Uborkasaláták
Kefires uborkasaláta
Hozzávalók: 50 dkg uborka * só * 1 csokor snidling * kis csokor friss bazsalikom és tárkony * 3 dl joghurt vagy kefir * kevés borecet vagy balzsamecet
Elkészítés: az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, sózzuk és egy félórát állni hagyjuk. A snidlinget, bazsalikomot, tárkonyt finomra vágjuk és a kefirrel, jól összekeverjük. Ízesítjük az ecettel, és a levétől kicsavart uborkát, a kefirbe forgatjuk. Tálalásig hűtőbe rakjuk.
Paradicsomos uborkasaláta
Hozzávalók: 50 dkg uborka * 40 dkg paradicsom * kis fej lilahagyma * kis csokor petrezselyem * só * ecet * csipet cukor * olívaolaj
Elkészítés: az uborkát meghámozzuk, felkockázzuk, és besózzuk. 2 órát állni hagyjuk, majd a levétől lecsepegtetjük. A paradicsomot megmossuk, és kockára vágjuk, a hagymát vékony szeletekre szeljük. Az egészet egy tálba tesszük, és óvatosan összekeverjük. Ízlés szerint ízesítjük az ecettel és az olívaolajjal. A petrezselymet finomra vágjuk, és a salátát díszítjük vele. Tálalásig hűtőbe rakjuk.
Klasszikus uborkasaláta
Hozzávalók: 70 dkg uborka * só * 2 gerezd fokhagyma * 1 pohár tejföl * ecet * cukor * őrölt pirospaprika
Elkészítés: az uborkát meghámozzuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és gerezdekre vágjuk. Az uborkát legyaluljuk, besózzuk, és a fokhagymával összekeverjük. Legalább két órára hűtőszekrénybe tesszük. .Az uborkának a levét kinyomkodjuk, ízesítjük ecettel és egy csipet cukorral. (egy kis vizet is adhatunk hozzá. ) Tálalásig hűtőszekrénybe rakjuk. A salátára tálalásnál egy kanál tejfölt teszünk, és pirospaprikával díszítjük.
Kovászos uborka
Hozzávalók: 2 kg fürtös uborka * 30 dkg rozskenyér * 2 evőkanál só * egy csokor kapor * 5 literes üveg
Elkészítés: az uborkát jó alaposan megmossuk ( körömkefével megtisztítjuk), az üveget alaposan kimossuk. Az uborka végeit levágjuk és megízleljük, hogy ne legyen keserű. Az uborkát sorba rakjuk az üvegbe, ezután a kaprot és a kenyeret és a sót tesszük rá. Az üveget felengedjük melegvízzel, és napos helyre tesszük. Az üveg tetejére egy tányért teszünk. A napon érleljük 4-5 napig, ezután leszűrjük az uborka levét egy másik üvegbe, és a megmosott uborkát belerakjuk. Hűtőben tároljuk.
Tipp: az uborka akkor jó, ha sárgás a színe.
Közösségi hozzászólások: