SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szakács-szótár K – O -ig.

Németh Ági [cikkei] - 2006-07-12
Sorozatunknak ebben a részében megtudhatjuk, hogy mi a karamell, kotlett, kötés, knédli, legírozás, montírozás, nedves pác és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat.
Szakács-szótár K – O -ig.

Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal, - akár kezdő, akár gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például a karamell, kotlett, kötés, knédli, legírozás, montírozás, nedves pác és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ha nem tudjuk, mit is jelentenek ezek az egyes szavak, nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Ez a szótár abban nyújt segítséget, hogy jobban el tudjunk igazodni a gasztronómia útvesztőiben, hogy megtudjuk, egy-egy szakkifejezés mit is jelent.

Karamell: cukrot világosbarnára pirítjuk, kevés vízzel felöntjük, és sziruppá főzzük.
Karotta: egy sárgarépafajta, mely ujjnyi vastagságú, és köretként tálaljuk.
Kihúzás: a marhahús angolosan, félig angolosan való sütésének fokozatát jelenti.
Kímélő étkezés: energiaszegény az emésztést nem terhelő étrend.
Klopfolás: hússzeletek előkészítése vékonyra veregetve.
Kotlett: 8 dkg-os karajszelet.
Kötés: sűrítés, habarás: víz és liszt-tejföl keveréke, az étel sűrítése megfelelő állagúra.
Kovász: élesztő, meleg tej, liszt és cukor keveréke, olyan eljárás, melyet keltészták készítésénél alkalmazzuk.
Knédli: főtt burgonyából és lisztből készített tészta, amit hengerformára alakítunk, és kis szeletekre vágva kifőzzük enyhén sós vízben.
Krémleves: a leves hozzávalóit turmixoljuk, és legírozással dúsítjuk.
Kulőr: cukorfesték.
Larder: húsok szalonnával való tűzdelése.
Legírozás: tojássárgája tejszínnel elkeverve, olyan eljárás, melyet krémlevesek, mártások elkészítésénél alkalmazunk.
Lerakás: rétegezés pl. rakott burgonya készítésénél: burgonya, tojás és a kolbász sorba rakása.


Linzer: omlós tészta: 1 rész porcukor, 2 rész zsír, 3 rész liszt.
Macérer: pácolás fűszerekkel, olajjal, citrommal.
Mángold: répaféle növény és a levélnyél részét használjuk.
Megfuttatás: az előkészített nyersanyagot olajon hirtelen pirítjuk.
Montírozás: vajjal való dúsítás, sűrítés.
Nyárson sütés: különböző méretű húsok pálcára fűzve, tűz fölé tartása állandóan forgatva, közben szalonnával kenegetve
Nedves pác: víz, bor, zöldségek és fűszerek keveréke. Vadhúsokat szoktunk néhány napra ebben a lében pácolni.
Nokedli: galuska
Német bors: bazsalikom
Omlett: tejszín tojással összekeverve és olajon megsütve.
Orda: édes túró
Orly: húsfélék, zöldségek: sörrel készített palacsinta tésztában sütve.
Orja: sertés gerinccsontja, levest készítünk belőle.
Oregano: vadmajoránna


(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Eltűnt egy amerikai lány a budapesti bulinegyedből

Eltűnt egy amerikai lány a budapesti bulinegyedből

A lány az Airbnb-ből sem jelentkezett ki, ahol megszállt, és a hazafelé tartó gépére sem szállt fel. Barátaival utazott Budapestre szórakozni.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Megváltoztathatod a szemed színét?

Megváltoztathatod a szemed színét?

Egyetlen cseppentés, amitől a barna szemünk színe hétfőn lehet kék, kedden zöld, szerdán pedig mélyfekete? Ezt ígérik azok a szemszín-változtató cseppek, amelyek már néhány ezer forintért bárki számára elérhetőek az interneten. De vajon valóban ez a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja szemszínünk megváltoztatásának? Mit szabad és mit nem? Jó, ha tisztában vagyunk néhány dologgal, mielőtt az idei halloweeni jelmezünkhöz a szemünk színét is hozzáigazítjuk.
Milyen étkezés védhet meg az emlőráktól?

Milyen étkezés védhet meg az emlőráktól?

Az utóbbi időben évente 7500-8000 nőt és 150-200 férfit diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganattal Magyarországon. Ahogy általában a daganatos megbetegedések esetén, úgy a mellrák gyakoriságában is szerepe lehet a várható élettartam növekedésének, a "nyugati" életmódnak és étrendnek. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, október harmadik hetét pedig 2009 óta a ritkábban előforduló, általában háttérbe szoruló férfi emlőrák elleni küzdelemnek szentelik, felhívva a figyelmet a prevenció, a korai felismerés, a terápiás kezelés és a palliatív ellátás fontosságára.
Nagymama került veszélybe 4 unokájával az M0-son - egy kamionos védte őket (videó)

Nagymama került veszélybe 4 unokájával az M0-son - egy kamionos védte őket (videó)

A kamion sofőrje nem hajtott tovább - azonnal reagált, amint észrevette, hogy baj van.

A szerkesztő ajánlja