Mazsolával a szarkaláb ellen?
Szőke Judit [cikkei] - 2008-11-06
Közismert s kedvelt csemege a déli édes szőlők aszalt formában történő tartósítása, szaknyelven aszalványa, a mazsola. Egész évben kellemesen egészíti ki táplálékainkat, édesítésre is alkalmas. Nem árt azonban óvatosnak lenni!
Például mindig vizsgáljuk meg, nem kénes-e! Sajnos néhány lelkiismeretlen termelő és kereskedő a könnyebb eltarthatóság érdekében kénezi a mazsolát, ez azonban káros az egészségre. Épp ezért elővigyázatból a mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, áztassuk egy kicsit!
A mazsola a legnépszerűbb aszalt gyümölcs. Remekül lehet csipegetni, dióval keverve ízletes, süteményekbe, müzlibe, gyümölcsjoghurtba kiváló. Sós magvak közé keverve fincsi rágcsálnivaló. Több fajtája van (fehér, világosbarna, vörös és sötétszínű). Minél kevesebb a magja, annál drágább. A bontatlan csomagolású mazsolát száraz és hűvös helyen egy évig is eltarthatjuk. De ha már felbontottuk, tartsuk hűtőszekrényben, vagy tároljuk üvegedényben. A mazsola a levegőn könnyen kiszáradhat, sőt állítólag meg is kukacosodhat.
Mielőtt a mazsolát a süteménybe, tésztába tesszük, jól tesszük, ha megforgatjuk lisztben, így nem süllyed le.
Jót tesz a mazsola élvezeti értékének, ha egy napig rumba vagy borba áztatjuk és úgy tesszük az édességhez. Úgy tartják, káliumtartalma megakadályozza a kisebb ráncok, szarkalábak kialakulását. Amerikai vizsgálatok szerint a mazsola jót tesz a fogaknak és az ínynek. Baktériumnövekedést gátló anyagokat tartalmaz.
A mazsola a legnépszerűbb aszalt gyümölcs. Remekül lehet csipegetni, dióval keverve ízletes, süteményekbe, müzlibe, gyümölcsjoghurtba kiváló. Sós magvak közé keverve fincsi rágcsálnivaló. Több fajtája van (fehér, világosbarna, vörös és sötétszínű). Minél kevesebb a magja, annál drágább. A bontatlan csomagolású mazsolát száraz és hűvös helyen egy évig is eltarthatjuk. De ha már felbontottuk, tartsuk hűtőszekrényben, vagy tároljuk üvegedényben. A mazsola a levegőn könnyen kiszáradhat, sőt állítólag meg is kukacosodhat.
Mielőtt a mazsolát a süteménybe, tésztába tesszük, jól tesszük, ha megforgatjuk lisztben, így nem süllyed le.
Jót tesz a mazsola élvezeti értékének, ha egy napig rumba vagy borba áztatjuk és úgy tesszük az édességhez. Úgy tartják, káliumtartalma megakadályozza a kisebb ráncok, szarkalábak kialakulását. Amerikai vizsgálatok szerint a mazsola jót tesz a fogaknak és az ínynek. Baktériumnövekedést gátló anyagokat tartalmaz.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Következő hír
A kenyér dicsérete
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne
"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Közösségi hozzászólások: