Nem szőrös, sőt kifejezetten kopasz
Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-08
Szegény nektarin! Eredete vitatott, ráadásul "lekopaszbarackozzák". Pedig nem érdemli ezt meg, mert finom, hasznos, egészséges, sokoldalúan felhasználható. Még az arcbőrnek is jót tesz.
A nektarin keletkezésével kapcsolatban az egyik elmélet úgy szól, hogy a barack mutációja, egy másik szerint egyszerűen korcs hibrid, ami a mandula és a szilva, vagy a barack és a mandula keresztezéséből jött létre. A legvalószínűbb feltételezés az őszibarack és a szilva verzió, bölcsője az 1940-es években az Egyesült Államokban ringott. A nemesítés előtti változata állítólag több, mint kétezer éves.
Az azonban vitathatatlan, hogy nagyon kellemes ízű, illatos és jellegzetes aromájú. Ráadásul rokonához, az őszibarackhoz hasonlóan sokféleképpen felhasználható a konyhában de azzal ellentétben, ha nyersen fogyasztjuk, és alaposan megmossuk, mivel nem pelyhes a héja, könnyebb megszabadítani a permetezőszer maradványoktól, szennyeződésektől.
A nektarin héja sima, gusztusos sárgás-pirosas színben pompázik, gyümölcshúsa kemény, többnyire sárga, ritkábban fehér színű, magvaváló. Húsa egyes fajtáknál édes, mint a baracké, másoknál pikáns- savanykás, mint a szilváé. Alakja gömbölyded, esetenként inkább tojás alakú. Íze majdnem teljesen megegyezik az őszibarack igen édes zamatával, húsa viszont keményebb és kevésbé lédús.
Szeretik a fogyózók (is)
Vásárlásnál a keményhúsú, hibátlan, tiszta héjú gyümölcsöket válasszuk. Bár a nektarin húsának színe is változó, - ez ízében nem okoz különbséget - ezt a gyümölcs héjának színéről nem lehet megállapítani. Víztartalma miatt rövidebb ideig tartható el. Háztartási körülmények között maximum 1-2 hétig marad fogyasztható, érettségi fokától függően. A már érett gyümölcsöket tároljuk hűtőszekrényben, vagy hűvösebb helyen, vigyázva arra, nehogy túl hűtsük, mert íze így kevésbé érvényesül.
Jó hír az alakjukra vigyázóknak, hogy kalóriatartalma alacsony: 43 kcal, 179 kJ/100 gramm. Ráadásul jó vízhajtó, méregtelenítő, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatása szintén bizonyított.
A nektarin vitamintartalma igen magas, különösképp A-, és C-vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag (kalcium, magnézium, kén, szilícium, ezek hasznosak az izmok működtetésében, jótékonyan hat az öregkori reszketés esetén). Tartalmaz káliumot, foszfort és emésztési rostokat, karotint, nukleinsavakat, szelént. Gazdag B-vitamin tartalma az emésztési és idegrendszeri karbantartásra teszi alkalmassá. Mint minden gyümölcs, segíti az emésztést- A-vitamin és káliumtartalmának, savasságának köszönhetően.
Harmonikus aromája miatt jól társítható más gyümölcsökkel, akár salátának, akár tortába, kompótokhoz.
Csirkével, salátának
Álljon itt egy olyan értelemben komplex recept, hogy ez meleg, azaz főételnek alkalmas, köret is, saláta is, desszert is. Vagyis nem kell a melegben a meleg tűzhely mellett állni, mégis izgalmas és könnyű étel a nektarinos csirkesaláta.
Mi kell hozzá? 3 evőkanál olívaolaj, 30-35 dkg csirkemell, kb. 2 zacskónyi, fél kilónyi salátakeverék-összetépkedve (magunk is készíthetünk, ha van kedvünk), 4 db nagy, érett nektarin, 1 csomag újhagyma, kis kaliforniai paprika, egy gerezd fokhagyma, só, bors, vagy provance-i fűszerkeverék vagy kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, majoránna, köménymag, zsálya, levendula, kevés balzsamecet
Egy közepes tálban keverjünk össze egy kanálnyi olívaolajat a fűszerkeverékkel, sóval, borssal. A csirkét vágjuk apró darabokra és forgassuk meg a fűszeres olívaolajban alaposan, úgy, hogy jól beborítsa a fűszer a húst. Melegítsük fel a maradék olajat, szórjuk bele a hagymákat és a paprikát, a csirkét. 10 perc alatt ezek összepárolódnak. Ha elkészült, locsoljuk meg balzsamecettel, majd dobjuk hozzá a salátakeveréket, a feldarabolt nektarint, melegen tálalhatjuk is.
Arcpakolás száraz bőrre
A kozmetikai ipar már régóta tisztában van jótékony hatásával, és ki is használja a természet adta lehetőségeket. Sűrűn alkalmazzák pattanásos bőrre. Kiváló arcpakolásra, frissíti, rugalmasabbá alakítja a bőrt, a száraz bőrt regenerálja. Használatával a sebes bőrfelület hamarabb gyógyul.
A pakolás hozzávalói:1 darab őszibarack vagy érett nektarin és 2-3 evőkanál méz.
Villával összenyomjuk, majd mézzel kikeverjük, és így visszük fel az arcra. A megismételt pakolások után érezhetően ápoltabb, finomabb és frissebb lesz az arcbőrünk.
Az azonban vitathatatlan, hogy nagyon kellemes ízű, illatos és jellegzetes aromájú. Ráadásul rokonához, az őszibarackhoz hasonlóan sokféleképpen felhasználható a konyhában de azzal ellentétben, ha nyersen fogyasztjuk, és alaposan megmossuk, mivel nem pelyhes a héja, könnyebb megszabadítani a permetezőszer maradványoktól, szennyeződésektől.
A nektarin héja sima, gusztusos sárgás-pirosas színben pompázik, gyümölcshúsa kemény, többnyire sárga, ritkábban fehér színű, magvaváló. Húsa egyes fajtáknál édes, mint a baracké, másoknál pikáns- savanykás, mint a szilváé. Alakja gömbölyded, esetenként inkább tojás alakú. Íze majdnem teljesen megegyezik az őszibarack igen édes zamatával, húsa viszont keményebb és kevésbé lédús.
Szeretik a fogyózók (is)
Vásárlásnál a keményhúsú, hibátlan, tiszta héjú gyümölcsöket válasszuk. Bár a nektarin húsának színe is változó, - ez ízében nem okoz különbséget - ezt a gyümölcs héjának színéről nem lehet megállapítani. Víztartalma miatt rövidebb ideig tartható el. Háztartási körülmények között maximum 1-2 hétig marad fogyasztható, érettségi fokától függően. A már érett gyümölcsöket tároljuk hűtőszekrényben, vagy hűvösebb helyen, vigyázva arra, nehogy túl hűtsük, mert íze így kevésbé érvényesül.
Jó hír az alakjukra vigyázóknak, hogy kalóriatartalma alacsony: 43 kcal, 179 kJ/100 gramm. Ráadásul jó vízhajtó, méregtelenítő, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatása szintén bizonyított.
A nektarin vitamintartalma igen magas, különösképp A-, és C-vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag (kalcium, magnézium, kén, szilícium, ezek hasznosak az izmok működtetésében, jótékonyan hat az öregkori reszketés esetén). Tartalmaz káliumot, foszfort és emésztési rostokat, karotint, nukleinsavakat, szelént. Gazdag B-vitamin tartalma az emésztési és idegrendszeri karbantartásra teszi alkalmassá. Mint minden gyümölcs, segíti az emésztést- A-vitamin és káliumtartalmának, savasságának köszönhetően.
Harmonikus aromája miatt jól társítható más gyümölcsökkel, akár salátának, akár tortába, kompótokhoz.
Csirkével, salátának
Álljon itt egy olyan értelemben komplex recept, hogy ez meleg, azaz főételnek alkalmas, köret is, saláta is, desszert is. Vagyis nem kell a melegben a meleg tűzhely mellett állni, mégis izgalmas és könnyű étel a nektarinos csirkesaláta.
Mi kell hozzá? 3 evőkanál olívaolaj, 30-35 dkg csirkemell, kb. 2 zacskónyi, fél kilónyi salátakeverék-összetépkedve (magunk is készíthetünk, ha van kedvünk), 4 db nagy, érett nektarin, 1 csomag újhagyma, kis kaliforniai paprika, egy gerezd fokhagyma, só, bors, vagy provance-i fűszerkeverék vagy kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, majoránna, köménymag, zsálya, levendula, kevés balzsamecet
Egy közepes tálban keverjünk össze egy kanálnyi olívaolajat a fűszerkeverékkel, sóval, borssal. A csirkét vágjuk apró darabokra és forgassuk meg a fűszeres olívaolajban alaposan, úgy, hogy jól beborítsa a fűszer a húst. Melegítsük fel a maradék olajat, szórjuk bele a hagymákat és a paprikát, a csirkét. 10 perc alatt ezek összepárolódnak. Ha elkészült, locsoljuk meg balzsamecettel, majd dobjuk hozzá a salátakeveréket, a feldarabolt nektarint, melegen tálalhatjuk is.
Arcpakolás száraz bőrre
A kozmetikai ipar már régóta tisztában van jótékony hatásával, és ki is használja a természet adta lehetőségeket. Sűrűn alkalmazzák pattanásos bőrre. Kiváló arcpakolásra, frissíti, rugalmasabbá alakítja a bőrt, a száraz bőrt regenerálja. Használatával a sebes bőrfelület hamarabb gyógyul.
A pakolás hozzávalói:1 darab őszibarack vagy érett nektarin és 2-3 evőkanál méz.
Villával összenyomjuk, majd mézzel kikeverjük, és így visszük fel az arcra. A megismételt pakolások után érezhetően ápoltabb, finomabb és frissebb lesz az arcbőrünk.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Főszerepben a pohár, a bögre
Következő hír
A mikrohullámú sütőről - pro és kontra
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?
Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
Közösségi hozzászólások: