kontaktlencsével, a második problémát tapaszolással (a jobban látó szem takarásával) kezelik. A korai diagnózis és kezelés mindkét esetben kulcsfontosságú a kielégítő éleslátás kialakulásához.

Milyen proaktív lépésekkel lehet megőrizni a gyermek szemének egészségét?

A képernyő előtt töltött idő nagy aggodalomra ad okot. Egyre több bizonyíték utal arra, hogyha a gyermek a látásfejlődés során korlátlanul sok időt tölt képernyő előtt – ráadásul rossz fényviszonyok között –, és nem pihenteti a szemét a szabadban, akkor a rövidlátás kialakulásának a kockázata sokszorosára emelkedik. Magyarországon az elmúlt években 5%-kal nőtt a rosszul látó, leginkább rövidlátó gyerekek száma. Ennek oka valószínűleg a túlzásba vitt telefon- és tablethasználat. „Általánosságban hat éves kor után jelentkeznek a rövidlátás tünetei. Szemvizsgálat során egy speciális pupillatágító csepp segítségével egyértelműen megállapítható, hogy a gyermek rövidlátó vagy távollátó" – mondja Dr. Barcsay-Veres Amarilla. „Talán nem is gondolnánk, de a napi rendszerességgel szabadtéren végzett tevékenységek sokat segíthetnek a gyermek szemének egészséges fejlődésében. A terhelt, fáradt szemizmok ugyanis a szabadtéri játék során ellazulnak, miközben D-vitamin is kerül a szervezetbe."

Szülőként a 20-20-5-ös szabály betartásával ösztönözhetjük az egészséges képernyőhasználati szokásokat: 20 percenként 20 másodperc szünetet kell tartania gyermekünknek, miközben 5 méterrel távolabb néz valamit. Így tudja pihentetni a szemét.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja