SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Uborkasaláták

Németh Ági [cikkei] - 2005-06-15
Az uborkasaláta készítéséhez használhatunk fürtös vagy akár kígyóuborkát. A kígyóuborkát azoknak ajánlom, akiknek kényesebb a gyomruk. Az uborkát sokféleképpen elkészíthetjük, csak mindig ügyeljünk arra, hogy frisset vásároljunk, és ne legyen keserű. Hogy az uborka keserű-e vagy sem, annak a legegyszerűbb ellenőrzési módja, ha megkóstoljuk.

Uborkasaláták



Kefires uborkasaláta

Hozzávalók: 50 dkg uborka * só * 1 csokor snidling * kis csokor friss bazsalikom és tárkony * 3 dl joghurt vagy kefir * kevés borecet vagy balzsamecet

Elkészítés: az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, sózzuk és egy félórát állni hagyjuk. A snidlinget, bazsalikomot, tárkonyt finomra vágjuk és a kefirrel, jól összekeverjük. Ízesítjük az ecettel, és a levétől kicsavart uborkát, a kefirbe forgatjuk. Tálalásig hűtőbe rakjuk.



Paradicsomos uborkasaláta

Hozzávalók: 50 dkg uborka * 40 dkg paradicsom * kis fej lilahagyma * kis csokor petrezselyem * só * ecet * csipet cukor * olívaolaj

Elkészítés: az uborkát meghámozzuk, felkockázzuk, és besózzuk. 2 órát állni hagyjuk, majd a levétől lecsepegtetjük. A paradicsomot megmossuk, és kockára vágjuk, a hagymát vékony szeletekre szeljük. Az egészet egy tálba tesszük, és óvatosan összekeverjük. Ízlés szerint ízesítjük az ecettel és az olívaolajjal. A petrezselymet finomra vágjuk, és a salátát díszítjük vele. Tálalásig hűtőbe rakjuk.



Klasszikus uborkasaláta

Hozzávalók: 70 dkg uborka * só * 2 gerezd fokhagyma * 1 pohár tejföl * ecet * cukor * őrölt pirospaprika

Elkészítés: az uborkát meghámozzuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és gerezdekre vágjuk. Az uborkát legyaluljuk, besózzuk, és a fokhagymával összekeverjük. Legalább két órára hűtőszekrénybe tesszük. .Az uborkának a levét kinyomkodjuk, ízesítjük ecettel és egy csipet cukorral. (egy kis vizet is adhatunk hozzá. ) Tálalásig hűtőszekrénybe rakjuk. A salátára tálalásnál egy kanál tejfölt teszünk, és pirospaprikával díszítjük.



Kovászos uborka

Hozzávalók: 2 kg fürtös uborka * 30 dkg rozskenyér * 2 evőkanál só * egy csokor kapor * 5 literes üveg

Elkészítés: az uborkát jó alaposan megmossuk ( körömkefével megtisztítjuk), az üveget alaposan kimossuk. Az uborka végeit levágjuk és megízleljük, hogy ne legyen keserű. Az uborkát sorba rakjuk az üvegbe, ezután a kaprot és a kenyeret és a sót tesszük rá. Az üveget felengedjük melegvízzel, és napos helyre tesszük. Az üveg tetejére egy tányért teszünk. A napon érleljük 4-5 napig, ezután leszűrjük az uborka levét egy másik üvegbe, és a megmosott uborkát belerakjuk. Hűtőben tároljuk.
Tipp: az uborka akkor jó, ha sárgás a színe.


 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja