Gazdagságot hozó ételek szilveszterre
Sólet füstölt tarjával
Hozzávalók:
- 80 dkg füstölt sertéstarja,
- 1 kg fehér szárazbab,
- 10 dkg árpagyöngye,
- 15 dkg vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 4 db tojás, 5 dkg libazsír,
- 1 dkg édes-nemes fűszerpaprika,
- őrölt feketebors, só
A beáztatott, megmosott babot fazékba rakjuk, hozzáadjuk a libazsírt, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát. Meghintjük a fűszerpaprikával, őrölt borssal, sóval. Felöntjük kb. másfél liter vízzel, hozzáadjuk a jól megmosott füstölt tarját, a tojásokat és lassú tűzön főzzük. A húst puhuláskor kivesszük, felszeleteljük, a tojást megtisztítjuk és cikkekre vágjuk. Tálaláskor a babra tesszük a tarjaszeleteket és köré a tojáscikkeket.
Lencsefőzelék szalonnával
Hozzávalók:
- 20 dkg húsos füstölt szalonna,
- tíz szem apró vöröshagyma,
- 40 dkg lencse,
- egy szál sárgarépa,
- egy petrezselyemgyökér,
- kis darab zellergumó, egy nagy gerezd fokhagyma,
- egy csokor petrezselyemzöld,
- egy evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só
A lencsét kiválogatjuk és előző este beáztatjuk. A szalonnát fölszeleteljük, a szélét becakkozzuk, kiolvasztjuk, majd beledobjuk a megtisztított, egészben hagyott hagymát. Együtt megpirítjuk, majd a szalonnaszeleteket kivesszük, félretesszük. A hagymára öntjük a lencsét, a kettévágott zöldségeket és az ízesítőket. (A petrezselyemcsokrot tálalás előtt ne feledjük kidobni belőle!) Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és puhára főzzük. Ha a szalonna nem volt túl sós, meg is sózzuk. Nem szabad levesesnek lennie, a magyar ízlésnek jobban megfelel, ha a lisztet elhabart tejföllel besűrítjük. Tálaláskor a szalonnaszeleteket a tetejére tesszük.
Chilis bab
Hozzávalók:
- 50 dkg darálthús (sertés+marha)
- 25 dkg apró szemű bab
- 3 fej hagyma
- 1 leveskocka
- 1,5 dl étolaj
- pirospaprika, bors
- chili fűszerpaprika
- oregano
- vegeta
- 2 kis sűrített paradicsomkonzerv
- 1 doboz kukoricakonzerv
Előző este beáztatjuk a babot. Főzés előtt egy órával összekeverjük a darálthúst a paprikával, a vegetával és a borssal. A hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darálthúst, ezután oreganoval és chilivel ízesítjük. Ha kicsit átfőtt, felöntjük a leveskockából készített alaplével, kissé összefőzzük, majd hozzáadjuk a babot. Az elfőtt lét a sűrített paradicsom és víz keverékével pótoljuk. Amikor a bab megfőtt, hozzáadjuk a kukoricát és sűrűn kevergetve elfőzzük a levét.
Fotó: schlauschnacker / pixabay
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: