Farsangi receptek
Farsangi fánk
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
kb. 8 dl tehéntej
3 dkg friss élesztő
2 evőkanál kristálycukor
1 csapott evőkanál jódozott só
1 egész tojás
1 evőkanál étolaj és olaj a kisütéshez
Elkészítés
2 dl tejet 1 kanál cukorral elkeverünk és meglangyosítunk, majd a 3 dkg friss élesztőt belemorzsoljuk és megfuttatjuk. A lisztet, cukrot sót elkeverjük, majd ráütünk egy tojást, hozzáadjuk az élesztős tejet, és a maradék 6 dl meglangyosított tejet. Ráüntünk egy evőkanál olajat és beledolgozzuk. Ha már jól összedolgoztuk, egy tál alá tesszük, és pihentetjük amíg megkel. Ha megkelt, belisztezzük, gyúródeszkára borítjuk és kinyújtjuk, majd kerek pohárral vagy formával korongokat szaggatunk és forró olajban kisütjük.
Boros pecsenye
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
2 zsemle
3 dl fehérbor
10 dkg gomba, 10-10 dkg sárga- és fehérrépa
5 dkg zeller
1 tojás
1 tojássárgája
1 dl paradicsomlé
1-2 evőkanál olaj
egy csokor petrezselyem
őrölt szegfűbors
őrölt fehér bors
só
Elkészítés
A zsemléket a fehérborba áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk, és összekeverjük a szeletekre vágott, olajban megpárolt gombával, a párolt zöldségekkel valamint az apróra vágott petrezselyemmel. Ezt követően az egészet ledaráljuk, keverőtálba helyezzük, hozzáadjuk a tojást, továbbá szegfűborssal, borssal, sóval ízesítjük, és összedolgozzuk. A húst négy nagy szeletre vágjuk fel, a szeleteket jól kiveregetjük, a tölteléket elosztjuk rajtuk, majd felgöngyöljük a szeleteket. Kevés forró olajban pirosra sütjük, hozzáöntjük a paradicsomlevet valamint a bort, és puhára pároljuk. Az így elkészített húst felszeleteljük, és párolt zöldségekkel tálaljuk.
Részeges csirke
Hozzávalók
1 csirke
8 dkg vaj
3 dl fehérbor
12 dkg füstölt szalonna
majoránna
őrölt bors és só
A megmosott csirkét kívül-belül megsózzuk, belsejét majoránnával, külső felületét borssal fűszerezzük. Az így előkészített csirkét magas falú tepsibe helyezzük, leöntjük olvasztott vajjal, továbbá aláöntjük a fehérbort. Sütőben, letakarva pároljuk, szükség szerint pótoljuk az elpárolgott bort. Amikor megpuhult, hajszálvékony szalonnaszeleteket borítunk rá, és ropogósra sütjük.
Közösségi hozzászólások: