SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Nem szőrös, sőt kifejezetten kopasz

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-08
Szegény nektarin! Eredete vitatott, ráadásul "lekopaszbarackozzák". Pedig nem érdemli ezt meg, mert finom, hasznos, egészséges, sokoldalúan felhasználható. Még az arcbőrnek is jót tesz.
A nektarin keletkezésével kapcsolatban az egyik elmélet úgy szól, hogy a barack mutációja, egy másik szerint egyszerűen korcs hibrid, ami a mandula és a szilva, vagy a barack és a  mandula keresztezéséből jött létre. A legvalószínűbb feltételezés az őszibarack és a szilva verzió, bölcsője az 1940-es években az Egyesült Államokban ringott. A nemesítés előtti változata állítólag több, mint kétezer éves.
Az azonban vitathatatlan, hogy nagyon kellemes ízű, illatos és jellegzetes aromájú. Ráadásul rokonához, az őszibarackhoz hasonlóan sokféleképpen felhasználható a konyhában de azzal ellentétben, ha nyersen fogyasztjuk, és alaposan megmossuk, mivel nem pelyhes a héja, könnyebb megszabadítani a permetezőszer maradványoktól, szennyeződésektől.
A nektarin héja sima, gusztusos sárgás-pirosas színben pompázik, gyümölcshúsa kemény, többnyire sárga, ritkábban fehér színű, magvaváló. Húsa egyes fajtáknál édes, mint a baracké, másoknál pikáns- savanykás, mint a szilváé. Alakja gömbölyded, esetenként inkább tojás alakú. Íze majdnem teljesen megegyezik az őszibarack igen édes zamatával, húsa viszont keményebb és kevésbé lédús.

Szeretik a fogyózók (is)

Vásárlásnál a keményhúsú, hibátlan, tiszta héjú gyümölcsöket válasszuk. Bár a nektarin húsának színe is változó, - ez ízében nem okoz különbséget - ezt a gyümölcs héjának színéről nem lehet megállapítani. Víztartalma miatt rövidebb ideig tartható el. Háztartási körülmények között maximum 1-2 hétig marad fogyasztható, érettségi fokától függően. A már érett gyümölcsöket tároljuk hűtőszekrényben, vagy hűvösebb helyen, vigyázva arra, nehogy túl hűtsük, mert íze így kevésbé érvényesül.
Jó hír az alakjukra vigyázóknak, hogy kalóriatartalma alacsony: 43 kcal, 179 kJ/100 gramm. Ráadásul jó vízhajtó, méregtelenítő, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatása szintén bizonyított.
A nektarin vitamintartalma igen magas, különösképp A-, és C-vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag (kalcium, magnézium, kén, szilícium, ezek hasznosak az izmok működtetésében, jótékonyan hat az öregkori reszketés esetén). Tartalmaz káliumot, foszfort és emésztési rostokat, karotint, nukleinsavakat, szelént. Gazdag B-vitamin tartalma az emésztési és idegrendszeri karbantartásra teszi alkalmassá. Mint minden gyümölcs, segíti az emésztést- A-vitamin és káliumtartalmának, savasságának köszönhetően.
Harmonikus aromája miatt jól társítható más gyümölcsökkel, akár salátának, akár tortába, kompótokhoz.

Csirkével, salátának

Álljon itt egy olyan értelemben komplex recept, hogy ez meleg, azaz főételnek alkalmas, köret is, saláta is, desszert is. Vagyis nem kell a melegben a meleg tűzhely mellett állni, mégis izgalmas és könnyű étel a nektarinos csirkesaláta.
Mi kell hozzá? 3 evőkanál olívaolaj, 30-35 dkg csirkemell, kb. 2 zacskónyi, fél kilónyi salátakeverék-összetépkedve (magunk is készíthetünk, ha van kedvünk), 4 db nagy, érett nektarin, 1 csomag újhagyma, kis kaliforniai paprika,  egy gerezd fokhagyma, só, bors, vagy provance-i fűszerkeverék vagy kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, majoránna, köménymag, zsálya, levendula, kevés balzsamecet
Egy közepes tálban keverjünk össze egy kanálnyi olívaolajat a fűszerkeverékkel, sóval, borssal. A csirkét vágjuk apró darabokra és forgassuk meg a fűszeres olívaolajban alaposan, úgy, hogy jól beborítsa a fűszer a húst. Melegítsük fel a maradék olajat, szórjuk bele a hagymákat és a paprikát, a csirkét. 10 perc alatt ezek összepárolódnak. Ha elkészült, locsoljuk meg balzsamecettel, majd dobjuk hozzá a salátakeveréket, a feldarabolt nektarint, melegen tálalhatjuk is.

Arcpakolás száraz bőrre

A kozmetikai ipar már régóta tisztában van jótékony hatásával, és ki is használja a természet adta lehetőségeket. Sűrűn alkalmazzák pattanásos bőrre. Kiváló arcpakolásra, frissíti, rugalmasabbá alakítja a bőrt, a száraz bőrt regenerálja. Használatával a sebes bőrfelület hamarabb gyógyul.
A pakolás hozzávalói:1 darab őszibarack vagy érett nektarin és 2-3 evőkanál méz.
Villával összenyomjuk, majd mézzel kikeverjük, és így visszük fel az arcra. A megismételt pakolások után érezhetően ápoltabb, finomabb és frissebb lesz az arcbőrünk.


 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

Kockázatot hordoznak az otthoni víztisztitók a Semmelweis Egyetem szakértője szerint

Magyarországon általában semmi nem indokolja, hogy tisztított ivóvizet igyunk. A Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője szerint a vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási berendezések ugyanakkor számos egészségügyi kockázatot hordoznak, és sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét.

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A férjem könyörgött egy fiúgyermekért, majd azt akarta, hogy adjam fel a karrierem

Amikor a férjem megkért, hogy vállaljunk gyermeket, azt ígérte, hogy ő marad otthon vele, mivel tudta, milyen keményen dolgoztam az ügyvédi karrieremért. De amikor a baba megszületett, teljesen megváltozott a hozzáállása, és rá akart venni, hogy adjam fel mindazt, amit felépítettem.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja