SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Adjunk esélyt az ételnek!

Családinet [cikkei] - 2012-03-21
 [X]

Egymilliárd alultáplált jóllakhatna az USA-ban és Európában kidobott élelmiszer negyedéből. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tájékoztató kampányt folytat az élelmiszerpazarlás megszüntetése érdekében.
Adjunk esélyt az ételnek!

esely_az_etelnekA világon csaknem minden hetedik (összesen körülbelül egymilliárd) ember alultáplált, miközben évente körülbelül 1,3 milliárd tonna élelmiszer, a megtermelt ennivaló egyharmada kárba vész. Az el nem fogyasztott élelmiszerrel együtt pedig veszendőbe megy mindaz az energia, víz és munka, ami a megtermeléséhez kellett. Az élelmiszerszegénység, a növekvő élelmiszerárak és a vízhiány ellenére a Földön fejenként és naponta betakarított 4600 kilokalória ennivalóból mindössze 2000 kilokalóriányit fogyasztunk el. A Magyar Élelmiszerbank Bank egyesület - felismerve a Magyarországon is egyre súlyosabban jelentkező problémát - tájékoztató kampányt indított az élelmiszerpazarlás megszüntetése érdekében.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elindította „Esélyt az ételnek” akcióját, amelynek célja az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése. A www.eselytazetelnek.hu weboldalon az élelmiszerpazarlás okairól és következményeiről, illetve az élelmiszerhulladék mennyisége csökkentésének módjáról egyaránt bőséges információ található.

Míg a világ szegényebb országainak lakói az élelmiszer- és vízhiánytól szenvednek, a fejlett országokban az élelmiszerpazarlás jelent problémát. Ha a fejlett országokban kidobott élelmiszer eljuthatna azokhoz, akik nem ehetnek eleget, a felesleges mennyiség többszörösen fedezné szükségleteiket. Az élelmiszerek kidobása azonban tovább súlyosbítja a meglevő problémákat: jelentős anyagi veszteséget jelent mindenkinek, tovább növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket és fokozza a környezeti ártalmakat.

Élelmiszerszegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek:

A kidobott élelmiszer csökkenti a rendelkezésre álló készleteket, a szükségesnél nagyobb mennyiségű élelmiszer megvásárlása növeli a keresletet, ezáltal az árak emelkednek. Az egyre magasabb áron kínált élelmiszer egyre kevésbé lesz elérhető a szegény és alultáplált emberek számára. Ezáltal míg a jómódban élők élelmiszert pazarolnak, a szegényebbeknek egyre kevesebbel kell beérni. Az élelmiszerhulladék csökkentése viszont hozzájárul az élelmiszerárak csökkenéséhez, így a nehezebb helyzetben levők számára is könnyebben elérhetővé válnak az alapvető élelmiszerek, és csökken az élelmiszer-szegénység.

Környezeti ártalmak, klímaváltozás:

Az élelmiszerpazarlás jelentős környezeti hatásokkal jár, amelyeket kisebb részben maga a hulladék, nagyobb részben pedig a hulladékká vált élelmiszer gyártásához felhasznált erőforrások elvesztegetése okozza. Az élelmiszerek előállítása rengeteg vizet, energiát, emberi munkát és alapanyagokat igényel - 1 kg sertéshús előállításához például 6000 liter vízre van szükség. A kidobott élelmiszer termeléséhez felhasznált öntözővíz elegendő lenne 9 milliárd ember teljes háztartási vízigényének fedezésére. Egyes számítások szerint az élelmiszerpazarlással fejenként évente kb. 290 liter vizet vesztegetünk el - ez a háztartási vízfogyasztás másfélszerese.

Az Európai Unióban az élelmiszerpazarlás évente 170 millió tonna CO2 feleslegeskibocsátását okozza, a fejlett országokban a kidobott élelmiszernek köszönhető a teljes CO2-kibocsátás 10%-a (1 kg sertéshús előállítása 12 kg CO2 kibocsátásával jár). Emellett a szemétlerakóba kerülő élelmiszerből metán szabadul fel, amelynek minden tonnája 4,5 tonnányi CO2-kibocsátást okoz.

Bár Magyarországon a kidobott élelmiszerre költött pénz nem éri el pl. a Nagy-Britanniában háztartásonként évente 150-250.000 Ft-ra becsült összeget, éves szinten itthon is akár több tízezer forintot lehetne megtakarítani az élelmiszerek tudatosabb vásárlásával és felhasználásával. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tájékoztató kampányával segítséget kíván nyújtani ebben, és emellett tevékenységével továbbra is közvetlenül hozzájárul az élelmiszerhulladék mennyiség csökkentéséhez. Az Élelmiszerbank együttműködik a legnagyobb magyarországi élelmiszergyártó és - forgalmazó vállalatokkal, összegyűjti a valamilyen okból (pl. csomagolási, esztétikai hiba) kereskedelmi forgalomba nem kerülő élelmiszert, és civil szervezeteken és önkormányzati partnerein keresztül eljuttatja azokat a rászorulókhoz.

Bővebb információ:
www.eselytazetelnek.hu
www.elelmiszerbank.hu

elelmiszerbank

uszt

szechenyi_terv


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja