SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A túl szigorú nevelés hatása a gyerekekre - és a későbbi felnőtt életükre

Családinet [cikkei] - 2024-07-02
A túlzott szigorúság nemcsak a gyermek jelenlegi jólétét, hanem felnőttkori életét is jelentősen befolyásolhatja. A pszichológusok véleménye alapján bemutatjuk, milyen hatásai lehetnek a túl szigorú nevelésnek a gyerekekre, és milyen problémákkal kell megküzdeniük felnőttkorukban.
A túl szigorú nevelés hatása a gyerekekre - és a későbbi felnőtt életükre

A túl szigorú nevelés hatásai

  1. Alacsony önbizalom és önértékelés
    A túl szigorú szülői nevelés gyakran alacsony önbizalomhoz és önértékeléshez vezethet. A gyerekek úgy érezhetik, hogy soha nem tudják teljesíteni szüleik elvárásait, ami folyamatos kudarcérzést okozhat bennük - ilyen állapotban hogy válhatnának magabiztos felnőtté?

  2. Szorongás és stressz
    A túlzott elvárások és a folyamatos kritika miatt a gyerekek szorongóvá és stresszessé válhatnak. A pszichológusok szerint ez hosszú távon pszichoszomatikus tüneteket is eredményezhet, mint például gyakori fejfájás, hasfájás vagy alvászavarok.

  3. Engedelmesség és a függetlenség hiánya
    A túl szigorú nevelés gyakran arra kényszeríti a gyerekeket, hogy feltétel nélkül engedelmeskedjenek, és elnyomja függetlenségi törekvéseiket. Ennek következtében felnőttként nehezen hozhatnak önálló döntéseket, és hajlamosak lehetnek másoktól függni.


Milyen felnőtt lesz a túl szigorú szülők gyermekéből?

  1. Perfekcionista
    A szigorú szülők gyermekei gyakran perfekcionistává válnak. Mivel mindig a tökéletességre törekedtek, felnőttként is ez lesz a céljuk, ami jelentős stresszel és elégedetlenséggel járhat.

  2. Kapcsolati nehézségek
    Azok a felnőttek, akik túl szigorú nevelést kaptak, gyakran nehezen építenek ki egészséges kapcsolatokat. A bizalomhiány és a kommunikációs problémák akadályozhatják őket abban, hogy mély és tartós kapcsolatokat alakítsanak ki.

  3. Szabályok és határok iránti ellenállás
    Sok esetben a túl szigorú nevelést kapott gyermekek felnőttként lázadnak a szabályok és korlátozások ellen. Mivel gyermekkorukban nem volt lehetőségük a saját határaik meghúzására, felnőttként mániákusan törekedhetnek majd a szabadságra és függetlenségre - ez pedig megnehezítheti a párkapcsolatukat, a megállapodásukat is.

  4. Mentális egészség problémák
    A pszichológusok szerint a túl szigorú nevelés hozzájárulhat különböző mentális egészségügyi problémák kialakulásához, mint például depresszió, szorongás, és evészavarok. A folyamatos nyomás és a negatív önértékelés hosszú távú mentális egészségügyi problémákhoz vezethet.

 

Nemet mondásra, határhúzásra nagy szükség van a gyereknevelés során. Azonban a szülői szigor túlzásba vitele negatív hatással lehet a gyerek fejlődésére és felnőttkori életére - és ez alól az sem menti fel a szülőket, hogy ha arra hivatkoznak, hogy "ők csak jót akartak", vagy hogy "a gyerekük érdekében tették". 

Fontos, hogy a szülők egyensúlyt találjanak a fegyelem és a szeretet között, és támogató, elfogadó környezetet teremtsenek az otthonukban. Ezzel nemcsak a gyerekük jelenlegi jólétéhez, hanem felnőttkori boldogságához és sikerességéhez is hozzájárulhatnak.

A szigorral ugyan pillanatnyi eredményeket elérhetünk (például nem kell "könyörögnünk" semmiért, hisz a gyerek azonnal szót fogad), de ha túlzásba visszük, azzal komoly terheket akaszthatunk gyerekünk vállára, melyek a felnőtt életét is megnehezítik majd.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról - VIDEÓVAL

Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról - VIDEÓVAL

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy a kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a vérszívót. A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Az élet különféle eseményei - mint például egy nyaralás, egy fontos találkozó vagy egy sportesemény - gyakran igénylik, hogy a nők előrehozzák vagy késleltessék menstruációjukat. Ezzel kapcsolatban azonban számos tévhit kering, és van, amelyik kifejezetten veszélyes és tilos is - Dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnket kérdeztük a témáról.
Vízbe fulladt egy 5 éves kisfiú Hajdúszováton

Vízbe fulladt egy 5 éves kisfiú Hajdúszováton

A Kösely-csatornába fulladt egy 5 éves kisfiú szerdán délelőtt Hajdúszováton - közölte a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.
A szerkesztő ajánlja