SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Házi pizza Bea módra

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-04-28
Azt hiszem, nyugodt szívvel mondhatom azt, hogy a pizza az egyik legkedveltebb gyors ételek egyike. Rengeteg helyről rendelhetünk, mindenféle feltéttel. Viszont miért fizetnénk több ezer forintot, egy olyan adagért, ami a fél fogunkra sem elég, amikor el is készíthetjük magunknak?
Házi pizza Bea módra

Bevallom sokat próbálkoztam a tökéletes pizza tészta kidolgozásán. Még mindig nem tökéletes, de a célnak megfelel, ezért szeretném megosztani veletek is.

Hozzávalók:

1 darab tepsi méretű pizzatésztához:

  • fél kg liszt,
  • 2 dl tej,
  • 3 dkg élesztő,
  • fél dl olaj,
  • 1-2 teáskanál só,
  • kevés fokhagyma granulátum,
  • kevés bazsalikom,
  • 1 teáskanál cukor.

Tojás nem kell bele, csak akkor, ha dupla adag tésztát csinálunk. Ahány kg liszt, annyi tojás.

A tésztagyúrás menetén van a lényeg. Nem szabad összedobni, ami bele való és bumm begyúrni, mert a tésztánk kemény és darabos lesz.

Először langyosítsuk meg a tejet és a felét öntsük egy tálkába. Ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, tegyünk hozzá egy csipet lisztet és egy teáskanál cukrot, majd hagyjuk felfutni -  de ne elfutni -. A lisztet borítsuk egy nagyobb tálba - amiben kényelmesen dagaszthatjuk - és tegyük hozzá a fűszereket (só, bazsalikom, fokhagyma). Azért jobb a fokhagyma granulát, vagy fokhagymasó, mert másabb az aromája, mint a nyersnek és ezáltal finomabb a tészta is. Miután az élesztőnk felfutott, öntsük a liszthez és kezdjük gyúrni. A maradék tejet szükség szerint adagoljuk hozzá, míg a tészta össze nem áll. Ne ijedjünk meg, ha ez nem történik meg egyből. A liszt minőségén is múlik a tészta állaga és előfordulhat, hogy több tejre van szükség. A végén öntsük rá az olajat és dolgozzuk bele. Akkor jó a tészta, ha nyújtható az állaga, nem ragad, de mégis puha. Amikor ezt elértük, tegyük 1 órára, vagy minimum fél órára pihenni, meleg helyre. Ezután ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki és mehet rá az alap, majd a feltét.

Hozzávalók a pizzakrémhez:

  1. Paradicsomos alap:

    4 evőkanál sűrített paradicsomba tegyünk sót, cukrot, majoránnát, oreganot bazsalikomot, pirospaprikakrémet, vagy port. Pizzafűszer keveréket is használhatunk, vagy ha nincs kedvünk keverni, kutyulni megvehetjük a már kész pizzakrémet is hozzá.
     
  2. Tejfölös alap:

    4 evőkanál tejfölbe tegyünk 1 préselt fokhagymagerezdet, sót, kevés szerecsendiót, kevés őrölt köményt.
     
  3. Besamel, vagy más néven fehér mártás alap:

    2 evőkanál vajon pirítsunk meg, egy fél fej apróra vágott hagymát, -  fokhagymát is tehetünk bele - majd 3 evőkanál liszt hozzáadásával csináljunk rántást belőle. Ezután öntsük fel 4 dl tejjel, sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele kevés szerecsendiót, majd állandó kavargatás mellett várjuk meg míg besűrűsödik - ha nem akar, akkor tegyünk még bele lisztet, vagy étkezési keményítőt, de óvatosan, mert míg hűl, sűrűsödhet -.

Hozzávalók a feltéthez:

Ez az a rész aminek csak a fantáziánk és persze a gyomrunk szabhat határt, hiszen rengeteg feltétből válogathatunk. Akár kedvenc ízeinket is keverhetjük, a gusztusosság határain belül. A képen látható pizzák magyaros és virslis feltéttel készültek, úgyhogy ezekhez írom le a hozzávalókat.

Magyaros feltét:

Paradicsomos alappal készült. A nyers pizzatésztát kenjünk be az alappal, majd elsőként helyezzünk rá, karikára vágott füstölt kolbászt, vagy paprikás szalámit, esetleg mindkettőt. Ezután vékony bacon szeleteket tegyünk, majd vékony hagyma karikákat, paradicsom és paprika karikákat - édeset és csípőset egyaránt - végül verjünk fel előre két tojást, kevés delikáttal és szép lassan csurgassuk a tetejére. Dugjuk a sütőbe és 200 fokon - közepes lángon - süssük meg, míg minden meg nem sül rajta, ezután szórjuk meg sajttal és süssük addig, míg az meg nem olvad. Ketchuppal, majonézzel, savanyúsággal tálalhatjuk.

Virslis feltét:

Ezt az egyszerű pizzát a kisfiamnak szántam, így fűszerszegény változatban készült. A paradicsomos alapba csak kevés sót, paprikát, delikátot és pici bazsalikomot tettem, ezt kentem a nyers tésztára. Először füstölt párizsi szeleteket tettem rá, majd rákarikáztam a virslit. Bedugtam a sütőbe szintén 200 fokon, míg meg nem sült és a végén ráolvasztottam a sajtot.

Ajánlom még figyelmetekbe a család másik nagy kedvenc feltétét a hawaii változatot, avagy paradicsomos alap, sonkával, ananásszal és sajttal.


2011 áprilisi pályázatra beküldött recept

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.

A szerkesztő ajánlja