SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sokat kezd inni a gyermek? Lehet, hogy cukorbeteg! - A Szurikáta Alapítvány segít felismerni a gyermekkori cukorbetegség tüneteit

Családinet [cikkei] - 2024-06-27
A nyári nagy melegben mindenki több folyadékot fogyaszt. Azonban, ha egy gyermek egyik napról a másikra a többszörösét kezdni inni, mint korábban, akár 3-4 litert is elfogyaszt, ráadásul a tünethez még sok pisilés is társul, valószínűleg gyermekkori cukorbetegség áll a háttérben, ami azonnali orvosi ellátást igényel. A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért segítségével megmutatjuk, mit kell tenni, ha a szünidő alatt ilyen változást tapasztal a gyermekén: keresse fel még aznap az ügyeletes gyermekorvost, és kérjen ujjbegyes vércukormérést!
Sokat kezd inni a gyermek? Lehet, hogy cukorbeteg! - A Szurikáta Alapítvány segít felismerni a gyermekkori cukorbetegség tüneteit

„Furcsálltam, hogy egyszerre elkezdett rengeteget inni a gyermekem, állandóan kérte a következő pohár vizet, csillapíthatatlan volt a szomjúsága. Azzal nyugtattam magam, hogy nyár van, meleg. Még azon sem csodálkoztam annyira, hogy újra bepisil, hiszen épp akkor szokott le a pelusról, de egyre több volt az aggasztó jelenség" – meséli az édesanya, akinek kétéves kisfiát nyáron diagnosztizálták 1-es típusú diabétesszel, miután a fia egyre komolyabb tüneteket produkált: gyenge, aluszékony lett és elkezdett hányni.

Sok ivás, sok pisilés – keltse fel a gyanút!

A gyermekkori, másnéven 1-es típusú diabétesz két vezető tünete a sok ivás és a sok pisilés. Mivel ezek a tünetek enyhének tűnnek, a szülők gyakran nem foglalkoznak a gyermekükön tapasztalt változással, azonban a kisgyermekek egy-két héten belül életveszélyes állapotba kerülhetnek, ha nem diagnosztizálják a betegséget, és nem kapják meg az élethez szükséges inzulint.

diabétesz tünet - Szurikáta Alapítvány

Egy gyors vércukorvizsgálattal minden kiderül

„Amikor felmerül a gyanú, hogy a gyermek sok ivása, a sok pisilés már nem normális, a házi gyermekorvosoknál elérhető, azonnali eredményt adó vércukorvizsgálattal megállapítható, hogy diabétesz áll-e a tünetek hátterében. Azt szoktuk mondani jobb egyszer megszúrni egy gyermek ujját feleslegesen, míg megvárni, hogy súlyos állapotban kerüljön be a kórházba” – állítja Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért vezetője. Hozzáteszi: „az 1-es típusú diabéteszt az inzulin hiánya okozza, akinél 11 mmol/l feletti vércukrot mérnek, és diagnosztizálják a betegséget, amint megkapja az első szuriját, helyreáll az anyagcseréje, jól lesz. Ez egy jól kezelhető állapot”.

Az 1-es típusú diabéteszről akkor beszélünk, amikor egy autoimmun folyamat során megszűnik a szervezet saját inzulintermelése. Az 1-es típusú diabétesszel élőknek azonnali és élethosszig tartó inzulinpótlásra van szükségük, csak és kizárólag így kezelhető ez az állapot.

Házi gyermekorvosoknál ott a vércukormérő!

Mi tegyünk hát, ha a gyermekünk egyik napról a másikra sokat kezd inni és pisilni? Ne késlekedjünk, végeztessünk el még aznap vércukorvizsgálatot! Magyarországon minden házi gyermekorvosnál, ügyeletes orvosnál van vércukormérő készülék és vizeletcukor-vizsgálati eszköz. Nincs szükség, sőt nem szabad ilyenkor laborba menni, napokat várva az eredményre.

Legyünk határozottak az ügyeleten!

Külföldi nyaralás esetén keressük fel még aznap a legközelebbi kórházat, és a tüneteket ismertetve közöljük, hogy gyermekkori, 1-es típusú diabéteszre gyanakszunk, majd kérjünk vércukorvizsgálatot. Legyünk határozottak, hiszen a késlekedünk, komoly kockázata van!

Hogyan mondjuk el a tüneteket angolul egy külföldi kórházban?

Type 1 diabetes: gyermekkori cukorbetegség / 1-es típusú diabétesz
Blood glucose monitoring: vércukormérés
Drink a lot, feel more thirsty than usual: sokat iszik, szomjasabb a szokásosnál
Urinate a lot: sokat pisil
Wet the bed: bepisil
Feel very hungry: állandóan éhes
Lose weight without trying: fogy, anélkül, hogy fogyókúrázna
Feel irritable or have other mood changes: feszült vagy másmódon megváltozott a viselkedése
Feel tired and weak: fáradtnak, gyengének érzi magát
Vomit: hány

A Szurikáta Alapítvány jól ismeri a gyermekkori cukorbetegséget

Az idén tíz éves Szurikáta Alapítvány a diabéteszes gyermekeket és családjukat segíti: információnyújtással, hogy idejében felismerjék a gyermekkori cukorbetegség tüneteit; kórházlátogató programmal; a diabéteszes gyermekek óvodai, iskolai integrációját támogató pedagógusoktatással, gyermekfoglalkozással; edukációs kiadványokkal; valamint családi rendezvények szervezésével.

Ha felmerül a diabétesz gyanúja, keressék a Szurikáta Alapítványt, aki jól ismeri a gyermekkori cukorbetegséget: a tüneteket, a diabétesz kialakulásának folyamatát és a kezelési módokat.

Bővebb információ: https://szurikataalapitvany.hu/category/sokat-kezd-inni-es-pisilni/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja