SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ribiszkés receptek

Németh Ági [cikkei] - 2004-07-04
Ribiszkeleves, ribiszkesaláta, ribiszkemártás, ribiszkés pulykamell
 Ribiszkés receptek

 

               

           

 Ribiszke leves

 

 Hozzávalók: 80 dkg ribiszke

                     6-7 evőkanál cukor

                     fahéj, szegfűbors, citromfű

                     1dl tejföl, 2 dl tejszín

                     1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő

 

Elkészítés

 

  A ribiszkét megmossuk, leszemezzük és feltesszük 1 liter vízbe főzni. Pár perc alatt kész van, és utána turmixoljuk.

A ribiszkelevet újra felforraljuk és ízesítjük a cukorral és a fűszerekkel.  A tejfölt simára keverjük a liszttel, vagy a keményítővel, és behabarjuk vele a levest. Ha besűrűsödött hozzáadjuk a tejszínt. Egy picike sót adunk még hozzá ízesítés képpen. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe rakjuk. Hidegen tálaljuk, ribiszke szemekkel és tejszínhabbal díszítjük.

 

 

                                  
Ribiszkés saláta

 

Hozzávalók:  40 dk karfiol

                     40 dkg ribiszke

                     1 fej saláta

                     20 dkg zöldborsó

                     10 dkg sajt

                     20 dkg  sonka  

                     citromlé, só, vegeta, pár szem köménymag, olívaolaj, cukor

 

Elkészítés

 

A karfolt rózsáira szedjük és sós-vegetás, köménymagos vízben puhára pároljuk.  A zöldborsót enyhén sós, cukros vízben megpároljuk. A ribiszkét leszemezzük, megmossuk, és a levét lecsurgatjuk. A salátát megmossuk, és leveleire szedjük. Ha kihűlt a karfiol és a borsó, az előkészített hozzávalókat egy tálba tesszük.  Olívaolajjal és a cikkekre vágott sonkával összekeverjük. A tetejét reszelt sajttal és kis ribiszkefürtökkel díszítjük.

                    

 

 

 

Ribiszkemártás

 

Hozzávalók: 2 dl víz,
                    4 evőkanál cukor,
                    1 evőkanál liszt vagy ételkeményítő,

                    3 dl tej

                    2 dl tejszín
                    citromlé

 

Elkészítés

 

A ribiszkét a vízben a cukorral felforraljuk. A tejben a lisztet simára keverjük és a  ribiszkelevet behabarjuk vele. Néhány percnyi forralás után mártás sűrűségű lesz. Hozzáadjuk a tejszínt és pár csepp citromlével ízesítjük. Melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk.

  

 

 

Ribiszkés pulykamell

 

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell

                     ½ tej

                     2 gerezd fokhagyma

                     50  dkg ribiszke

                     2dl bor

                     citromlé, cukor, rámamargarin, bors

 

Elkészítés

 

A pulykamellet szeletekre vágjuk, besózzuk és fokhagymás tejben 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A vajat felhevítjük és a lecsepegtetett pulykamellet borssal ízesítjük. A pulykaszeleteket a vajban megsütjük, majd tálra rakjuk. A visszamaradt vajban a megmosott és leszemezett ribiszkét egy kicsit megfonnyasztjuk. Ezután ráöntjük a bort, cukorral, citromlével ízesítjük. 1 percig még forraljuk, amíg jól besűrűsödik. Nagyon finom pikáns ízt kapunk. Tálaláskor a pulykamell-szeletekre öntjük. Burgonyakrokettet kínálunk mellé.

 

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja