SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Védekezzünk a depresszió ellen - táplálkozással

Családinet [cikkei] - 2007-01-19
A téli időszakban, az egyre rövidülő nappalok, sokszor ködös, sötét időjárás hatására sokan válunk a megszokottnál fáradékonyabbá, türelmetlenebbé, lehangoltabbá. A depressziós betegek számára így ez az időszak fokozott nehézségeket hordoz magában.
Védekezzünk a depresszió ellen - táplálkozással

Amíg mindennapi tüneteiket a napfény nem enyhítheti, addig is kiemelten fontos megfelelő gondossággal összeállítaniuk étrendüket.

 

Természetesen a táplálkozás fontossága a nyári hónapokban sem elhanyagolandó. Ekkor is lényeges, hogy a páciensek halolajban, vitaminokban gazdag, gyógynövényekkel kiegészített étrendi mintát kövessenek.

 

Ausztrál kutatók különösen a többszörösen telítetlen zsírsavak, az orbáncfű és a B vitamin fogyasztásának tulajdonítanak jótékony szerepet. Ezek ugyanis az agyi folyamatok kedvező irányú befolyásolásával képesek javítani a betegek állapotán.

 

Számos bizonyíték szolgál a halfogyasztás kedvező hatásainak igazolására. A benne található zsírsavak pozitív hatást gyakorolnak egészségünkre, s a depressziós betegek kedélyállapotán is képesek javítani. A betegség elleni védő szerepét akkor tudja leginkább betölteni, ha megfelelően ügyelünk az omega-3 és omega-6 zsírsavak fogyasztásának egyensúlyára.

 

Míg a halolaj fogyasztásának fontosságát semmi nem vonhatja kétségbe, addig a B vitamin és az orbáncfű szerepéről kutatók ellentmondásos álláspontokat képviselnek. Jelen vizsgálatban ausztrál orvosok támogatják a két szer pozitív hatását, azonban európai és más vizsgálatok nem támasztották ezek eredményességét megfelelően alá.

 

A (karácsonyi) menüt azonban mindenképpen érdemes pulykából készült fogással gazdagítanunk, ha valóban békés, nyugodt hangulatban szeretnénk eltölteni az ünnep perceit. A pulykában ugyanis olyan aminosav található, mely a depresszió elleni védelemben is fontos szerepet tölt be, s ellazít, kellemes, enyhe álmosságérzettel tölt el.

 

Az egészséges táplálkozás általános közérzetünk, a betegségek megelőzése szempontjából különösen fontos. Érdemes azonban utána néznünk, s megfigyelnünk egyes tápanyagok külön-külön is érvényesülő hatását, melyekkel egy-egy betegség elkerülése, vagy kiegészítő kezelése kapcsán lehetnek segítségünkre.

 

A hír alapjául a "Fish oils, vitamins, herbs helpful for depression" cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja