SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan befolyásolja a gyerekkori kötődési mintánk a párkapcsolatunkat? - A kötődéselmélet 4 típusa

Családinet [cikkei] - 2024-09-12
A kötődéselmélet szerint életünk legkorábbi kapcsolatai meghatározó szerepet játszanak abban, hogyan alakítjuk ki felnőttkori kötődéseinket, különösen a párkapcsolatainkban. Gyerekként megtanuljuk, hogyan bízunk meg másokban, hogyan kapcsolódunk érzelmileg, és ezek a mintázatok később hatással lesznek szerelmi életünkre. Mutatjuk a kötődés négy típusát és megnézzük, hogyan viselkednek ezek az emberek felnőttként, illetve milyen nehézségekkel néznek szembe a párkapcsolataikban.
Hogyan befolyásolja a gyerekkori kötődési mintánk a párkapcsolatunkat? - A kötődéselmélet 4 típusa

Kötődéselmélet

A kötődéselmélet alapvető fontosságú a pszichológiában, és a megismerésével jobban megérthetjük, hogyan befolyásolja a korai gyermekkori élményvilág felnőttkori kapcsolódásainkat.

John Bowlby brit pszichológus fejlesztette ki az elméletet az 1950-es években, amely azt vizsgálja, hogy a gyermekkori gondozói kapcsolatok (különösen az anya-gyermek kapcsolat) hogyan alakítják a kötődési mintázatokat, amelyek később felnőttkori párkapcsolatainkban, barátságainkban és más területeken is megjelennek.

Bowlby és később Mary Ainsworth kutatásai alapján négy fő kötődési stílust azonosítottak. Mindegyik kötődési stílus a gyermek korai élményeiből, a gondozói válaszkészségből és az érzelmi támogatásból fejlődik ki. Nézzük meg ezeket részletesebben, valamint a következményeiket is.

A kötődés 4 típusa

1. Biztonságos kötődés

Hogyan alakul ki?

A biztonságos kötődés akkor alakul ki, ha egy gyermek megbízható, következetes és érzelmileg elérhető gondozót kap. Az anya vagy gondozó azonnal reagál a gyermek szükségleteire, megnyugtatja őt, és érzelmileg elérhető. Ez azt jelenti, hogy a gyermek tudja, hogy számíthat a gondozóra, és megtanulja, hogy szükségleteit kielégítik, ami magabiztos, nyitott kötődési mintát eredményez.

Felnőttkori viselkedés

A biztonságosan kötődő felnőttek képesek mély érzelmi kapcsolatokat kialakítani és megtartani. Nyíltan kommunikálnak, bíznak másokban, és képesek jól kezelni a konfliktusokat. Párkapcsolataikban stabilak, hűségesek és képesek hosszú távú elköteleződésre. Felnőttként általában kevésbé küzdenek párkapcsolati problémákkal, mivel képesek kiegyensúlyozottan kezelni az intimitást és a függetlenséget.

2. Bizonytalan-elkerülő kötődés

Hogyan alakul ki?

A bizonytalan-elkerülő kötődés akkor alakul ki, amikor a gyermek gondozója érzelmileg elérhetetlen vagy közömbös. Az anya gyakran nem reagál a gyermek érzelmi szükségleteire, vagy hideg, távolságtartó viselkedést mutat. Ennek eredményeként a gyermek azt tanulja meg, hogy az érzelmek kifejezése nem vezet eredményre, és hogy jobb, ha nem számít mások érzelmi támogatására.

Felnőttkori viselkedés és párkapcsolati nehézségek

Az elkerülő kötődésű felnőttek függetlenek és hajlamosak távolságot tartani kapcsolataikban. Nehezen nyílnak meg érzelmileg, és gyakran kerülik az intimitást. Felnőttként problémát jelenthet számukra az érzelmi kötődés és a közelség fenntartása, ami miatt kapcsolataik felszínessé válhatnak. Az elkerülő kötődésűek gyakran menekülnek a nehézségek vagy érzelmi kihívások elől, így párkapcsolataik sokszor ridegnek tűnhetnek.

3. Ambivalens, szorongó kötődés

Hogyan alakul ki?

Ez a kötődési típus akkor alakul ki, amikor a gyermek gondozója kiszámíthatatlan. Néha szeretetteljes, máskor azonban érzelmileg elérhetetlen vagy visszahúzódó. A gyermek nem tudja, mikor kapja meg az érzelmi támogatást, és ez folyamatos bizonytalanságot eredményez. Ennek következtében túlzottan ragaszkodóvá válik, és folyamatos megerősítésre van szüksége.

Felnőttkori viselkedés és párkapcsolati nehézségek

A szorongó kötődésű felnőttek gyakran féltékenyek, bizonytalanok és túlságosan ragaszkodók. Nehezen bírják az egyedüllétet, és folyamatos megerősítést keresnek partnerüktől, ami gyakran feszültséget okoz kapcsolataikban. Szorongó kötődésűek számára a legnagyobb kihívás az, hogy megpróbálják elkerülni az elhagyatottság érzését, és állandóan azon aggódnak, hogy partnerük valóban szereti-e őket.

4. Dezorganizált kötődés

Hogyan alakul ki?

A dezorganizált kötődés gyakran trauma vagy bántalmazás eredménye. Az anya vagy gondozó kiszámíthatatlan, akár erőszakos viselkedést mutat, ami félelmet és zavart kelt a gyermekben. Ebben az esetben a kicsi nem tudja, hogyan reagáljon a gondozóra, mivel a személye egyszerre jelent érzelmi közelséget és veszélyt.

Felnőttkori viselkedés és párkapcsolati nehézségek

A dezorganizált kötődésű felnőttek gyakran kaotikus viselkedést mutatnak kapcsolataikban. Egyszerre keresik az intimitást, de félnek is tőle, ami ambivalens és kiszámíthatatlan viselkedést eredményez. Kapcsolataik gyakran intenzívek és érzelmileg megterhelőek, mivel nem tudják, hogyan hozzák létre a közelség és a függetlenség közötti egyensúlyt. Ezek az emberek hajlamosak lehetnek önpusztító vagy destruktív viselkedésre, ami megnehezíti a stabil kapcsolatok fenntartását - és természetesen az egész életüket.
 

A kötődéselmélet kiemeli, hogy korai gyermekkori tapasztalataink milyen mély hatást gyakorolnak felnőttkori kapcsolatainkra. A biztonságos kötődésűek képesek kiegyensúlyozottan kapcsolódni másokhoz, míg a bizonytalan kötődési stílusúak (elkerülő, szorongó vagy dezorganizált) nehezen birkóznak meg az intimitással és a konfliktusokkal.

Azonban fontos megjegyezni, hogy kötődési stílusunk változhat is: a terápia, az önismeret fejlesztése és a tudatos párkapcsolati munka mind segíthet abban, hogy biztonságosabb kötődési mintákat alakítsunk ki.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja