Szakács-szótár P- R-ig.
Németh Ági [cikkei] - 2006-08-02
A sorozatnak ebben részében megtudhatjuk, hogy mit jelent a porírozás, paflek, papilott, paupilettes, posirozás, ragu, rákvaj, rizottó, rizolé.
Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal - akár kezdő, akár gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például a porírozás, paflek, papilott, paupilettes, posirozás, ragu, rákvaj, rizottó, rizolé és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ha nem tudjuk, mit is jelentenek ezek a szavak, nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Ez a szótár abban nyújt segítséget, hogy jobban el tudjunk igazodni a gasztronómia útvesztőiben, hogy megtudjuk, egy-egy szakkifejezés mit is jelent.
Pacsni: marhahús része, a hátszín és a szegy közötti rész
Pacal: marhagyomor része
Parírozás: a húsok letisztítása és alakra formálása
Paflek: dagadó
Paszternák: vad zöldség gyökér
Papilott: díszes papírzacskó, amit a csirkecsontra húzunk (a papírban sütött húsokat is így nevezzük)
Paupilettes: hústekercs
Pie: lepény
Pimpós: vékony penészréteg, ami savanyításkor képződik (kovászos uborka)
Pirítás: az előkészített nyersanyagot puhulásig pároljuk
Pot-pori: vegyestál, főleg előételekből
Profiterole: aprótésztafánk: levesbetét
Posírozás: hal, alaplében és borban párolása
Püréleves: a zöldségek, húsok főzés után átpasszírozása és sűrítése
Ragu: egyformára vágott nyersanyagok, fűszerezve és párolva, vagy pirítva
Ramsztek: 16-18 dkg marhahátszín roston vagy natúr sütve
Rákvaj: a megmaradt rákcsontokból vajban pirítással készül
Rántás: sűrítési eljárás: olajon megpirítunk egy kis lisztet, vízzel felöntve kevergetve, sűrű lét kapunk, ezzel sűrítjük a főzelékeket (ha nem sikerül csomómentesre, használjunk szűrőt)
Relevé: főétel
Revenir: üvegesre párolás Pl. hagyma
Rétegezés: a nyersanyagokat váltakozva egymásra rakjuk, és mártással leöntjük
Rizolé: töltött vajastészta, melyet kirántunk – liszt, tojás, zsemlemorzsa és bő forróolajban kisütünk
Rizottó: készülhet különféle húsokból, és tartalmaznia kell: párolt borsót, gombát, sonkát, sajtot
Rolád: húsból, zöldségből vagy tésztából, tekercsformában készített étel
Pacsni: marhahús része, a hátszín és a szegy közötti rész
Pacal: marhagyomor része
Parírozás: a húsok letisztítása és alakra formálása
Paflek: dagadó
Paszternák: vad zöldség gyökér
Papilott: díszes papírzacskó, amit a csirkecsontra húzunk (a papírban sütött húsokat is így nevezzük)
Paupilettes: hústekercs
Pie: lepény
Pimpós: vékony penészréteg, ami savanyításkor képződik (kovászos uborka)
Pirítás: az előkészített nyersanyagot puhulásig pároljuk
Pot-pori: vegyestál, főleg előételekből
Profiterole: aprótésztafánk: levesbetét
Posírozás: hal, alaplében és borban párolása
Püréleves: a zöldségek, húsok főzés után átpasszírozása és sűrítése
Ragu: egyformára vágott nyersanyagok, fűszerezve és párolva, vagy pirítva
Ramsztek: 16-18 dkg marhahátszín roston vagy natúr sütve
Rákvaj: a megmaradt rákcsontokból vajban pirítással készül
Rántás: sűrítési eljárás: olajon megpirítunk egy kis lisztet, vízzel felöntve kevergetve, sűrű lét kapunk, ezzel sűrítjük a főzelékeket (ha nem sikerül csomómentesre, használjunk szűrőt)
Relevé: főétel
Revenir: üvegesre párolás Pl. hagyma
Rétegezés: a nyersanyagokat váltakozva egymásra rakjuk, és mártással leöntjük
Rizolé: töltött vajastészta, melyet kirántunk – liszt, tojás, zsemlemorzsa és bő forróolajban kisütünk
Rizottó: készülhet különféle húsokból, és tartalmaznia kell: párolt borsót, gombát, sonkát, sajtot
Rolád: húsból, zöldségből vagy tésztából, tekercsformában készített étel
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Szakács-szótár K – O -ig.
LEGOLVASOTTABB
"Ez egy csoda, hogy ő itt van" - Gryllus Dorka nem számított rá és észre sem vette, hogy 47 évesen újra babát vár
Gryllus Dorka, a népszerű színésznő őszintén mesélt családi életéről és váratlan terhességéről Kadarkai Endre "Nőszintén" című műsorában. A most 52 éves színésznő elárulta, hogy 47 évesen, amikor már lemondott a gyermekvállalás lehetőségéről, hatalmas meglepetésként érte, hogy ismét babát vár.
Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett
Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.
Tragédia Tatabányán: öngyilkos lett egy általános iskolás diák
A rendőrség közigazgatási eljárás keretében nyomozást indított az ügy kivizsgálása érdekében.
Mi történik? Több mint 120 iskolában van bombariadó az országban
Csütörtök reggel bombariadókat jelentettek több budapesti és később vidéki iskolából is, miután fenyegető e-maileket kaptak az intézmények. Az érintett iskolák között vannak csepeli, óbudai és újpesti intézmények, valamint a XVII. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium, illetve a Zrínyi Miklós Általános Iskola is.
Családi tragédia Győr közelében: karján a kisgyermekével lépett a vonat elé egy édesanya
Tragédia történt péntek este Győr-Ménfőcsanak közelében: egy édesanya, karján a gyermekével a vonat elé lépett. Az édesanya azonnal meghalt, a gyermek életéért a gyorsan kiérkező mentők küzdöttek, de nem tudták megmenteni – írja a MÁV-csoport Facebook-oldala.
Közösségi hozzászólások: