SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Női szemmel a férfiakról - Étkezési szokásaink 2

Verzár Éva [cikkei] - 2009-03-06
Van egy magyar mondás, miszerint:
"Egy férfinak meg kell kapnia, ami jár neki, különben máshol fogja keresni. Akkor pedig nagyon-nagyon jól kell főzni, hogy legalább a hasánál fogva megtartsuk."

Igaz lehet a mondás mifelénk, ha a bőséges reggelikre - szalonna, sonka, kolbászra - gondolunk. Aztán a kétfogásos tömény ebédekre, amely még nem az utolsó étkezést jelenti, mert jön a vacsora, ami igencsak tápláló pörköltek formájában mond búcsút a napnak, s amely után jól esik a sör, ha nem egy, akkor kettő.

Ez a táplálkozási lánc, amely ránk, magyarokra jellemző. Aztán bizonyos évek múltával jön az orvos, aki azt tanácsolja látva a magas koleszterin szintet, mérve a magas vérnyomást, hogy változtatni kell étkezési szokásainkon. Ekkor álljon talpán az asszony, s a hagyományos gulyás helyett tegyen az asztalra zöldségeket. Nehéz, de mert mi nők vagyunk azok, akik előző cikkemben megszólaló barát szerint: - "A nagy dolgokat másutt döntik el, a kis - hétköznapi - dolgokban pedig ügyesebben mozognak az asszonyok, ösztöneik kevésbé engedik meg, hogy elengedjék magukat, a kis dolgokkal elemésszék magukat, a nagy dolgok oltárán feláldozzák magukat." - egy kis ügyeskedéssel ezt is megoldjuk.
Hogy hogyan lehet mégis zöldágra verekedni egy évezredes szokásban megrögzött társadalomban? Hogy bizonyíthatjuk, hogy a hagyomány bár tisztelendő, ma már az étkezésben nem állja meg a helyét, mert "nem kaszálunk, nem kapálunk, de még fazekas inasnak sem állunk", hanem napközben irodaházakban nyomjuk a széket, este a fotel ölelésében nézzük a televíziót. Szerencsés esetben hétvégeken kiautózunk a telekre egy kis levegőváltoztatásra, na persze, hogy ülve.

A pocak meg egyre nő, a méreg a szervezetünkben halmozódik, a zsírszövet átveszi hatalmát az egészség fölött.
Ekkor kap szerepet a női praktika, amely megtartja a férfit fontos családfő szerepében, de észrevétlen a reggeliző tálon egyre vékonyabb a hús, szalonnaszelet, de egyre változatosabb étkek között lehet választani, s nem mellékes az sem, hogy ez a tál egyre színesebb a sokféle zöldségektől. A látvány megteszi hatását.

Ha ez a tál egyre gyakrabban kerül az asztalunkra, el-elfelejtődnek majd a húsok, kolbászok, s ha helyettük a sajtok, kalóriaszegény felvágottak, halszeletek, és a sok-sok zöldség mellé teljes kiőrlésű fekete kenyér is kerül, már nyert ügyünk van, mert alkalmazkodik az emberi szervezet. Ha már kiürült a sok zsír, kívánni kezdjük a megszokott új ételeket, a rostokat, vitaminokat, mert már nem kell győzködni, megteszi azt az egyre javuló közérzetünk.

Francia zöldségtál recept

Hozzávalók:
2 nagyfej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 kg paradicsom
30 dkg paradicsom paprika
1/2 kg padlizsán
1/2 kg cukkini
1 dl olíva olaj
citrom, só, őrölt bors
csipet cukor
1-1 ág tárkony, oregáno, bazsalikom, kakukkfű
2 dl száraz fehérbor
1evk. finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:
A paprikát falatnyi kockára vágjuk. A padlizsánt és cukkinit mosás után szárazra töröljük, héjastul feldaraboljuk és citromlével meglocsoljuk. A meghámozott paradicsomokat negyedekre vágjuk. A hagymákat felkarikázzuk. Az olajat felforrósítjuk, majd beledobjuk a hagymát, de mielőtt megpirulna, hozzáadjuk a zöldségeket és néhány percig óvatosan kevergetve pirítjuk. Sóval, borssal, csipet-cukorral, zöldfűszerekkel ízesítjük, majd felöntjük borral, és lassan, bő félórán keresztül pároljuk. Időnként megkevergetjük, le ne főjön, mert a főzés végére nem sok lé marad alatta.

Tanácsok:
Ez a francia egytálétel fogyasztható melegen önálló ételként, vagy sült hal mellé köretnek, sőt hideg előételként is kínálhatjuk.


Nyers zöldségtál



Hozzávalók:
40 dkg karalábé
40 dkg sárgarépa
8 szál tavaszi hagyma
40 dkg csirkemell-filé
1 evőkanál ételízesítő
fél csokor friss menta
10 dkg tisztított napraforgómag
2 evőkanál olíva olaj
4 evőkanál tejföl
2 dl natúr joghurt

Elkészítése:
A karalábét, répát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A mellet bedörzsöljük ételízesítővel és borssal. A mentalevelet megmossuk, és apróra vágjuk. Zsiradék nélkül teflon serpenyőben hirtelen megpirítjuk a napraforgómagot, és tányérba borítjuk. Ugyanabba a serpenyőbe a felforrósított olajban megsütjük a húst, majd falatnyi kockákra aprítjuk. A joghurtot összekeverjük a tejföllel, sóval, borssal fűszerezzük. Végül a mentát és 1 evőkanál napraforgómagot is belekeverünk. A zöldségeket és a húst kis halmokban 4 tányérra rakjuk, középre öntjük az öntetet és megszórjuk a maradék napraforgóval.
(370 Kcal/adag)


Magos zöldségtál

Hozzávalók (4 Személyre):
400-400 g brokkoli, sárgarépa, burgonya
2 dl főzőtejszín
1 db tojás
250 g gépsonka v. darált hús
1-2 evőkanál búzakorpa
1-2 evőkanál napraforgómag
köménymag
petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
100 g reszelt sajt

Elkészítése:
A tűzálló tálat olívaolajjal kikenjük. A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. Megpároljuk a zöldségeket, majd a tál aljára lerakjuk a répát és a burgonyát, megszórjuk petrezselyemzölddel, köménymaggal. A gépsonkát apróra vágjuk, adunk hozzá egy tojást, 2 evőkanál zabpelyhet, ugyanennyi pirított napraforgó-magot, 1 evőkanál búzakorpát és az áttört fokhagymát. Ezt a keveréket rásimítjuk a zöldségre. Erre jön a brokkoli, majd a tejszín. 15 percre forró sütőbe tesszük, a végén meghintjük reszelt sajttal.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja