Tápláló fehérjeforrás túróból
Singola Edit [cikkei] - 2008-06-27
A túró magas fehérjetartalommal rendelkezik, amit rendkívül sokféleképpen fogyaszthatunk. Sós és édes formában egyaránt számos étel alapanyaga. Gondoljuk csak végig, hányféleképpen kerül a tányérunkra: csusza, sztrapacska, gombóc, rétes, torta, pogácsa, körözött.
Az egészség megőrzésének egyik alapfeltétele a megfelelő táplálkozás. Elegendő mennyiségű és minőségű fehérjére, zsírra és szénhidrátra, valamint ásványi anyagra és vitaminra van szükségünk. A szervezet alapvető építőkövei a fehérjék, amelyek nélkülözhetetlenek az életműködéshez. Természetesen a legjobb fehérjeforrások közé tartoznak a tejtermékek. Így a túró is magas fehérjetartalommal rendelkezik, amit rendkívül sokféleképpen fogyaszthatunk. Sós és édes formában egyaránt számos étel alapanyaga. Gondoljuk csak végig, hányféleképpen kerül a tányérunkra: csusza, sztrapacska, gombóc, rétes, torta, pogácsa, körözött. De egyéb túrós készítmény közül ugyancsak választhatunk olyan finomságokat, mint például a közkedvelt Túró Rudi.
De hogyan készül és mi is a túró? Hazánkban leginkább tehén- és juhtejből állítják elő. Pasztőrözött és fölözött tejből tejsavbaktériummal készítik, úgy, hogy a tejfehérjét kicsapatják, ami magába zárja a zsírt és a vizet, a tejsavót pedig kicsorgatják. Végül zacskós vagy préselt kiszerelésben vásárolhatjuk meg ezt az értékes terméket, és készíthetünk belőle tápláló és ízletes ételeket, desszerteket.
Érdemes kipróbálni néhány különlegességet:
Gyümölcsös túrókocsonya
Hozzávalók: 20 dkg túró
10 tojás sárgája
1dl tejszín
10 dkg gyömbér
1dl gyümölcslé
2 dkg vaj
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejszínt, a gyümölcslét, a tojások sárgáját és a gyömbért. Kivajazott formába tesszük. A keveréket formával együtt meleg vízbe állítva lassú forralással megpároljuk. Végül kihűtjük.
Túróval töltött csirke
Hozzávalók: 2,5 kg csirke
80 dkg túró
6 tojás
5 zsemle
1 csomag metélőhagyma
4 dkg só
bors
15 dkg zsiradék
A túrót szitán áttörjük, hozzákeverjük a tojásokat, az áztatott és áttört zsemlét, sót, borsot, majd ezt a csirke bőre alá töltjük. A csirkét befűszerezzük, zsiradékkal meglocsoljuk és megsütjük.
Vitaminsaláta
Hozzávalók: 2 fej saláta
2 db paprika
4 db paradicsom
1 doboz gombakonzerv
10 dkg főtt zöldborsó
10 dkg főtt sárgarépa
20 dkg túró
2 pohár joghurt
2 dkg só
bors
A zöldségeket megtisztítjuk, egyenletes darabokra vágjuk. Az összevágott anyagokat fűszerezzük és meglocsoljuk a túró és joghurt keverékével.
Ananászos túrókrém
Hozzávalók: 35 dkg túró
4 tojás sárgája
4 dl tej
15 dkg porcukor
25 dkg ananászkonzerv
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
15 dkg zselatinpor
A tejet a tojássárgájával, a cukorral, citromhéjjal összekeverjük, majd gőz fölött krémmé főzzük. Kevés ananászkonzerv levében a zselatinport feloldjuk. A túrót áttörjük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a túrót, a zselatint és az ananászt. Poharakba töltjük és megdermesztjük.
De hogyan készül és mi is a túró? Hazánkban leginkább tehén- és juhtejből állítják elő. Pasztőrözött és fölözött tejből tejsavbaktériummal készítik, úgy, hogy a tejfehérjét kicsapatják, ami magába zárja a zsírt és a vizet, a tejsavót pedig kicsorgatják. Végül zacskós vagy préselt kiszerelésben vásárolhatjuk meg ezt az értékes terméket, és készíthetünk belőle tápláló és ízletes ételeket, desszerteket.
Érdemes kipróbálni néhány különlegességet:
Gyümölcsös túrókocsonya
Hozzávalók: 20 dkg túró
10 tojás sárgája
1dl tejszín
10 dkg gyömbér
1dl gyümölcslé
2 dkg vaj
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejszínt, a gyümölcslét, a tojások sárgáját és a gyömbért. Kivajazott formába tesszük. A keveréket formával együtt meleg vízbe állítva lassú forralással megpároljuk. Végül kihűtjük.
Túróval töltött csirke
Hozzávalók: 2,5 kg csirke
80 dkg túró
6 tojás
5 zsemle
1 csomag metélőhagyma
4 dkg só
bors
15 dkg zsiradék
A túrót szitán áttörjük, hozzákeverjük a tojásokat, az áztatott és áttört zsemlét, sót, borsot, majd ezt a csirke bőre alá töltjük. A csirkét befűszerezzük, zsiradékkal meglocsoljuk és megsütjük.
Vitaminsaláta
Hozzávalók: 2 fej saláta
2 db paprika
4 db paradicsom
1 doboz gombakonzerv
10 dkg főtt zöldborsó
10 dkg főtt sárgarépa
20 dkg túró
2 pohár joghurt
2 dkg só
bors
A zöldségeket megtisztítjuk, egyenletes darabokra vágjuk. Az összevágott anyagokat fűszerezzük és meglocsoljuk a túró és joghurt keverékével.
Ananászos túrókrém
Hozzávalók: 35 dkg túró
4 tojás sárgája
4 dl tej
15 dkg porcukor
25 dkg ananászkonzerv
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
15 dkg zselatinpor
A tejet a tojássárgájával, a cukorral, citromhéjjal összekeverjük, majd gőz fölött krémmé főzzük. Kevés ananászkonzerv levében a zselatinport feloldjuk. A túrót áttörjük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a túrót, a zselatint és az ananászt. Poharakba töltjük és megdermesztjük.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Nemzetközi Lecsók, más ízvilág
Következő hír
Karamellizáljunk bátran!
LEGOLVASOTTABB
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában
A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt az apával szemben.
A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid
A fűtési rendszerek beüzemelésével számos olyan beltéri allergén kerülhet a levegőbe, ami panaszt okozhat az allergiások számára. A beltéri levegő minőségének az sem tesz jót, hogy a fűtési szezonban sokan igyekeznek megóvni otthonaik melegét, és a fűtési költségeket is szeretnék minimalizálni, ezért ritkábban és rövidebb ideig szellőztetik a lakótereket - hívja fel a figyelmet Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt-tüdőgyógyász szakembere, akit a fűtés okozta allergiás panaszokról kérdeztünk.
Szamárköhögésem velőt rázó története
Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán
Nagybányán december 2-án a közoktatási intézményekben fertőtlenítés miatt felfüggesztették az oktatást, miután két diáknál agyhártyagyulladást állapítottak meg.
Közösségi hozzászólások: