SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szakács-szótár F – J-ig.

Németh Ági [cikkei] - 2006-06-15
A sorozatnak ebben a részében megtudhatjuk, hogy mit jelent az faire sasir, felfújt, fonnyasztás, glacer (glaszír), habarás, irdalás és még sok más kifejezés.


Szakács-szótár F – J-ig.

Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal, - akár kezdő, akár gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például a faire sasir, felfújt, fonnyasztás, glacer(glaszír), habarás, irdalás és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ennek hiányában nehéz elkészíteni a receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Ez a szótár abban nyújt segítséget, hogy jobban el tudjunk igazodni a gasztronómia útvesztőiben, hogy megtudjuk egy-egy szakkifejezés mit is jelent.


Fagyasztás: parfé vagy fagylalt készítésénél alkalmazzuk, formába öntve mélyhűtőbe rakjuk és 0 fokra lehűtjük a krémet.
Farsangi fánk: kelt tésztából kerek alakúra formázott tészta, amelyet forró olajban kisütünk, és baracklekvárral kínáljuk ( ez a klasszikus farsangi fánk)
Faire sasir: forró zsírba mártani. Pl. tésztakosár készítésekor alkalmazzuk. A kosárformát belemártjuk a forró olajba, ezután a sűrű palacsintatésztába, majd újra belemártjuk a forró olajba.
Felfújt: tojássárgájából, tojásfehérjehabból és besamelmártásból sűrű masszát készítünk és vízfürdőbe (vízzel teli edénybe rakjuk a sütőformát) a sütőben készre sütjük. Készülhet: zöldségből, tojásból, csokoládéból, húsokból, halakból
Filézés: húsok, halak, szárnyasok húsának a lefejtése a csontról
Fleurons: köret: félhold vagy kifliforma, amelyet vajastésztából készítünk, kiszúró segítségével
Flekken: sertéstarjából készítjük kb. 15 dkg szelet, melyet fűszerezés után roston sütünk
Fonnyasztás: pl. a hagyma aranysárgára pirítása, amikor már nem ropogós
Forralás: 100 fokon való főzés (a víz gyöngyözik forraláskor, amikor eléri a 100 fokot)
Fondue: olvasztott sajt
Fondán: olvasztott cukor állandó hűtés és kevergetés mellett visszakristályosodik
Fond: alaplevek, húsleves melyek különböző húsos csontokból készülnek
Fridattó: palacsintát metéltre vágjuk, és erőleveshez adjuk betétként
Galantin: (bármilyen húsból készíthető) a húst finomra daráljuk, és pástétomot készítünk belőle - pisztácia, gomba, szalonna, marhanyelv hozzáadásával és az adott hús bőrébe visszatöltjük. Húsleveslében készre főzzük és hidegen tálaljuk.
Galambbegy: aprólevelű saláta
Gáncia: főtt burgonyát összetörjük, és liszttel összedolgozzuk: lapos korongot formázunk belőle, és hagymás zsíron megsütjük.


Geleé: kocsonyásító anyag
Gitter: rács, amelyre tesszük a zsírban sült tésztát, vagy az öntettel bevont süteményeket, hogy lecsepegjen a felesleges zsír vagy öntet
Glace (glaszír): hideg ételek aszpikkal vagy desszertek zselével való bevonása
Gourmet (gurme): borkóstoló, borkedvelő
Gratirínozás: húsokat, zöldségeket, halakat, gratinmártással vonjuk be, reszelt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük
Gratinmártás: besamelt készítünk, legírozzuk (tejszín tojássárgájával elkeverve) és reszelt sajtot adunk hozzá
Guszson: újjnyi vastag halszelet, melyet lisztbe forgatva kézzel formázunk
Habarás: tejfölt liszttel összekeverjük és a forrásban lévő ételbe tesszük (ha csomós marad, használjunk szűrőt)
Ham and eggs: sonka tükörtojással
Hasé: hájas tésztából készített töltött sós sütemény
Havasi meggy: áfonya
Hátlets: díszes tű, vegyes tálak készítéséhez kell
Hord’ovre (ordövr): előétel
Irdalás: sűrű bevagdalás, pl. halak szálkátlanítása
Julienre (zsű): zöldség metéltre vágása




(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt az apával szemben.
A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési rendszerek beüzemelésével számos olyan beltéri allergén kerülhet a levegőbe, ami panaszt okozhat az allergiások számára. A beltéri levegő minőségének az sem tesz jót, hogy a fűtési szezonban sokan igyekeznek megóvni otthonaik melegét, és a fűtési költségeket is szeretnék minimalizálni, ezért ritkábban és rövidebb ideig szellőztetik a lakótereket - hívja fel a figyelmet Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt-tüdőgyógyász szakembere, akit a fűtés okozta allergiás panaszokról kérdeztünk.
Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Nagybányán december 2-án a közoktatási intézményekben fertőtlenítés miatt felfüggesztették az oktatást, miután két diáknál agyhártyagyulladást állapítottak meg.

A szerkesztő ajánlja