SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nemzetközi Lecsók, más ízvilág

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-07-16
Lecsórajongóknak ajánljuk az alábbi recepteket, melyek rendhagyóak, kicsit más ízzel ismertetnek meg bennünket. A baszk borsos-fokhagymás, a francia kicsit édeskés a paradicsompaprikától, cukortól.
A magyaros a megszokott ízvilág csípőspaprikával, a szerb gyucsev pedig rizzsel, birkahúsal és sok zöldséggel készül.

Nemzetközi Lecsók, más ízvilág

 

Baszk Sonkás-sajtos lecsó

Hozzávalók:

20 dkg főtt sonka, 1,5 kg paradicsom
40 dkg paprika, 2 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma, 8 tojás
1 csokor zöldfűszer: pertezselyem, kakukkfű
só, őrölt bors, olívaolaj

Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk a csíkokra vágott hagymát és a paprikát. Ezután hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, és a  zöldfűszereket. Nem túl erős tűzön pároljuk, beletesszük a sót és a borsot is.
Ha megpuhult a paprika, kivesszük a fűszercsokrot, és a felvert tojásokat belekeverjük, pár percig sütjük még, amíg a tojás megkocsonyásodik. Ha készen van, csíkokra vágott sonkát szórunk a tetejére, melegen tálaljuk.


Francia Ratatouille

Hozzávalók:

2 nagy vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma
1,5 kg paradicsom, 30 kg paradicsompaprika (piros)
1,2 kg padlizsán, 1,2 kg cukkini
1 dl olívaolaj, 1 citrom, só
őrölt bors, csipet cukor
2 dl száraz fehérbor,
zöldfűszerek: 1-1 ágacska tárkony, bazsalikom, kakukkfű
1 púpozott evőkanál vágott petrezselyem

A paprikákat kockákra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk. A padlizsánt és cukkinit szintén felkockázzuk, de a héját rajtahagyjuk, meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg.
A felforrósított olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzátesszük a zöldségeket, néhány percig pirítjuk. Sóval, borssal, csipet cukorral, a csokorba kötött zöldfűszerrel ízesítjük, felöntjük a borral és fél órán át pároljuk.
Időnként megkevergetjük hogy le ne égjen, mert a főzés végére nem sok lé marad.

Magyaros Lecsós tokány

Hozzávalók:

80 dkg sertéscomb, 10 dkg füstölt szalonna
1 nagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
35 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom
só, bors, pirospaprika, kiskanál erős paprika
1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl

A húst és a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk, megdinszteljük benne a finomra vágott hagymát.
Megszórjuk a pirospaprikával, és azonnal felöntjük egy kevés vízzel, hogy ne legyen keserű a paprika. Beletesszük a húst, ízlés szerint adunk hozzá sót, borsot, a fokhagymát, az erős paprikával. Addig pároljuk, amíg a leve elfő, ekkor ismét vizet öntünk alá, és rövid ideig  főzzük. Ha már félpuha a hús, a darabokra vágott paprikát, paradicsomot hozzáadjuk, és készre főzzük.
A legvégén tejföllel elkevert liszttel besűrítjük, rizskörettel tálalhatjuk.

Szerb Gyuvecs

Hozzávalók:

30 dkg sertéscomb, 30 dkg birkacomb
20 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma
1 kis padlizsán, 6 zöldpaprika, 6 paradicsom
1 dl rizs, 2 nagy burgonya, 1 l leveslé
só, őrölt bors, pirospaprika, petrezselyemzöld

A húsokat és a szalonnát kockákra vágjuk, a zöldségeket felkarikázzuk. A szalonnában megpirítjuk a hagymát, majd előveszünk egy hőálló tálat, és rétegesen beletesszük a hozzávalókat. Először a zöldség felét, majd a húst, rászórjuk a hagymás pirított szalonnát, a rizst, és végül a zöldség másik felét. A rétegek közzé sót, borsot, pirospaprikát, petrezselyemzöldet, és fokhagymát szórunk. Ráöntjük a leveslét, esetleg kipótoljuk vízzel, hogy épp ellepje a hozzávalókat. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten körülbelül egy óra alatt készre sül.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja