SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Őszi étrendünk

Családinet [cikkei] - 2007-09-17
Beköszöntött az ősz - az idő egyre hidegebb, nappalok egyre rövidebbek, s a borongós időben mi is többször szorulunk a négy fal közé. A nyári szabadságok után a munkahelyeken visszaállt a megszokott tempó, a gyerekek pedig ismét az iskolapadban ülnek - az ősz nemcsak az időbeosztásunkat írja újra, hanem jelentős hatást gyakorol testünkre, lelkünkre és általános hangulatunkra.
Őszi étrendünk

 

A helyes táplálkozás az őszi hónapokban is nagyon fontos. Amennyiben szeretnénk megfelelni a mindennapok kihívásainak, táplálkozási szokásainkat is a hűvösebb időjáráshoz kell igazítanunk. A hidegebb hónapokban megnövekedik az energiaszükségletünk, hiszen nemcsak a nagyobb fizikai és szellemi igénybevétellel, hanem a szervezet fokozott hőleadásával is számolnunk kell. Emellett fontos szem előtt tartani, hogy az ősz átmeneti időszak, amikor vitaminokkal, ásványi anyagokkal kell feltöltenünk a szervezetünket a téli hónapokra.

A tészta ilyenkor is kiváló választás, viszont a könnyű nyári tésztasaláták helyett inkább fogyasszuk melegen jó sok zöldséggel és gyümölccsel. Amellett hogy a tészta laktató és  könnyen emészthető, energiával tölti fel szervezetünket, ,összetett szénhidrátként pedig fontos szerepet tölt be a betegségek, fertőzések elleni védekezésben. Tápanyagtartalom szempontjából is a legértékesebbek ételek közé tartozik - vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint egyes fajtái emésztést elősegítő ballasztanyagokkal, azaz rostokkal látják el a szervezetet. Hazánk egyik gasztronómiai sajátossága a tojásos tészta, még egészségesebb hiszen a tojásnak köszönhetően tartalmaz teljes értékű fehérjéket, vitaminokat, leticint, vasat és egyéb fontos ásványi anyagokat is.

Ne feledjük el azt sem, hogy a tészta az egyik legváltozatosabb és leggyorsabban elkészíthető alapanyag! Nemcsak önállóan vagy köretként ízletes étel, hanem a hideg napok egyik legkedveltebb fogásának, a forró levesnek is kiegészítője. Egy tányér meleg leves nemcsak a szervezet télen is szükséges folyadékmennyiség beviteléhez járul hozzá, hanem tápanyagtartalmának biztosításához.

 

Receptek:

 

Tárkonyos sertésraguleves eperlevéllel

 

40 dkg comb, 1 kicsi fej hagyma, 1 db sárgarépa, 1 db gyökér, 10 dkg zeller, vagy szárzeller, 0.5 dl olaj, 1 ek liszt  2 tk szárított tárkony, só, őrölt fehérbors, 5 dkg új vagy póréhagyma, 5-8 dkg Gyermelyi eperlevél

 

A húst kis kockára vágjuk kb. 0,5x0,5 mm-es re. Finomra vágjuk a hagymát és az olajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük a húst. Kicsit pirítjuk, majd 1 dl víz hozzáadásával pároljuk. Sózzuk, és amikor félig puha úgy 20 perc után beletesszük az apró kockára vágott tisztított sárgarépát, gyökeret, zellert. Ha szárzellert használunk akkor azt később tegyük bele. Pótoljuk a vizet és még 15 percig pároljuk. Rászórjuk a lisztet jól elkeverjük és felöntjük 1.5-2 l vízzel. Amikor felforrt beletesszük a fél karikára vágott új vagy póré hagymát. Sózzuk, borsozzuk és beletesszük a tárkonyt is. Beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük. A tésztát külön is kilehet főzni sós vízben, és tálaláskor beletenni a levesbe.

Mennyiség:4-5 ad

Előkészítési idő: 10 perc

Elkészítési idő: 50 perc

 

 

Cukkínis gombás rakott tészta

 

1 cs szarvacska, 20 dkg gomba, 40 dkg cukkíni, 10 dkg póréhagyma, 1 dl olaj, 2 ek gorombára vágott petrezselyem, só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió, 2 db mazzarella, 10 dkg vaj, 8 dkg liszt, 4 dl tej, 4 db tojás,

 A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az olaj felén megfuttatjuk a fél karikára vágott hagymát, rátesszük a szeletelt gombát és megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a petrezselyemmel. Összepirítjuk. Az olaj másik felén megpirítjuk a karikára vágott cukkínit, azt is sózzuk, borsozzuk.

A vajat felmelegítjük, belekeverjük a lisztet és habzásig melegítjük. Akkor belekeverjük a forró tejet, habverővel simára keverjük és félretesszük. Amikor kicsit hűlt belekeverjük a tojások sárgáját.

Kifőzzük a tésztát forró sós vízben, majd leszűrjük. A tésztát összekeverjük a sárgájás mártással, sóval, borssal, szerecsendióval és fehérjéből felvert habbal lazítjuk.

Kivajazott morzsázott tepsibe, vagy formába tesszük a tészta felét, arra a gombát és cukkínit, majd a maradék tésztát. Tetejére reszeljük a sajtot.

Előmelegített 180 c.os sütőbe tesszük 30-40 percre. Sütőből kivéve pihentetjük 10 percet, majd szeleteljük és tálaljuk. Adhatunk mellé tejfölt vagy sajtmártást. 

Előkészítési idő: 5 perc

Elkészítési idő: 60 perc

Mennyiség: 6 ad

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja