SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Együnk, hogy éljünk

[cikkei] - 2004-06-10
Egészséges táplálkozás, halljuk nap mint nap a közhelyszámba menő kifejezést, s közben a médiából különféle, addig egészségesnek tartott táplálékról derül ki számunkra, hogy nem is annyira egészséges: tele van mesterséges ízesítőkkel, ízfokozókkal, színezőkkel, illetve egyszerűen csak génmódosított.

 

 

Mit lehet tenni azért, hogy az étkezés ne legyen életünk központi kérdése, amely inkább aggódást, mint megnyugvást vált ki; hogy ne azért éljünk, hogy együnk vagy sem, hanem azért együnk, hogy éljünk? 

 

-         Nagyon fontos lenne, hogy minél több ún. autentikus élelmiszerhez (vegyszermentes gyümölcsök,  adalékmentes, minél kevésbé feldolgozott ételek) jusson hozzá a lakosság - mondja Dobi Kata dietetikus. - Mivel a bioélelmiszerek nagyon magas árúak, csak kevesen engedhetik meg maguknak folyamatos beszerzésüket. Az élelmiszer-tömeggyártás mai állapotában  sajnos tényként kell elfogadnunk, hogy még a legalapvetőbb ételeink is tartalmazhatnak, s nagy valószínűséggel tartalmaznak is mesterséges adalékanyagokat. De hát ha ezen aggódunk, akkor már szinte levegőt sem érdemes venni! Amit egyedül tehetünk, az, hogy megpróbáljuk az egészséges táplálkozás klasszikus alapelveit követni, és szemünk, nyelvünk helyett az eszünk sugallatára kiválasztani ételeinket.

 

Melyek ezek a klasszikus alapelvek?

 

-         A modern dietetikában egyik fő alapelvnek a vegyes táplálkozás elve számít. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek, és az az ideális, ha minél többféle élelmiszerből, különböző módokon elkészített ételekből állítjuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ne legyenek előítéleteink. Előbb ízleljük meg, próbáljunk ki számunkra eddig ismeretlen, új ételeket is, csak utána mondjunk véleményt. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend már önmagában biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk. Azt az esetet kivéve, ha betegek vagy vegetáriánusok vagyunk, nem érdemes belemenni semmilyen hiánydiétába, mivel minden megvonás hiányállapotot idézhet elő szervezetünkben.

 

Az is klasszikus élelmezésügyi jótanács, hogy étkezzünk naponta ötször. Természetesen tudjuk, hogy ezt manapság, rohanó világunkban szinte lehetetlen megvalósítani. Mit tanácsolsz?

 

-         Igen, nyilvánvaló, hogy legtöbben dolgozunk, rohanunk, s kevés idő, még kevesebb lehetőség jut az ideális napi ötszöri (reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora) táplálkozásra. Azt javaslom, legalább a reggeli és a vacsora körülményeit próbáljuk úgy megszervezni, hogy az nyugodt, kapkodásmentes, és lehetőleg minden nap azonos időpontban legyen. Ne legyen egyik étkezésünk sem túlságosan bőséges, ha nekiülünk is egy jóízű vacsorának, az nem jelenti azt, hogy tele kell ennünk magunkat! Inkább próbáljuk meg napi szinten egyenletesen elosztani a bevitt táplálékot.

 

Melyik élelmiszer milyen arányban legyen jelen táplálékaink között?

 

-         A dietetikai piramis alsó szintjén az egészséges szénhidrátok, az olajos magvakat tartalmazó, teljes kiőrlésű búzából, vagy más egészséges gabonából készült kenyerek, pékáruk, állnak, ezekből kellene a legtöbbet fogyasztanunk, mivel ezek adják a napi szükséges energiánk felét-egyharmadát. Ezután jönnek a friss gyümölcsök, zöldségek. Ez utóbbiak könnyebben emészthetők párolva, főzelék vagy leves formájában, de tudnunk kell, hogy minél jobban meg van főzve a zöldség, annál többet veszít vitamintartalmából. A zöldségeket követik a piramisban az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a tej, a sajtok, a kefír, a joghurt. A következő szinten található a hal, baromfi és vörös húsok közül is válasszuk ki és fogyasszuk kizárólagosan a sovány, nem zsíros részeket, és ezeket minél egyszerűbben készítsük el. Ugyanezen a szinten foglal helyet a tojás is, amelyet magas koleszterin-tartalma miatt csak mértékkel (heti egy-két darab) kellene fogyasztanunk, viszont magas vitamin- és energiabomba lévén, kár lenne mellőzni étrendünkből. A fűszerek kismértékben javítják az emésztés minőségét, nagymértékben fogyasztva pedig igen károsak a gyomorra, ezért óvatosan bánjunk velük. A piramis csúcsán az édességek, desszertek helyezkednek el, ha egészségesek vagyunk, és éppen nem fogyókúrázunk, ezekről sem kell teljesen lemondanunk, de nagyon-nagyon szigorú mértékkel fogyasszuk őket, gyermekeinket ne szoktassuk rá az édes íz szeretetére! Ha már édességre vágyunk, inkább készítsünk el otthon egy egyszerűbb süteményt (répacukor helyett szőlőcukorral édesíthetjük, hogy egészségesebb legyen), mintsem vásároljunk különféle flancos csokoládékat a boltban.

 

 

És mit igyunk, ha szomjasak vagyunk?

 

-         A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Ha egy  palackot megtöltünk pár csepp citromlével ízesített hideg vízzel, és betesszük a hűtőbe, frissítő, egészséges italhoz jutunk, amelyet korlátlanul fogyaszthatunk! A reklámokból ismert márkás, agyoncsomagolt és trendi üdítőitalok nemcsak hogy nem csillapítják a szomjunkat, hanem rendkívül ártalmasak gyomrunkra, fogainkra nézve egyaránt. Az alkohollal egyetemben ezek az italok károsak és hizlalnak, kerüljük rendszeres fogyasztásukat. Az ásványvizek közül válasszuk a szénsavmenteset, az alacson nátrium-tartalmút, a gyümölcslevekből a cukormenteset, a teákból a gyümölcs-, zöld-, vagy vörös teákat, kávéból - ha már mindenképp inni akarunk - a gyengébbet.

Még azt szeretném hangsúlyozni, hogy a helyes, egészséges táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás és a dohányzás teljes mellőzése is jelentősen hozzájárulnak egészségünk kialakításához, megőrzéséhez.

           

Figyelem! Dobi Kata, magazinunk diplomás dietetikusa szívesen várja olvasóink élelmezéssel, élelmiszerekkel kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit itt a Családineten. A beérkezett kérdésekre - egyéb munkái miatt - körülbelül egy hetes átfutással tud választ adni.

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

Az emlődaganat helyi kiújulásának típusa és ideje előrejelezheti a lehetséges áttéteket

Gépi tanulás segítségével nagy pontossággal megjósolható, hogy az emlőrák elsődleges kezelése után milyen típusú helyi kiújulásra van esély, és ezután kialakulhatnak-e szervi áttétek, derül ki a Semmelweis Egyetem friss kutatásából. A szakemberek 154 beteg adatainak elemzésével egyebek mellett kimutatták, hogy minél több idő telik el az első diagnózis és a tumor visszatérése között, annál kisebb az áttétek kockázata. A kutatás eredményei fontos lépést jelenthetnek a személyre szabott terápiás stratégiák kialakításában.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja