SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Könnyű tésztasaláták nyárra

Családinet [cikkei] - 2007-05-31
Nem hiába tartják a tésztát az egyik legváltozatosabb ételnek világszerte, hiszen minden alkalomhoz illik: hagyományosan túróval és szalonnával, télen levesbetétként, vendégeknek desszertként, nyáron pedig tésztasaláta formájában, hidegen tálalhatjuk.

Könnyű tésztasaláták nyárra

  A nyár közeledtével mindannyian jobban odafigyelünk vonalainkra, több figyelmet fordítunk étkezésükre, és több időt töltünk az edzőteremben. Sanyargatjuk magunkat, hogy mire fel kell venni a bikinit a hasunk laposabb, a karunk feszesebb legyen, a combunkról pedig eltűnjenek azok az undok kis gödröcskék, amelyek annyi nő életét megkeserítik.

 Szerencsére a nyári kánikulában senki sem vágyik nehéz, zsíros ételekre, amelyek teljesen elnehezítik és lelassítják az embert.

 Ilyenkor is kitűnő választás a tészta, amelyet a nagy melegben könnyű zöldségekkel, vagy tésztasaláta formájában fogyaszthatunk. Mivel a tészták összetett szénhidrátok, így az aktívabb nyári életmódhoz is elegendő energiát biztosítanak, anélkül, hogy feleslegesen megterhelnénk a gyomrunkat, sőt gyors lebomlásuknak köszönhetően akár fogyókúrákban is alkalmazhatóak. Emellett a tészták táplálkozástanilag nagyon értékes élelmiszerek; a hazánkban oly népszerű tojásos tészták pedig a tojásnak köszönhetően még több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul, a komplex szénhidrátok nemcsak jó hatással vannak immunrendszerünkre, hanem jókedvre is derítenek.

 Napjainkban rengeteg ötletes tésztasaláta receptet találhatunk a magazinokban vagy az interneten. Készíthetünk hús mellé, vagy akár önálló fogásként is tálalhatjuk. Az elkészített tésztasalátát tegyük a hűtőbe, így kellemes felfrissülést jelentenek a legnagyobb kánikulában is.

 Íme néhány tésztasaláta recept, amellyel feldobhatjuk az egyhangú nyári napjainkat. A vállalkozó kedvűek akár azonnal bele is vághatnak.

 

 Sajtos túrós tésztasaláta

 Hozzávalók

320 g Gyermelyi négytojásos szarvacska, 150 g túró, 150 g sajt, 20db olívabogyó, 0,5 dl olívaolaj, 2 db citrom, 1 szál sárgarépa, 4 szál újhagyma, 400 g saláta vegyesen, só, oregánó

 Vékony metéltre vágjuk a répát, a sajtot, a salátákat és a hagymát. A tésztát összekeverjük a felvágott zöldségekkel, túróval, olívabogyóval. Sóval citromlével ízesítjük, oregánóval fűszerezzük, és az olajjal meglocsolva tálaljuk.

 

 

Mustáros-lencsés tésztasaláta

 Hozzávalók: 320 g Gyermelyi négytojásos olaszcsavart, 120 g magos mustár, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál finomra vágott bazsalikom, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 1 dl. Olívaolaj, 0,5 dl fehérbor, só, őrölt fehérbors, 100 g póréhagyma, 100 g gépsonka, 100 g főtt marhanyelv, 100 g főtt vörös és barna lencse, saláta a díszítéshez.

 A mustárt, sót, borsoz, jól kikeverjük az olajjal majd hozzáadjuk a mézet és a bort. Belekeverjük a fűszereket és a finomra vágott hagymát. Hozzákeverjük a metéltre vágott sonkát, főtt lencsét és a nyelvet, majd a tésztát is belekeverjük. Rövid ideig pihentetjük, és salátalevelekre tálaljuk.

 

 Spárgás tésztasaláta pestóval és lazacrózsával

 Hozzávalók: 320 g Gyermelyi pipa, 3 evőkanál pesto, 250 g főtt spárga, 50g piros színű paprika, 2 dl majonéz, 1-2 dl tejföl, só, 2 db citrom, 200 g füstölt lazac, saláta a díszítéshez.

 A majonézt, a tejfölt, a pestót összekeverjük, majd hozzáadjuk a főtt tésztát, spárgát és a darabolt paprikát. Sóval és 1 citrom levével ízesítjük. Rövid ideig állni hagyjuk. A salátalevelekkel díszített tányérra tálaljuk, hajtogatott lazacrózsával és citrommal.

 

 

Illatos tésztasaláta

 Hozzávalók: 35 dkg Gyermelyi kagyló tészta, só, olaj, 2 friss paradicsom, 1 sárgarépa, 2 újhagyma, ½ kaliforniai paprika, 2 csokor petrezselyem, 2-3 szál friss kukkfű, 1 csokor bazsalikom, maroknyi olajbogyó, 10 dkg sajt (mozzarella, trappista, eidami vegyesen)

 A tésztát lobogva forró sós vízben – amibe egy kevés olajat is öntöttünk – kifőzzük, leszűrjük, nagyon jól lecsepegtetjük és egy kevés olajjal összekeverjük. Amíg a többi hozzávalót előkészítjük, hűlni hagyjuk.

Az apró kockára vágott paradicsomot a felkarikázott sárgarépát és újhagymát, valamint a felaprított paprikát összekeverjük. A petrezselymet, a kakukkfüvet és a bazsalikomot felaprítjuk és a zöldségekre hintjük. A kihűlt tésztát beleforgatjuk, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízei jól összeérjenek.

Az olívabogyóval és a vékony csíkokra vágott sajttal megszórva, bazsalikommal díszítve tálaljuk.

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja