Lekvárok a nyár végén, ősszel
Szilvalekvár naranccsal
Hozzávalók:
3 félliteres üveghez:
1,5 kg szilva 1 citrom leve
3 narancs, 60 dkg zselésítő cukor
A szilvát apró kockákra vágjuk, egy nagy lábosba tesszük. Az alaposan megmosott narancs héját ráreszeljük a szilvára, majd a kifacsart levét is ráöntjük. Ráöntjük a cukrot, és egy éjszakán át érleljük. Másnap felforraljuk, és állandó kevergetés mellett 40 percig főzzük. Ha más sűrűsödik, üvegekbe töltjük, és betakarva dunsztoljuk, amíg ki nem hűl.
Fügelekvár
Hozzávalók:
4 negyedliteres üveghez:
1 kg füge, 1 citrom, 1 rúd vanília, 2 dl víz
50 dkg befőző cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál rum
A fügéket megmossuk és kettévágva elkeverjük a cukorral. Ráöntjük a vizet, a vaníliát, rumot, reszelt citromhéjat, és egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap kis lángon felforraljuk, majd addig főzzük amíg sűrűsödni nem kezd, körülbelül 40 perc múlva. Üvegekbe töltjük, és betakarva dunsztoljuk.
Szőlőlekvár
Hozzávalók:
4 félliteres üveghez:
1 kg fehér szőlő, 1 citrom
50 dkg zselésítő cukor
A szőlőt megmossuk, és lecsipkedjük a száráról. Lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, melegítjük, amíg egy kicsit összeesik, és a magok a felszínre kerülnek.
Kis szűrőve kihalásszuk a magokat, kidobjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, és felforraljuk. 1 óra főzés után amikor kezd besűrűsödni.
Közösségi hozzászólások: