SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Együnk, hogy éljünk

[cikkei] - 2004-06-10
Egészséges táplálkozás, halljuk nap mint nap a közhelyszámba menő kifejezést, s közben a médiából különféle, addig egészségesnek tartott táplálékról derül ki számunkra, hogy nem is annyira egészséges: tele van mesterséges ízesítőkkel, ízfokozókkal, színezőkkel, illetve egyszerűen csak génmódosított.
Együnk, hogy éljünk

 

 

Mit lehet tenni azért, hogy az étkezés ne legyen életünk központi kérdése, amely inkább aggódást, mint megnyugvást vált ki; hogy ne azért éljünk, hogy együnk vagy sem, hanem azért együnk, hogy éljünk? 

 

-         Nagyon fontos lenne, hogy minél több ún. autentikus élelmiszerhez (vegyszermentes gyümölcsök,  adalékmentes, minél kevésbé feldolgozott ételek) jusson hozzá a lakosság - mondja Dobi Kata dietetikus. - Mivel a bioélelmiszerek nagyon magas árúak, csak kevesen engedhetik meg maguknak folyamatos beszerzésüket. Az élelmiszer-tömeggyártás mai állapotában  sajnos tényként kell elfogadnunk, hogy még a legalapvetőbb ételeink is tartalmazhatnak, s nagy valószínűséggel tartalmaznak is mesterséges adalékanyagokat. De hát ha ezen aggódunk, akkor már szinte levegőt sem érdemes venni! Amit egyedül tehetünk, az, hogy megpróbáljuk az egészséges táplálkozás klasszikus alapelveit követni, és szemünk, nyelvünk helyett az eszünk sugallatára kiválasztani ételeinket.

 

Melyek ezek a klasszikus alapelvek?

 

-         A modern dietetikában egyik fő alapelvnek a vegyes táplálkozás elve számít. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek, és az az ideális, ha minél többféle élelmiszerből, különböző módokon elkészített ételekből állítjuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ne legyenek előítéleteink. Előbb ízleljük meg, próbáljunk ki számunkra eddig ismeretlen, új ételeket is, csak utána mondjunk véleményt. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend már önmagában biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk. Azt az esetet kivéve, ha betegek vagy vegetáriánusok vagyunk, nem érdemes belemenni semmilyen hiánydiétába, mivel minden megvonás hiányállapotot idézhet elő szervezetünkben.

 

Az is klasszikus élelmezésügyi jótanács, hogy étkezzünk naponta ötször. Természetesen tudjuk, hogy ezt manapság, rohanó világunkban szinte lehetetlen megvalósítani. Mit tanácsolsz?

 

-         Igen, nyilvánvaló, hogy legtöbben dolgozunk, rohanunk, s kevés idő, még kevesebb lehetőség jut az ideális napi ötszöri (reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora) táplálkozásra. Azt javaslom, legalább a reggeli és a vacsora körülményeit próbáljuk úgy megszervezni, hogy az nyugodt, kapkodásmentes, és lehetőleg minden nap azonos időpontban legyen. Ne legyen egyik étkezésünk sem túlságosan bőséges, ha nekiülünk is egy jóízű vacsorának, az nem jelenti azt, hogy tele kell ennünk magunkat! Inkább próbáljuk meg napi szinten egyenletesen elosztani a bevitt táplálékot.

 

Melyik élelmiszer milyen arányban legyen jelen táplálékaink között?

 

-         A dietetikai piramis alsó szintjén az egészséges szénhidrátok, az olajos magvakat tartalmazó, teljes kiőrlésű búzából, vagy más egészséges gabonából készült kenyerek, pékáruk, állnak, ezekből kellene a legtöbbet fogyasztanunk, mivel ezek adják a napi szükséges energiánk felét-egyharmadát. Ezután jönnek a friss gyümölcsök, zöldségek. Ez utóbbiak könnyebben emészthetők párolva, főzelék vagy leves formájában, de tudnunk kell, hogy minél jobban meg van főzve a zöldség, annál többet veszít vitamintartalmából. A zöldségeket követik a piramisban az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a tej, a sajtok, a kefír, a joghurt. A következő szinten található a hal, baromfi és vörös húsok közül is válasszuk ki és fogyasszuk kizárólagosan a sovány, nem zsíros részeket, és ezeket minél egyszerűbben készítsük el. Ugyanezen a szinten foglal helyet a tojás is, amelyet magas koleszterin-tartalma miatt csak mértékkel (heti egy-két darab) kellene fogyasztanunk, viszont magas vitamin- és energiabomba lévén, kár lenne mellőzni étrendünkből. A fűszerek kismértékben javítják az emésztés minőségét, nagymértékben fogyasztva pedig igen károsak a gyomorra, ezért óvatosan bánjunk velük. A piramis csúcsán az édességek, desszertek helyezkednek el, ha egészségesek vagyunk, és éppen nem fogyókúrázunk, ezekről sem kell teljesen lemondanunk, de nagyon-nagyon szigorú mértékkel fogyasszuk őket, gyermekeinket ne szoktassuk rá az édes íz szeretetére! Ha már édességre vágyunk, inkább készítsünk el otthon egy egyszerűbb süteményt (répacukor helyett szőlőcukorral édesíthetjük, hogy egészségesebb legyen), mintsem vásároljunk különféle flancos csokoládékat a boltban.

 

 

És mit igyunk, ha szomjasak vagyunk?

 

-         A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Ha egy  palackot megtöltünk pár csepp citromlével ízesített hideg vízzel, és betesszük a hűtőbe, frissítő, egészséges italhoz jutunk, amelyet korlátlanul fogyaszthatunk! A reklámokból ismert márkás, agyoncsomagolt és trendi üdítőitalok nemcsak hogy nem csillapítják a szomjunkat, hanem rendkívül ártalmasak gyomrunkra, fogainkra nézve egyaránt. Az alkohollal egyetemben ezek az italok károsak és hizlalnak, kerüljük rendszeres fogyasztásukat. Az ásványvizek közül válasszuk a szénsavmenteset, az alacson nátrium-tartalmút, a gyümölcslevekből a cukormenteset, a teákból a gyümölcs-, zöld-, vagy vörös teákat, kávéból - ha már mindenképp inni akarunk - a gyengébbet.

Még azt szeretném hangsúlyozni, hogy a helyes, egészséges táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás és a dohányzás teljes mellőzése is jelentősen hozzájárulnak egészségünk kialakításához, megőrzéséhez.

           

Figyelem! Dobi Kata, magazinunk diplomás dietetikusa szívesen várja olvasóink élelmezéssel, élelmiszerekkel kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit itt a Családineten. A beérkezett kérdésekre - egyéb munkái miatt - körülbelül egy hetes átfutással tud választ adni.

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja