SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tökös receptek 2.

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-10-29
A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe, az utóbbi években Magyarországon is egyre több helyen ünneplik meg. Gyermekeink most gőzerővel gyártják a lámpásokat, de vajon mit tegyünk a belsejével? Felhasználhatjuk sütőtökös pogácsába, vagy muffint is gazdagíthatunk vele, a felesleget lefagyasztva egész télen marad alapanyagunk.

Tökös receptek - nem csak Halloweenre! című cikkünkben már írtunk néhány receptet, most itt a folytatás. 

A tököt október végén már megcsípi a dér, a hagyomány szerint ilyenkor a legfinomabb, mert a sok cukrot, vitaminokat tartalmaz. Leggyakrabban feldarabolva a sütőben sütjük, mert édes finomságot kapunk. A hagyományos tökfőzelék helyett jöjjön néhány új ötlet a vállalkozó kedvűeknek spárgatökből, vagy pogácsa és süti recept.


Tökös almás süti

Hozzávalók:

75 dkg tök,
75 dkg alma,
30 dkg liszt,
30 dkg túró,
1 tojás, 3 evők. olaj,
1 cs vaníliás pudingpor,
15 dkg cukor,
5 dl almalé, 1 citrom,
2 teáskanál sütőpor,
1 rúd fahéj

Először elkészítjük a tésztát, ehhez összekeverjük a tojást, 20 dkg túrót, 5 dkg cukorral, csipet sóval, és az olajjal. A lisztbe belekeverjük a sütőport, és összegyúrjuk a túrós masszával. Fél órára félretesszük, addig elkészítjük a tölteléket. Meghámozzuk a tököt, kimagozzuk és 5 mm-es vékony csíkokra vágjuk. Ha a töklámpásból jutottunk az alapanyaghoz, akkor a lehetőséghez képest vágjuk csíkokra.
Az almalét összeforraljuk a maradék cukorral, a fahéjjal és a citromlével. Beletesszük a csíkokra vágott tököt, körülbelül 5 percig főzzük, majd leszűrve félretesszük a levet.
A tésztát kinyújtjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, úgy hogy egy kis perem legyen az oldalain. A meghámozott almát  5 mm-es szeletekre vágjuk, és rétegesen lerakjuk a tésztára, váltakozva a leszűrt tökcsíkokkal. A félretett levet pótoljuk ki hogy 5 dl legyen, sűrítsük össze a pudingporral, majd a forró pudingba tegyük bele a maradék túrót is. Simítsuk az egészet a tökös-almás tészta tetejére és forró sütőben 30 percig süssük. Körülbelül 20 szeletre lesz belőle.


Sütőtökös pogácsa

Hozzávalók:

2 dl áttört sült vagy főtt sütőtök,
10 dkg margarin,
25-30 dkg liszt,
2 evők. cukor,
1 tojás és egy tojássárgája,
1 sütőpor, csipetnyi só

A margarint kikeverjük a cukorral, a tojásokkal és a tökpürével.
A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a tökös masszához. Gyúródeszkán átgyúrjuk, akkor jó, ha puha, könnyen formálható. Ha szükséges, egy kanál tejföl, vagy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk.
Egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Megkenjük a tetejét a tojássárgájával, apróra vágott tökmagot is szórhatunk rá. Előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.


Sonkás, sajtos töktorony

Hozzávalók:

1 kg spárgatök,
25 dkg vékonyan szeletelt sajt,
25 dkg szeletelt sonka,
10 dkg reszelt sajt,
2 dl tejföl,
1 citrom,
só, liszt, olaj

A tököt meghámozzuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk, a citromlével megöntözzük, pár percre félretesszük.
A tejfölbe belekeverjük a reszelt sajtot, ízlés szerint sózzuk. A tökszeleteket lisztbe forgatjuk, majd forró olajon mindkét felét megsütjük.
Egy kivajazott tepsiben lerakjuk a karikákat, sonka és sajtszeletet teszünk tájuk, majd ismét tökkarikát. Erre ismét sonkát és sajtot, és újra tököt, végül hústűvel átszúrjuk a tornyokat, hogy szét ne csússzanak. A tetejükre egy-egy kanál  reszelt sajtos tejfölt teszünk, majd előmelegített sütőben átforrósítjuk.


Tejszínes, gombás tök, nokedlivel

Hozzávalók:

1 kg zsenge tök,
30 dkg gomba,
1 vöröshagyma,
2 paradicsom,
1 paprika,
2 dl tejszín,
só, pirospaprika, vaj

A tököt félbevágjuk, a húsát felkockázzuk miután magját kikapartuk, és meghámoztuk. Ha a töklámpásból jutottunk itt is az alapanyaghoz, akkor a lehetőséghez képest vágjuk kockákra. A gombát szintén felkockázzuk, majd egy tálban összekeverjük a tökkel és megsózzuk, állni hagyjuk.
10 dkg vajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a gombás tököt. Lefedve pároljuk, amikor felforrt, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát. Rövid főzés után belekeverjük a tejszínt, forralunk egyet rajta. Nokedlivel tálalhatjuk.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
Hozzászólások

LEGOLVASOTTABB

Jól szeretni - Vekerdy Tamás 10 legfontosabb tanácsa, amiket minden anyuka imádni fog, ha boldog és kiegyensúlyozott gyereket szeretne

Sokszor érezzük magunkat elveszettnek a gyereknevelés útvesztőjében. Vajon jól csináljuk? Elég jó szülők vagyunk? Mitől lesz boldog, önbizalommal teli, kiegyensúlyozott a gyerekünk? Vekerdy Tamás, a magyar gyermeklélektan legendás alakja, több évtizedes tapasztalatával és végtelen emberségével segít eligazodni ezekben a kérdésekben. "Jól szeretni - Tudod-e, hogy milyen a gyermeked?" című könyve nemcsak gyakorlatias tanácsokat ad, hanem megnyugtat, bátorít és felszabadít: nem kell tökéletesnek lennünk, csak jelen kell lennünk - és jól szeretni.

Életmentés-Elsősegély Egészségügyi vészhelyzetben

Az elsősegélynyújtás és az életmentő beavatkozások kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy "Miért kellene ezt tudnom? Nem vagyok egészségügyi szakember!" Erre a válasz egyszerű: a váratlan események nem válogatnak szakmai háttér vagy felkészültségi szint szerint.

Szakrendeléseket szüneteltetnek több vidéki kórházban

Több vidéki és fővárosi egészségügyi intézményben is szünetelnek bizonyos szakrendelések, amelyek különösen a nőket és családokat érintik. A változások hátterében humánerőforrás-hiány és szakmai feltételek hiánya áll.

Szaunában pihentek a szülők, miközben gyermeküket újraélesztették a siklósi fürdőben

Sokk és döbbenet uralkodott el a siklósi fürdőben, amikor egy 6 éves kisfiút kellett újraéleszteni - szülei eközben éppen a szaunában tartózkodtak. A majdnem tragédiába torkolló eset a Siklósi Hírek beszámolója szerint komoly következményeket vonhat maga után.

Idehaza is terjed egy fertőzés, ami embert és kutyát is megbetegíthet

Magyarországon is mind gyakrabban fordul elő egy állatról emberre terjedő, galandféreg okozta betegség, az echinococcosis. A fertőzést aranysakálok, rókák, illetve kutyák terjesztik, és komoly betegség kockázatát hordozza – mondja dr. Kardics Kinga. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Infektológiai Osztályának szakorvosa ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a velünk élő, gondozott és az élősködők ellen rendszeres védelemben részesített kutyák, macskák alapvetően ritkán terjesztői emberekre veszélyes fertőző betegségnek.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja