SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szakács-szótár K – O -ig.

Németh Ági [cikkei] - 2006-07-12
Sorozatunknak ebben a részében megtudhatjuk, hogy mi a karamell, kotlett, kötés, knédli, legírozás, montírozás, nedves pác és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat.
Szakács-szótár K – O -ig.

Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal, - akár kezdő, akár gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például a karamell, kotlett, kötés, knédli, legírozás, montírozás, nedves pác és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ha nem tudjuk, mit is jelentenek ezek az egyes szavak, nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Ez a szótár abban nyújt segítséget, hogy jobban el tudjunk igazodni a gasztronómia útvesztőiben, hogy megtudjuk, egy-egy szakkifejezés mit is jelent.

Karamell: cukrot világosbarnára pirítjuk, kevés vízzel felöntjük, és sziruppá főzzük.
Karotta: egy sárgarépafajta, mely ujjnyi vastagságú, és köretként tálaljuk.
Kihúzás: a marhahús angolosan, félig angolosan való sütésének fokozatát jelenti.
Kímélő étkezés: energiaszegény az emésztést nem terhelő étrend.
Klopfolás: hússzeletek előkészítése vékonyra veregetve.
Kotlett: 8 dkg-os karajszelet.
Kötés: sűrítés, habarás: víz és liszt-tejföl keveréke, az étel sűrítése megfelelő állagúra.
Kovász: élesztő, meleg tej, liszt és cukor keveréke, olyan eljárás, melyet keltészták készítésénél alkalmazzuk.
Knédli: főtt burgonyából és lisztből készített tészta, amit hengerformára alakítunk, és kis szeletekre vágva kifőzzük enyhén sós vízben.
Krémleves: a leves hozzávalóit turmixoljuk, és legírozással dúsítjuk.
Kulőr: cukorfesték.
Larder: húsok szalonnával való tűzdelése.
Legírozás: tojássárgája tejszínnel elkeverve, olyan eljárás, melyet krémlevesek, mártások elkészítésénél alkalmazunk.
Lerakás: rétegezés pl. rakott burgonya készítésénél: burgonya, tojás és a kolbász sorba rakása.


Linzer: omlós tészta: 1 rész porcukor, 2 rész zsír, 3 rész liszt.
Macérer: pácolás fűszerekkel, olajjal, citrommal.
Mángold: répaféle növény és a levélnyél részét használjuk.
Megfuttatás: az előkészített nyersanyagot olajon hirtelen pirítjuk.
Montírozás: vajjal való dúsítás, sűrítés.
Nyárson sütés: különböző méretű húsok pálcára fűzve, tűz fölé tartása állandóan forgatva, közben szalonnával kenegetve
Nedves pác: víz, bor, zöldségek és fűszerek keveréke. Vadhúsokat szoktunk néhány napra ebben a lében pácolni.
Nokedli: galuska
Német bors: bazsalikom
Omlett: tejszín tojással összekeverve és olajon megsütve.
Orda: édes túró
Orly: húsfélék, zöldségek: sörrel készített palacsinta tésztában sütve.
Orja: sertés gerinccsontja, levest készítünk belőle.
Oregano: vadmajoránna


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja