Tápláló fehérjeforrás túróból
Singola Edit [cikkei] - 2008-06-27
A túró magas fehérjetartalommal rendelkezik, amit rendkívül sokféleképpen fogyaszthatunk. Sós és édes formában egyaránt számos étel alapanyaga. Gondoljuk csak végig, hányféleképpen kerül a tányérunkra: csusza, sztrapacska, gombóc, rétes, torta, pogácsa, körözött.
Az egészség megőrzésének egyik alapfeltétele a megfelelő táplálkozás. Elegendő mennyiségű és minőségű fehérjére, zsírra és szénhidrátra, valamint ásványi anyagra és vitaminra van szükségünk. A szervezet alapvető építőkövei a fehérjék, amelyek nélkülözhetetlenek az életműködéshez. Természetesen a legjobb fehérjeforrások közé tartoznak a tejtermékek. Így a túró is magas fehérjetartalommal rendelkezik, amit rendkívül sokféleképpen fogyaszthatunk. Sós és édes formában egyaránt számos étel alapanyaga. Gondoljuk csak végig, hányféleképpen kerül a tányérunkra: csusza, sztrapacska, gombóc, rétes, torta, pogácsa, körözött. De egyéb túrós készítmény közül ugyancsak választhatunk olyan finomságokat, mint például a közkedvelt Túró Rudi.
De hogyan készül és mi is a túró? Hazánkban leginkább tehén- és juhtejből állítják elő. Pasztőrözött és fölözött tejből tejsavbaktériummal készítik, úgy, hogy a tejfehérjét kicsapatják, ami magába zárja a zsírt és a vizet, a tejsavót pedig kicsorgatják. Végül zacskós vagy préselt kiszerelésben vásárolhatjuk meg ezt az értékes terméket, és készíthetünk belőle tápláló és ízletes ételeket, desszerteket.
Érdemes kipróbálni néhány különlegességet:
Gyümölcsös túrókocsonya
Hozzávalók: 20 dkg túró
10 tojás sárgája
1dl tejszín
10 dkg gyömbér
1dl gyümölcslé
2 dkg vaj
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejszínt, a gyümölcslét, a tojások sárgáját és a gyömbért. Kivajazott formába tesszük. A keveréket formával együtt meleg vízbe állítva lassú forralással megpároljuk. Végül kihűtjük.
Túróval töltött csirke
Hozzávalók: 2,5 kg csirke
80 dkg túró
6 tojás
5 zsemle
1 csomag metélőhagyma
4 dkg só
bors
15 dkg zsiradék
A túrót szitán áttörjük, hozzákeverjük a tojásokat, az áztatott és áttört zsemlét, sót, borsot, majd ezt a csirke bőre alá töltjük. A csirkét befűszerezzük, zsiradékkal meglocsoljuk és megsütjük.
Vitaminsaláta
Hozzávalók: 2 fej saláta
2 db paprika
4 db paradicsom
1 doboz gombakonzerv
10 dkg főtt zöldborsó
10 dkg főtt sárgarépa
20 dkg túró
2 pohár joghurt
2 dkg só
bors
A zöldségeket megtisztítjuk, egyenletes darabokra vágjuk. Az összevágott anyagokat fűszerezzük és meglocsoljuk a túró és joghurt keverékével.
Ananászos túrókrém
Hozzávalók: 35 dkg túró
4 tojás sárgája
4 dl tej
15 dkg porcukor
25 dkg ananászkonzerv
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
15 dkg zselatinpor
A tejet a tojássárgájával, a cukorral, citromhéjjal összekeverjük, majd gőz fölött krémmé főzzük. Kevés ananászkonzerv levében a zselatinport feloldjuk. A túrót áttörjük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a túrót, a zselatint és az ananászt. Poharakba töltjük és megdermesztjük.
De hogyan készül és mi is a túró? Hazánkban leginkább tehén- és juhtejből állítják elő. Pasztőrözött és fölözött tejből tejsavbaktériummal készítik, úgy, hogy a tejfehérjét kicsapatják, ami magába zárja a zsírt és a vizet, a tejsavót pedig kicsorgatják. Végül zacskós vagy préselt kiszerelésben vásárolhatjuk meg ezt az értékes terméket, és készíthetünk belőle tápláló és ízletes ételeket, desszerteket.
Érdemes kipróbálni néhány különlegességet:
Gyümölcsös túrókocsonya
Hozzávalók: 20 dkg túró
10 tojás sárgája
1dl tejszín
10 dkg gyömbér
1dl gyümölcslé
2 dkg vaj
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejszínt, a gyümölcslét, a tojások sárgáját és a gyömbért. Kivajazott formába tesszük. A keveréket formával együtt meleg vízbe állítva lassú forralással megpároljuk. Végül kihűtjük.
Túróval töltött csirke
Hozzávalók: 2,5 kg csirke
80 dkg túró
6 tojás
5 zsemle
1 csomag metélőhagyma
4 dkg só
bors
15 dkg zsiradék
A túrót szitán áttörjük, hozzákeverjük a tojásokat, az áztatott és áttört zsemlét, sót, borsot, majd ezt a csirke bőre alá töltjük. A csirkét befűszerezzük, zsiradékkal meglocsoljuk és megsütjük.
Vitaminsaláta
Hozzávalók: 2 fej saláta
2 db paprika
4 db paradicsom
1 doboz gombakonzerv
10 dkg főtt zöldborsó
10 dkg főtt sárgarépa
20 dkg túró
2 pohár joghurt
2 dkg só
bors
A zöldségeket megtisztítjuk, egyenletes darabokra vágjuk. Az összevágott anyagokat fűszerezzük és meglocsoljuk a túró és joghurt keverékével.
Ananászos túrókrém
Hozzávalók: 35 dkg túró
4 tojás sárgája
4 dl tej
15 dkg porcukor
25 dkg ananászkonzerv
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
15 dkg zselatinpor
A tejet a tojássárgájával, a cukorral, citromhéjjal összekeverjük, majd gőz fölött krémmé főzzük. Kevés ananászkonzerv levében a zselatinport feloldjuk. A túrót áttörjük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a túrót, a zselatint és az ananászt. Poharakba töltjük és megdermesztjük.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Nemzetközi Lecsók, más ízvilág
Következő hír
Karamellizáljunk bátran!
LEGOLVASOTTABB
Eltűnt egy amerikai lány a budapesti bulinegyedből
A lány az Airbnb-ből sem jelentkezett ki, ahol megszállt, és a hazafelé tartó gépére sem szállt fel. Barátaival utazott Budapestre szórakozni.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne
"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Megváltoztathatod a szemed színét?
Egyetlen cseppentés, amitől a barna szemünk színe hétfőn lehet kék, kedden zöld, szerdán pedig mélyfekete? Ezt ígérik azok a szemszín-változtató cseppek, amelyek már néhány ezer forintért bárki számára elérhetőek az interneten. De vajon valóban ez a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja szemszínünk megváltoztatásának? Mit szabad és mit nem? Jó, ha tisztában vagyunk néhány dologgal, mielőtt az idei halloweeni jelmezünkhöz a szemünk színét is hozzáigazítjuk.
Milyen étkezés védhet meg az emlőráktól?
Az utóbbi időben évente 7500-8000 nőt és 150-200 férfit diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganattal Magyarországon. Ahogy általában a daganatos megbetegedések esetén, úgy a mellrák gyakoriságában is szerepe lehet a várható élettartam növekedésének, a "nyugati" életmódnak és étrendnek. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, október harmadik hetét pedig 2009 óta a ritkábban előforduló, általában háttérbe szoruló férfi emlőrák elleni küzdelemnek szentelik, felhívva a figyelmet a prevenció, a korai felismerés, a terápiás kezelés és a palliatív ellátás fontosságára.
Nagymama került veszélybe 4 unokájával az M0-son - egy kamionos védte őket (videó)
A kamion sofőrje nem hajtott tovább - azonnal reagált, amint észrevette, hogy baj van.
Közösségi hozzászólások: